Капітуляція. «Динамо» передає «Шахтарю» чемпіонський титул

Капітуляція. «Динамо» передає «Шахтарю» чемпіонський титул

Укрінформ
«Шахтар» обіграв «Динамо» 4:3 в найкращому матчі осінньої частини чемпіонату України. На 99% ім’я нового чемпіона вже відоме.

Це був черговий останній шанс «Динамо» та Сергія Реброва. Цього разу кияни намагалися зберегти інтригу в чемпіонаті, скоротивши відставання від «Шахтаря» до 7 очок. Втім не було зрозуміло, за рахунок чого команда Реброва збиралась перемагати. За усіма компонентами гри «Шахтар» виглядав сильнішим, а «Динамо» мало лише підтримку трибун. До того ж, Ребров вже привчив нас, що, як тренер, він не любить ризик, тому ніхто не здивувався б, якби кияни стали відверто грати на нічию.

Фантастичний початок матчу довів, що нудно сьогодні точно не буде. В самому дебюті суперники обмінялися результативними помилками. Вони вилились у забитий м’яч Мораеса та автогол «Динамо» після навісу Бернарда.  

Промерзле поле псувало гру обом командам. Але гірники адаптувались першими. «Шахтар» за рахунок кращої техніки гравців та кращого взаєморозуміння більше володів м’ячем і атакував гостріше. Крім цього гірники набагато продуктивніше пресингували суперника на їх половині. Через це динамівці з великими труднощами розпочинали власні атаки.

Не зважаючи на це, «Динамо» шукало шанси. Ярмоленко і Гонсалес періодично проривали лінію захисту, але далі не мали як вдарити чи віддати пас – гості вміло перекривали усі зони. Свій настрій перемогти команда Реброва підсилила ходами і один з них спрацював. Буяльський професійно заробив небезпечний штрафний, а Рибалка не менш професійно його реалізував.

За рахунку 2:1 гравці «Динамо» почали демонструвати кураж і легкість, які нагадали їх футбол проти «Бешикташу». Особливо старався Ярмоленко. З’ясувалось, що за осінь у нього накопичилась чимало нерозтрачених сил, задумів та фінтів.

Перший тайм однозначно слід занести в актив «Динамо». Кияни використали свої шанси, ніхто не випадав з гри, усі дотримувались плану на матч. Здалось навіть, що це краща гра «Динамо» проти «Шахтаря» за останні роки. «Шахтар» працював не менше і також діяв згідно настанов Паулу Фонсеки. В морозному повітрі «Олімпійського» було передчуття, що після перерви донеччани додадуть.

Передчуття не зрадили. Гості скористались фактично першим же шансом. «Динамо» на хвилину опинилось у меншості після травми Буяльського і цього виявилось достатньо аби Срна прострілив, а Фред підставив ногу.

Кияни після пропущеного м’яча розгубились, перестали встигати за суперниками і змушені були йти на фоли. Чергову контратаку динамівці не зуміли зупинити навіть з порушенням правил. В результаті гол Феррейри. А потім невикористаний момент, вилучення Мораеса і кінець інтриги в поєдинку.

До честі «Динамо» команда не вивісила білий прапор. В меншості спробував нарешті продемонструвати лідерські якості Ярмоленко, надихаючи партнерів на атаки великими силами. Подібні авантюри створювали для гостей ідеальні умови для швидких контратак. Але кияни ризикували, йшли вперед, змушували суперників помилятися і Бесєдін мав рахунок зрівнювати, однак не влучив у ворота.

Виявилось, що Ребров таки здатен йти ва-банк. Причому команді навіть сподобалась його тактика «пан або пропав». Поки «Шахтар» безбожно тринькав моменти, «Динамо» не здавалось і вперто йшло вперед, підключаючи до атак навіть захисників.

Гострий сюжет протримався до останніх хвилин матчу. Бесєдін і Циганков, які вийшли на заміну, додали господарям динаміки та варіантів у атаці. Здавалось, все скінчилось після прикрого автоголу Хачеріді. Однак гол Бесєдіна подарував команді Реброва надію, яку суперник з’їв за допомогою пауз та фолів.

3:4 – «Динамо» ховає інтригу в боротьбі за чемпіонство. Але робить це гідно, як то кажуть, під музику та з піснями. На команду чекають великі зміни взимку і сподіваємось, що ці зміни її посилять. Ну а «Шахтар» може потихеньку готуватися до чемпіонства (13 очок відриву від «Динамо») і концентрувати зусилля на Лізі Європи. Перший для себе сезон з гірниками Фонсека здатен завершити з кількома трофеями.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-