Розлючені «кельти» чекають на «Шахтар»

Розлючені «кельти» чекають на «Шахтар»

Укрінформ
Чому іспанська «Сельта» найнебезпечніший суперник для команди Паулу Фонсеки

Менше тижня залишається до відновлення змагань у Лізі Європи, де донецький «Шахтар» 16-го і 23-го лютого в рамках 1/16-ої фіналу протистоятиме іспанській «Сельті» з Віґо. Це найсерйозніший єврокубковий суперник «гірників» з того часу, як їх очолив португальський фахівець Паулу Фонсека. Під його керівництвом у поході в Європу донеччани зазнали відчутного фіаско зі швейцарським «Янґ Бойз», вилетівши у кваліфікаційному етапі Ліги чемпіонів, а потім упевнено та спокійно пройшли груповий етап Ліги Європи, обігравши у всіх матчах турецький «Коньяспор», португальську «Браґу» та бельгійський «Ґент». Таким чином «Шахтар» встановив новий український і повторив європейський рекорд, не зазнавши жодної втрати очок на цьому етапі турніру.

І перед поєдинками зі «Сельтою» віце-чемпіонів України вважають фаворитами пари. Зокрема, авторитетна букмекерська контора William Hill

» називає «Шахтар» четвертим (після англійських «Манчестер Юнайтед», «Тотенгема» та італійської «Роми») претендентом взагалі на перемогу в Лізі Європи з коефіцієнтом 13.0. Для порівняння: на «кельтів» з Іспанії дають 34.0. Щодо особистого з’ясування стосунків «Шахтаря» і «Сельти», то тут провідні європейські букмекери теж одностайні – на представника України коефіцієнт 1.53, тоді як на іспанців – 2.37.

Однак не все так просто. У вигляді «Сельти» «Шахтар» отримав чи не найнезручнішого суперника на цьому етапі – і про це керівники українського клубу натякали ще перед жеребкуванням, називаючи галісійців серед небажаних опонентів.

Фактор «обживання»

Насамперед справа у самому «Шахтарі». Після приблизно дворічного перебування у Львові донеччани переїхали поближче додому і тепер прийматимуть суперників на харківському стадіоні «Металіст». Хто би що не казав про вміння призвичаїтися до будь-яких умов, яке виробилося у футболістів донецької команди (навіть південноамериканців), проте на такому харківському полі вони виступатимуть вперше – після осінніх ігор там з «Динамо» і «Карпатами» відповідні служби донецького клубу суттєво оновили газон, намагаючись наблизити його стан до того, який був на «Арені Львів».

Крім того, нікуди не поділася традиційна проблема для східноєвропейських команд – відсутність офіційних матчів на початку року. «Шахтар» тренувався у теплих Іспанії та Португалії, провів значну кількість спарингів, однак із напругою офіційних двобоїв це не порівняєш. Та ж «Сельта» грала зазвичай двічі на тиждень ( у чемпіонаті і кубку Іспанії), тому перебуває у серйозному ігровому тонусі.

«ЄвроСельта»: відродження у Віґо

Футболістам галісійської команди, які більш-менш успішно змагалися останнім часом на три фронти (чемпіонат, кубок і Ліга Європи), дещо підрізали крила минулої  середи у півфіналі іспанського кубкового турніру, коли до фіналу з «Барселоною» їх не пустили баски з «Алавеса». «Тепер нам залишається кинути всі сили на Лігу Європи», – заявив після тієї поразки головний тренер і колишній футболіст «Сельти» аргентинець Едуардо Беріццо. У січні в Іспанії його визнали найкращим тренером місяця. Особливо вразило, як цей фахівець та його підопічні тактично грамотно переграли візаві з мадридського «Реала» на чолі із Зінедіном Зіданом у двох чвертьфінальних матчах Кубка Іспанії.

Саме з персоною колишнього центрального захисника команди з Галісії (2001-2005), який очолив її після Луїса Енріке, пов’язують теперішній підйом «Сельти» і прогнозують немалі перспективи в майбутньому. В Іспанії добре пам’ятають період з 1997-го до 2003-го року, коли скромні хлопці з Віґо для багатьох несподівано прогриміли в Європі. Тоді у місцевих медіа команду інакше, як «ЄвроСельта», не називали. Чого варті, зокрема, перемога над «Ліверпулем» 4:1 (за сумою двох матчів) у Кубку УЄФА сезону-1998/1999, розгром «Ювентуса» (4:0) у цьому ж турнірі наступного року, а особливо знущання над «Бенфікою (7:0) у сезоні-1999/2000 (для лісабонців, до речі, це рекордна поразка в єврокубках).

Цікаво, що саме в цей період відбулося єдине єврокубкове «побачення» «Сельти» із «Шахтарем». У сезоні-2000/2001 іспанці виявилися сильнішими завдяки єдиному голу у двох матчах на власному полі. Казка для Віґо завершилася 2003-го року, коли улюбленці галісійського міста вже у Лізі чемпіонів (1/8-ма фіналу) поступилися лондонському «Арсеналу» 2:5 за сумою двох ігор.

А далі був спад. Упродовж 6-ти сезонів «Сельта» животіла в іспанській Сеґунді (другому за значимістю дивізіоні) і лише 2012-го повернулася до еліти. І попри те, що доводиться ледь не кожного міжсезоння продавати лідерів, команда повільно, але впевнено прогресує. Два сезони поспіль доходили до півфіналу Кубка Іспанії, минулого року в чемпіонаті фінішували 6-ми, що й дозволило тепер грати у Лізі Європи. Та найголовніше для вболівальників – що «Сельта» демонструє цікаву і видовищну гру. При цьому легко може здолати фаворита – в активі галісійців уже цього сезону «скальпи» «Барселони» і «Реала», – так само просто здатна поступитися середняку чи навіть аутсайдеру.

Негода допомогла перепочити

Минулими вихідними на стадіоні «Балаїдос» у Віґо так і не відбувся матч 21-го туру «Сельта» – «Реал». Причина – пошкодження даху на арені після урагану. Її ремонт у той момент через негоду не могли провести. «Реал» вперто наполягав на тому, щоби поєдинок відбувся саме в неділю. Мадридці навіть пропонували допомогти фінансово – або з ремонтом, або з перенесенням гри в інше місто. Однак не домоглися свого. Президент «Реала» Флорентіно Перес після цього пригрозив, що такі проблеми пришвидшать створення альтернативної європейської футбольної суперліги, і мадридський клуб ледь не першим приєднається до розкольників.

Наразі ж ремонт на «Балаїдосі» фактично завершено, і «Шахтар» стане першим суперником «Сельти», який приїде на дещо оновлену арену. До речі, зважаючи на щільний графік галісійських футболістів, у клубі з Віґо залишилися задоволеними такою несподіваною паузою в іграх. Адже «Сельта» фактично щотижня проводила по дві серйозні зустрічі. Зараз же футболісти трохи відпочили, передихнули і на «Шахтар» у четвер, 16-го лютого, вийдуть у всеозброєнні.

Віталій Павлишин, Львів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-