Увага, естафети. Все про чемпіонат світу з біатлону

Увага, естафети. Все про чемпіонат світу з біатлону

Укрінформ
9 лютого в австрійському Гохфільцені стартує головне змагання сезону для біатлоністів. 

Місце

Чемпіонат світу в цьому році прийматиме австрійське містечко Гохфільцен в історичній місцевості Тироль. Назва перекладається як «Високі мохи». Це типове гірське містечко – люди зайняти готельним і туристичним бізнесом, вирощують яблука, роблять сир і пригощають пуншем. При цьому населення Гохфільцена заледве перевищує тисячу мешканців, а головна принада міста – знаменита лижна траса. З 1993 року тут регулярно проходять етапи Кубку світу з біатлону. А от світовий чемпіонат місто прийматиме вчетверте. Попередні турнірі проходили в 1978, 1998, 2005 роках.

Трохи цифр. На чемпіонат-2017 приїде 326 біатлоністів з 37 країн. Протягом турніру очікують на 150 тисяч вболівальників. На трибунах лижного стадіону 10,5 тисяч місць і ще 11,5 місць вздовж траси. Акредитовано 280 журналістів. Телетрансляцій вестимуться з 49 камер.

09 лютого. 15:45. Змішана естафета.

10 лютого. 15:45. Спринт 7,5 км. Жін.

11 лютого. 15:45. Спринт 10 км. Чол.

12 лютого. 11:30. Гонка переслідування 10 км. Жін.

12 лютого. 15:45. Гонка переслідування 12,5 км. Чол.

15 лютого. 15:30. Індивідуальна гонка 15 км. Жін.

16 лютого. 15:30. Індивідуальна гонка 20 км. Чол.

17 лютого. 15:45. Естафета 4х6 км. Жін.

18 лютого. 15:45. Естафета 4х7,5 км. Чол.

19 лютого. 12:30. Мас-старт 12,5 км. Жін.

19 лютого. 15:45. Мас-старт 15 км. Чол.

Докладніше про розклад, квитки і логістику чемпіонату на офіційному сайті.

Збірна України

Жінки: Юлія Джима, Олена Підгрушна, Анастасія Меркушина, Ірина Варвинець, Валя Семеренко.

Чоловіки: Сергій Семенов, Артем Прима, Дмитро Підручний, Володимир Семаков, Олександр Жирний.

Сергій Семенов

Коротко про тих, хто не поїхав. Віта Семеренко відновлюється після народження сина. Ольга Абрамова лише тиждень тому повернулась до змагань після призупинення дискваліфікації через допінг. Віталій Кильчицький тимчасово залишив першу команду. Чи то через травму, чи то через конфлікт з тренерами.

Наші медальні шанси

Хоч президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак і каже, що ніяких конкретних завдань та медальних планів немає, чемпіонат без нагород усі сприйматимуть як провал. Принаймні, вболівальники. Тому усі обговорюють наш призові шанси і найбільше їх в естафетах.

Підгрушна, Джима, Варвинець, Меркушина

Розпочнеться чемпіонат зі змішаної естафети і вже там наша четвірка (Підгрушна, Джима, Семенов, Підручний) здатна зачепитись за п’єдестал. Шанси жіночої команди на медаль дещо вищі. Вони вже були в першій трійці в цьому сезоні на відміну від чоловіків, які тричі фінішували четвертими. Головне аби Варвинець чи Семеренко не програли багато на першому етапі, а далі Джима, Підгрушна і Меркушина мають на рівних битися з Німеччиною, Францією, Норвегією, Чехією та Італією. У чоловіків склад більш збалансований: Прима і Семенов, як правило, закріплюють нас у топ-5, а далі Семенов і Підручний намагаються затягти нас у призери. 

На окремих дистанціях шансів мало, бо конкуренція шалена. Однак, Юлія Джима, яка покращила цього сезону хід і стрільбу, все одно здатна на медальний сюрприз на одній з трьох дистанцій (спринт, гонка переслідування, мас-старт).  Олена Підгрушна хоч і не в оптимальній формі, але може приємно здивувати в індивідуальній гонці. У чоловіків сподіватимемось на велику сенсацію від Семенова (індивідуальна гонка, спринт) та Підручного (спринт, гонка переслідування, мас-старт).

Юлія Джима

Фаворити та інтриги

У жінок наразі дві фаворитки - Габріела Коукалова з Чехії і німкеня Лаура Дальмайєр. Вони здатні боротися за «золото» в усіх окремих гонках. Завадити їм повинні інші лідери сезону - Кайса Макарайнен (Фінляндія), Марі Дорен Абер (Франція), Доротея Вірер (Італія) та Франциска Хільдебранд (Німеччина). Звісно, на чемпіонат приїхала велика кількість темних конячок. Серед них, як наші Джима та Підгрушна, так і відкриття сезону – Жюстін Бреза (Франція), Єва Пушкарчікова (Чехія), Ліза Тереза Хаузер (Австрія) та Марен Хаммершмідт (Німеччина).

Габріела Коукалова

У чоловіків є головна фігура – Мартен Фуркад. Його домінування в Гохфільцені легко читається. Іншим доведеться лише сподіватись на те, що француз десь «застрелиться» і подарує перемогу. Перші в черзі – Антон Шипулін (Росія) та Симон Шемпп (Німеччина). Далі також лише відомі прізвища – Еміль Свендсен (Норвегія), Арнд Пайффер та Ерік Лессер (обидва Німеччина). 

Головна інтрига чемпіонату: на що здатна сімейна зіркова пара Дарья Домрачова – Уле-Ейнар Бйорндален. Білоруска лише місяць тому повернулась в біатлон після народження доньки, але її тренери вважають, що Домрачова здатна усіх здивувати і виграти бодай одну медаль. Що стосується легендарного 43-річного норвежця, то він сфокусується на індивідуальній гонці та естафеті аби поповнити вражаючу колекцію нагород. Цілком можливо з Австрії Бйорндален може привезти свою 21 золоту медаль з чемпіонатів світу.

Бйорндален, Домрачова, Фуркад

Де дивитися

Українські шанувальники біатлону зможуть подивитися всі перегони в прямому ефірі. Трансляцію з Австрії організовує телеканал «UA: Перший». Крім того, світовий чемпіонат транслюватиме доступні українцям Eurosport і «Матч ТВ».

Фото: сайт ФБУ

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-