Ельянов розпочинає похід за шаховою короною

Ельянов розпочинає похід за шаховою короною

Укрінформ
Лютий цього року видався дуже цікавим для шахістів. Триває жіночий чемпіонат світу, а завтра на старт вийдуть учасники першого етапу FIDE Grand Prix 2017. 

Це - серія з чотирьох турнірів, яка є частиною кваліфікаційного відбору до матчу за світову корону. Два переможці  здобудуть місце у турнірі претендентів 2018 року. Кожен з чотирьох турнірів проходитиме у 9 турів за швейцарською системою, у кожному зіграють по 18 гросмейстерів. Усього у GrandPrix візьмуть участь 24 шахісти.    

Очки в Grand Prix нараховуються згідно зайнятих місць у кожному змаганні. Загальний призовий фонд - €130.000 для окремого турніру або 520 тисяч для усіх змагань.

Отож, серія пройде у:

Шарджі, ОАЕ - з 18 по 27 лютого 

Москві - 12-21 травня

Женеві (Швейцарія) - 6-15 липня

Пальма-де-Майорці - 16 -25 листопада.

Склад учасників у Шарджі: Максим Вашьє-Лаграв (Франція, 2796), Левон Аронян (Вірменія, 2785), Хікару Накамура (США, 2785), Шахріяр Мамедьяров (Азербайджан, 2766), Дін Ліжень (Китай, 2760), Павло Ельянов (Україна, 2759), Майкл Адамс (Англія, 2751), Ян Непомнящий (Росія, 2749), Олександр Грищук (Росія, 2742), Лі Чао (Китай, 2720), Євген Томашевський (Росія, 2711), Дмитро Яковенко (Росія, 2709), Франциско Вальєхо (Іспанія, 2709), Ріхард Раппорт (Угорщина, 2692), Олександр Рязанцев (Росія, 2671), Салех Салем (ОАЕ, 2656), Хоу Іфань (Китай, 2651), Людвіг Гаммер (Норвегія, 2628).

На турнірі передбачений один вихідний - 23 лютого. Початок усіх турів о 13.00 за Києвом.

На трьох інших турнірах зіграють: Аніш Гірі (Голландія), Пентала Харікрішна (Індія), Петро Свідлер (Росія), Вей І (Китай), Ернесто Інаркієв (Росія) Борис Гельфанд (Ізраїль) та Теймур Раджабов (Азербайджан).

Від України допущений лише один учасник, який потрапив у серію як півфіналіст Кубка світу-2015 - Павло Ельянов. Але серед численних запрошених (Інаркієв, Хоу Іфань, Гаммер) не знайшлося місця діючому чемпіону зі швидких шахів, легенди цієї гри українцю Василю Іванчуку. Здається, це яскраво демонструє ставлення ФІДЕ до української федерації, яка не гне голову перед керівництвом всесвітньої федерації.

Так чи інакше, але завтра за шахівницю сядуть 18 шахістів. Хто ж з них претендуватиме на перемогу? Мені здається, що головним фаворитом є Накамура. Наприкінці січня він виграв вельми сильну "швейцарку" на Гібралтарі, перебуває у відмінній формі, у розквіті сил.

Вашьє-Лаграв трохи знизив свої позиції, колись він був другим шахістом світу, зараз лише п'ятий, та його сила і активний стиль говорять самі за себе.

Сподіватимуся, що за призові місця побореться й Павло Ельянов. У січні він недобрав кількох очок на супертурнірі у Вейк-ан-Зеє, проте продемонстрував високий клас, націленість на боротьбу. Тому українець може розпочати свій похід за шаховою короною. 

Серед тих, хто може вистрілити, вважаю Ароняна, Непомнящего, Мамедьярова та Грищука. У кожного з них є свої плюси і мінуси, і багато чого залежатиме від їхньої форми. 

Цікавість, як завжди, викликає виступ Хоу Іфань, проте, здається, що п'ятдесят відсотків буде для неї чудовим результатом. Порівнювати китаянку з Жужею Полгар поки що не доводиться.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-