5 висновків зимового трансферного вікна

5 висновків зимового трансферного вікна

Укрінформ
Січневе затишшя в українському футболі. Відсутність гучних переходів компенсували історія Романа Зозулі та турецькі гроші. 

Ультрас руйнують сезон Зозулі

Здавалось, в останні години трансферного вікна Роман Зозуля зумів знайти собі команду для гідної гри у другій частині сезону. «Бетис» віддав 27-річного українця в оренду до клубу Сегунди «Райо Вальєкано». Там нападник збірної України мав отримати ігрову практику та відновити форму. Втім, трансфер довелось згорнути менше ніж за добу. На шляху українця стали ультраліві фанати «Райо», які обізвали Зозулю нацистом і влаштували тиск на керівництво клубу.

В чому річ? Ультрас «Райо» знані ліваки, латентні друзі Кремля і просто недалекі дурні. Аби обізвати Зозулю нацистом їм вистачило сумнівної статті про те, що українець фінансово підтримує армію і наших поранених. Звісно, аби розібратись у причинах конфлікту на Донбасі їм не вистачило звивин і бажання. В результаті від гріха подалі «Бетис» забрав Зозулю назад, але грати на клубному рівні Роман вже не зможе до літа. «Райо Вальєкано» став третім клубом за який заявляли Зозулю цього сезону. Тож наразі українець лише тренуватиметься. Сподіваємось тренерський штаб збірної не залишить його в біді і викличе хоча б на один збір до осені.   

Ярмоленко нікому не потрібний?

Цієї зими ніякого ажіотажу навколо лідера збірної та «Динамо» Андрія Ярмоленка не було. 2016-й склався для нього невдало, відповідно і попит впав. Однак, щоб протягом трансферного вікна про Ярмоленка не було жодних згадувань – на таке ніхто не розраховував. Агов, «Наполі» та «Евертон», невже українець вам вже не потрібний?

Кволу активність навколо Ярмоленка пояснюють збігом усіх негативних чинників – зависока ціна (до 20 млн євро), завищені вимоги щодо зарплати, не кращий імідж «Динамо» як продавця, традиційно млявий ринок взимку. Експерти впевнені, вирішальна частина саги з переїздом Андрія переноситься на літо. Саме влітку європейські клуби і роблять подібні великі придбання. Тож зачекаємо.

Срна вирішив залишитись в «Шахтарі»

Зірвався і найбільш очікуваний трансфер січня – перехід капітана «Шахтаря» Даріо Срни в «Барселону». Офіційна версія – хорвата не влаштували умови запропоновані каталонцями. 2 млн євро на рік, на хвилиночку. Медійна версія – «Шахтар» захотів хоча б щось заробити на цьому трансфері, хоча раніше там погоджувались відпустити 34-річного Срну без компенсації. Вільних коштів у «Барси» не виявилось (звучить як нонсенс, але тут спрацювало правило фінансового fair play) і перехід не відбувся.

Особисто Даріо не став розповідати подробиці, в черговий раз поклявшись у вічній любові та вірності «Шахтарю». Каже, ця історія вже у минулому і він планує завершити кар’єру в донецькому клубі. Що ж, для «гірників» та УПЛ  подібний фінал історії лише позитив. Хоч якісь зірки обіцяють не залишати Україну.

Продажі «Карпат»

Поки «Шахтар» втримує лідерів заради успіху в Лізі Європи, а у «Динамо» вже і продати нікого крім «перетриманого» Ярмоленка, в лідери зимових продаж вийшли «Карпати». У січні львів’яни  заробили 750 тисяч євро. Непогані гроші на тлі тотальної безпорадності українських клубів на трансферному ринку. Нападника Густаво Бланко Лещука віддали «Шахтарю» за  400 тисяч євро, а захисник Володимир Костевич переїхав у польський «Лех» за 350 тисяч. Додамо сюди ще й перспективну оренду в іспанське «Луго» захисника Василя Кравця.

Львівський досвід має бути корисним усім командам-середнякам. «Карпати» демонструють, що у наш скрутний час можна заробляти, а не скиглити і ходити з протягнутою рукою. Для цього у Львові не лише співпрацюють з кмітливими менеджерами і агентами, але й мають солідну мережу селекціонерів, які звозять у головний клуб Галичини натовп талантів.

Турецький напрям

Українці обирають Туреччину. Під таким слоганом і минуло це трансферне вікно. Одразу троє перебралися в провінційний але заможній «Карабюкспор»: нападник Євген Селезньов, воротар Олександр Рибка та півзахисник Андрій Близниченко. А хавбек збірної Олександр Караваєв на правах оренди почав грати за титулований «Фенербахче». Ще мінімум десять гравців з УПЛ фігурували в усіляких трансферних списках турецьких клубів.

Феномен турецького напрямку пояснюють кількома чинниками. Перший, це гроші. Турки готові платити нашим футболістам більше ніж в Європі і стабільніше ніж в Україні. Другий, це сильний чемпіонат. Наступні чинники теж важливі: сусідство, тісні зв’язки між країнами, малі податки. Головний ризик, це випадки «кидання» і заплутані контракти. Сподіваємось, українці обрали собі тямущих агентів.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-