Український футбол в єврокубках: живий і навіть перемагає

Український футбол в єврокубках: живий і навіть перемагає

Аналітика
Укрінформ
Підсумки року в  єврокубковому вимірі нашого футболу одночасно засмучують і обнадіюють

Завершилась осіння частина єврокубкового сезону-2016/17. Україна просунула далі лише одного свого учасника – «Шахтар», хоча на груповому етапі усі три наші клуби зіграли непогано. Могло пробитись у плей-офф Ліги чемпіонів «Динамо», але команді не вистачило класу. Так само як «Зорі» не вистачило досвіду у гучній за іменами групі Ліги Європи.

«Динамо»: брак класу, слабка атака і нові імена

Попри останнє місце у групі, кияни повинні занести виступ в Лізі чемпіонів собі в актив: 5 очок, 8 голів, купа нових імен. Так, від «Динамо» були завищені очікування, а Сергія Реброва усю осінь без упину критикували за усе підряд. При цьому критики забували, що влітку команда ніким не посилилась. Натомість, втратила Драговича, Теодорчика, Кравця, Бельханда. У результаті у найвідповідальніших матчах проти «Наполі» та «Бенфіки» гравцям «Динамо» забракло класу. Саме через брак класу і сталися ключові індивідуальні помилки: Сидорчук заробив вилучення у грі з «Наполі», Антунеш помилився з «Бенфікою», а Мораес не забив пенальті в Лісабоні.

В кожному матчі ЛЧ динамівці тримались гідно, жодного разу не розвалившись, але водночас там де потрібно було ризикнути, тренери все одно обирали обережний варіант гри. Скажімо, коли необхідно було перемагати на виїзді «Наполі», Ребров зробив ставку на 0:0 і команда не завдала за матч жодного удару у площину воріт. До речі, неефективна атака – це перше, що кидалось у вічі. 67 ударів (з них 26 у площину воріт), 46 гострих передач, 42 успішні фінти – це дуже посередні показники за шість матчів ЛЧ. Ярмоленко, який мав стати генератором руху та ідей в атаці, ним так і не став. А відповідальні за голи Мораес і Гонсалес взагалі провалили турнір.

Поряд з невдачами потрібно нагадати і про позитив. Рекордні 6:0 з «Бешикташем», коли на нашу користь зіграло усе, та оновлення складу за рахунок власних талантів. Рудько, Бурда, Циганков, Оріховський, Буяльський, Бесєдін – усі вони швидко адаптувались до рівня ЛЧ і невдовзі витіснять з команди ветеранів (Шовковський, Гусєв) та тих, хто втратив мотивацію. Суперечливий підсумок в ЛЧ поставив перед Ігорем Суркісом проблему – звільняти чи залишати Реброва? Президенту є чим дорікнути тренеру (результати, слабка атака, регрес певних футболістів), але є аргументи і за штаб Реброва. Головні з них – це вміння вчитися, аналізувати помилки і будувати нове. Саме ця невдача в ЛЧ може стати початком нового сильного «Динамо».

«Шахтар»: крах в Берні і рух до трофею

До цієї команди лише одне питання: як вона не потрапила до Ліги чемпіонів? Гіркота тієї бездарної поразки від «Янг Бойз» до сих пір псує присмак усіх шістьох перемог та першого місця в групі Ліги Європи. Новий тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека, чия власне самовпевненість і призвела до катастрофи в Берні, як міг намагався підсолодити. У підсумку груповий турнір ЛЄ команда пройшла ефектно – яскрава гра, результативні перемоги, 21 забитий м’яч!

Фонсека зумів знайти мотивацію для усіх лідерів (Пятов, Срна, Ракицький, Степаненко, Фред, Тайсон, Марлос) і ті не дозволили собі валяти дурня в матчах ЛЄ. Мало цього, тренер перезапустив Бернарда з Феррейрою, яких списав Луческу. І вивів на новий рівень Ісмаїлі, Ордеця, Кривцова, Коваленка і Малишева. От і маємо, що з таким кадровим потенціалом, амбітним головним тренером та майже виграним чемпіонатом України «Шахтар» просто змушений ставити перед собою максимальну мету – перемогу в Лізі Європи! 

«Зоря»: група смерті, нефарт і досвід

Саме потрапляння луганського клубу до групового етапу ЛЄ – це величезний успіх. По-перше, «Зоря» засвітилась в Європі, а тренери і гравці здобули безцінний досвід. По-друге, хлопці Юрія Вернидуба довела усім, що в чемпіонаті України є сильні команди окрім «Динамо» і «Шахтаря». По-третє, «Зоря» повернула єврокубки в Одесу за що їй окреме спасибі. Чи були шанси у «Зорі» в одній групі з «Манчестер Юнайтед», «Фейєноордом» та «Фенербахче»? Так, були. Принаймні за кадровим потенціалом та організацією гри команда Вернидуба мало чим поступалась клубам зі Стамбулу та Роттердаму.

Не вистачило досвіду і фарту. Скажімо, стартовий матч проти «Фенербахче» луганчани мали вигравати. Натомість отримали м’яч у власні ворота на 6-й компенсованій хвилині і в результаті нічия 1:1. Не заслуговувала на поразки «Зоря» і в двох наступних поєдинках проти «МЮ» та «Фейєноорда». Два рази по 0:1. Набравши лише одне очко після трьох матчів, команда Вернидуба втратила настрій і далі вже намагалась просто уникнути неприємних рахунків. Майбутнє у цієї «Зорі» є лише в тому випадку, якщо клуб втримає лідерів (Петряка, Караваєва, Гречишкіна, Форстера, Соболя, Шевченка). Без них Юрію Вернидубу доведеться все починати спочатку.

Святослав Василик, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-