Життя після Кличка

Життя після Кличка

Аналітика
Укрінформ
За кого вболівати українським шанувальникам великого боксу, коли Володимир Кличко «піде на пенсію»

Український професіональний бокс вартий нашої з вами уваги і без Володимира Кличка, чия пауза в кар’єрі відверто затягнулася. Ломаченко, Усик, Гвоздик – їх бої уже сьогодні викликають не менший інтерес ніж свого часу поєдинки «Доктора Стального молота».

Кличко: останні теплі дні

Великий чемпіон та кумир українців Володимир Кличко більше не ласий шматочок для шанувальників боксу, промоутерів та американського телебачення. Витративши рік на очікування реваншу з Тайсоном Ф’юрі, Кличко не помолодшав, натомість свій вплив у боксерському світі він розгубив. Як наслідок, коли потрібно було швидко знайти заміну остаточно застряглому у кокаїні Ф’юрі, то команда українця раптом зрозуміла, що Кличко – це вже товар з розпродажу.

Люди Володимира так і не зуміли домовитись про чемпіонський бій за пояс IBF з промоутерами британця Ентоні Джошуа. Питання, які колись Кличко вирішував завдяки гучному імені, тепер стали нерозв’язною проблемою. Іншими словами, грошей на бій ніхто не дав. Як запасний варіант розглядався поєдинок за титул за версією WBA проти Лукаса Брауна. Але і австралієць відмовився. Він не захотів виходити в ринг проти екс-чемпіона усього за 1 млн доларів. А колись до Кличка стояла ціла черга…

От і вийшло, що суперників на анонсований бій 10 грудня в Гамбурзі не знайшлось і аби остаточно не ганьбитися Кличко вигадав травму і взяв чергову паузу. Українець відмовився згортати кар’єру і пообіцяв весною 2017-го битву з Джошуа. Втім, якщо відверто, пенсія – а як ще це назвеш - не за горами. Навіть, якщо цей бій і відбудеться і навіть, якщо Кличко переможе, йому час вже думати як гідно піти. А нам усім слід вже активно переключатися на інших українських боксерів. Слава богу, що вибір є. 

Ломаченко: час для великих перемог

На сьогодні головна зірка українського боксу – Василь Ломаченко. За 7 боїв на професіональному рингу він зумів стати чемпіоном світу одразу у двох вагових категоріях. Унікальний результат, який свідчить і про масштаб таланту, і про амбіції. Промоутер українця знаменитий Боб Арум якось зізнався:  «Ломаченко зараз найкращий боєць у світі». Його думку поділяють багато експертів, які визнають, що у хлопця з Білгород-Дністровська досконала техніка. А те, як він рухається у рингу (насамперед, робота ніг) – це взагалі матеріал для навчального фільму.

У свої 28 років Ломаченко вже здобув необхідний багаж досвіду, популярності і впливу аби бути на вершині у своїй вазі (друга напівлегка – до 59 кг) та зацікавити публіку в США. Після впевненої перемоги у Нью-Йорку над Романом Мартінесом (Пуерто-Ріко), українця чекає захист титулу за версією WBO. Бій 26 листопада в Лас-Вегасі проти Ніколаса Уолтерса (Ямайка) повинен вивести Ломаченка на новий рівень і відкрити йому шлях до нових поясів та зіркових суперників.  Скажімо, сам Василь мріє про реванш у Орландо Салідо, а Боб Арум взагалі планує мегабій українця проти легендарного Менні Пакьяо. Головне для Ломаченко не пересидіти без діла кращі роки кар’єри та оминути небезпеку серйозних травм.

Усик: розпочинає полювання на російських зірок

Другий за популярністю український боксер нової хвилі – Олександр Усик. Наш кримчанин також відзначився рекордним показником, ставши чемпіоном світу у престижній першій важкій вазі (до 90 кг) вже у десятому за ліком бою на профі рингу. Подібного не вдавалося нікому. Навіть великий Евандер Холіфілд виборов свій перший пояс у 12-у поєдинку. На думку фахівців, Усик має усі дані аби в найближчі роки домінувати у своїй вазі – силу, техніку, видовищний стиль, харизму.

Після того, як він відібрав чемпіонський пояс WBO у поляка Кшиштофа Гловацького, українцю не слід гальмувати і розмінюватися на посередній бійців. Команда Усика слід вже зараз думати, як зацікавити на об’єднувальний бій російських зірок Дениса Лебедєва і Григорія Дрозда, чи домовитись про битву з британцем Тоні Белью. Лише побивши когось з них, українець зможе втілювати свій наступний план. А саме перехід у суперважку категорію, де він за сприятливих розкладів може перейняти славу Кличко.

Гвоздик та інші

Окрім розкручених та вже визнаних світом Ломаченка та Усика, український бокс має чималий загін талановитих бійців другого ешелону. Дехто з них вже готовий йти за титулами. Скажімо, 29-річний харків’янин Олександр Гвоздик після двох блискучих перемог нокаутами підтвердив свої претензії на чемпіонський бій у напівважкій вазі (до 79 кг). Сьогодні йому ще не вистачає підтримки від авторитетних промоутерів, але яскраві нокаутери цінувались завжди, тому прогрес, час і витримка здатні вивести його на перших людей у своїй вазі. Насамперед, росіянина Сергія Ковальова.

У середній вазі (до 72,5 кг) необхідно слідкувати одразу за двома українцями. Перший, це 28-річний Євген Хитров. Його атакувальний стиль і впливові менеджери обіцяють Хитрову чудову кар’єру в профі. Такі ж великі плани і у Сергія Деревянченка, якого вже сьогодні підвели до чемпіонського двобою. І Хитров, і Деревянченко кидають виклик визнаному лідеру у цій вазі Геннадію Головкіну з Казахстану. І якщо комусь з них вдасться домовитись, то це буде величезна подія для нашого боксу.

З тих, про кого варто також нагадати – Денис Беринчик, Віктор Постол, Тарас Шелестюк, Вячеслав Шабранський, Іван Редкач. Беринчик хоч і проводив поки що бої лише в Україні, але здатен  швидко вибитися у лідери своєї ваги (до 64 кг). Невдовзі свої головні поєдинки у кар’єрі повинні отримати Шелестюк та Редкач. Також віримо, що здатен повернутися до чемпіонських боїв і Віктор Постол (вага до 63,5 кг), який влітку без шансів програв Теренсу Кроуфорду. Незважаючи на свої 32 роки і гучну поразку, Постол ще матиме два-три поєдинки варті нашої уваги.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-