Вейк-ан-Зеє: український слід у перемозі Веслі Со

Вейк-ан-Зеє: український слід у перемозі Веслі Со

Укрінформ
Перемогу на традиційному турнірі Tata Steel Tournament у голландському містечку Вейк-ан-Зеє здобув американець Веслі Со, який набрав 9 очок з 13-ти. Але це змагання могло закінчитися абсолютно іншим чином.

На чолі таблиці міг би бути український гросмейстер Павло Ельянов, хоча він і відстав від переможця на два очки.

Проте турнірна доля цих двох шахістів складалася кардинально  протилежно. Веслі Со, який не програв жодної партії, отримав кілька серйозних подарунків. Угорець Річард Раппорт мав виграшну позицію проти американця, але за два ходи перетворив її на програшну. Сам Ельянов не зміг реалізувати вирішальну перевагу - нічия. А в останньому турі росіянин Ян Непомнящий, взагалі-то, виключно сильний гросмейстер, провів партію в силу шахіста приблизно другої категорії і програв американцю у дивовижно безшабашному стилі.

А от Павло Ельянов, наче Санта-Клаус, дарував сам. Про його похибки проти Со та Войташека ми вже писали у попередньому огляді. Але дива від Павла продовжувалися й надалі. У дев'ятому раунді харків'янин чорними упевнено переграв росіянина Дмитра Андрейкіна, та у невеличкому цейтноті втретє не знайшов кілька продовжень, які вели до перемоги, і суперник оголосив йому вічний шах.

Наступного дня партія Ельянова (білі) з молодим китайцем Вей І проходила із змінним успіхом. Обидва суперника наполегливо грали на виграш, але все ж таки гра закінчилася унічию. Також Павло зіграв чорними і з Непомнящим. І в передостанньому турі на нашого гросмейстера чекала зустріч  з чемпіоном світу норвежцем Магнусом Карлсеном. Спортивне значення цього двобою підкреслював той факт, що обидва шахісти мали однакову кількість очок і боролися за призові місця, а при удачі й за перемогу в турнірі.

Давно вже не бачив, щоб колись чемпіона світу переграли, як простого хлопчиська, але саме це сталося в партії Ельянов - Карлсен. Харківянин здивував суперника, вперше на турнірі зігравши 1.d4. У відповідь норвежець застосував систему "кам'яна стіна" голландського захисту. Але українець чудово провів дебютну стадію також потужно грав і після виходу з дебюту. І, якщо б Павло знайшов вірне продовження на 26-у ході, коли в нього лишалося ще півгодини, Магнус був би у вельми скрутному становищі…

Але, на жаль, починаючи з цього моменту, наш шахіст почав грати досить дивно. Позиція зрівнялася, але своїм 37-м ходом білі віддали перевагу супернику, а наступним - збільшили її до вирішальної. Карлсен при реалізації був точним і безжальним. Трохи несподівана (з огляду на те, як складалися події) перемога чемпіона.

Говорячи, про виступ Ельянова, слід зазначити його високоякісну гру, чудову дебютну підготовку, високий клас та розуміння позиції. Коментатор турніру, відомий американський гросмейстер Ясер Сейраван, зауважив, що найкращу гру на турнірі продемонстрував саме Павло. Що ж, така високоякісна гра дає велике підгрунтя для подальших успіхів харків'янина. Але у той же час не слід забувати і про недоліки. Чотири рази прогавити можливість здобути перемогу - що це? Або психологічна невпевненість або утома наприкінці напружених партій (а інших у Ельянова і не буває). Думається, що сам гросмейстер краще розбереться у причинах такого явища, а коли позбудеться цих недоліків, з ним уже важко буде змагатися…

Турнірні підсумки: 1. Со - 9 очок з 13-ти; 2. Карлсен - 8; 3-5. Левон Аронян (Вірменія), Башкаран Адхібан (Індія) та Вей І - по 7,5 очка; 6-7. Ельянов та Сергій Карякін (Росія) - по 7; 8-11. Андрейкін, Аніш Гірі (Голландія), Радослав Войташек (Польща) та Пентала Харікрішна (Індія) - по 6; 12. Непомнящий - 5; 13. Раппорт - 4,5; 14. Ван Веллі (Голландія) - 3,5.  

Треба сказати, що перемога Веслі Со продовжила серію його успішних виступів в останньому півріччі минулого року. Веслі пояснив, в чому причина його прогресу. Важливим моментом стало його співробітництво з українським тренером Володимиром Тукмаковим, яке почалося в червні минулого року. Результати - приголомшуючі.  

Карлсен має підстави бути незадоволеним цим турніром - і результатом, і якістю своєї гри. Можливо, ще не відійшов від матчу за світову корону. Незважаючи, на чисте друге місце, нагадаємо, що Магнусу пощастило в зустрічі з Павлом.

Приємно здивував Адхібан. Останній за рейтингом, він не лише показав чудовий результат, але й продемонстрував свіжу, енергійну гру. Цікаво, що він стартував, набравши 0,5 очка з 3-х, а потім додав до них ще 7 з 10-ти!

Дуже бліду гру показав Карякін. І можна зрозуміти, чому Каспаров назвав непорозумінням, якщо Сергій все ж виграв би корону. Особливо дивує, що він не продемонстрував жодних новинок, які були підготовлені до матчу. Або він береже їх до важливіших змагань або (що здається більш імовірним) у нього їх просто не було.

Серед яскравих шахістів, які не досягли хорошого результату, відзначимо Раппорта. Він взяв гору над Карлсеном, був близьким до того, щоб перемогти Со, але припускався багатьох "невимушених" помилок.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

На фото: Павло Ельянов (ліворуч) та Ясер Сейраван. (tatasteelchess.com)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-