Шахи: Павло Ельянов випередив олімпійських чемпіонів

Шахи: Павло Ельянов випередив олімпійських чемпіонів

Укрінформ
На острові Мен закінчився представницький міжнародний шаховий турнір за швейцарською системою.

Тріумфатором тут став український гросмейстер Павло Ельянов, який набрав 7,5 очка з 9-ти можливих. Такий же результат показав і лідер американців Фабіано Каруана, але за додатковими показниками  (сума прогресивних очок) головний трофей по праву дістався Павлу Ельянову.

Хоча у другому раунді харків'янин схибив, не реалізувавши велику перевагу проти Ільї Хмельникера з Ізраїлю - нічия, проте далі здобув п'ять перемог поспіль. Ці звитяги були зароблені в різній манері, та привертає увагу витончена техніка Павла та його наполегливість. Він мав лише мінімальні шанси на виграш в закінченні з різноколірними слонами проти німецької шахістки Елізабет Петч, та настійливо шукав шляхи до перемоги, і врешті решт німкеня поступилася на 79-у ході.

У подібному ж ключі Ельянов переграв білими й Аркадія Найдича, який представляє нині Азербайджан. Тільки цього разу українець продемонстрував свою майстерність в туровому закінченні. Потім харків'янин взяв гору над героєм старту Олексієм Шировим (чорні). А коли Ельянов подолав чорними індійського гросмейстера Сантоша Відіта, у нього стало вже 6,5 очка з 7-ми. В колових турнірах такий результат, як правило, гарантує перемогу в турнірі, а у "швейцарці" головні події ще були попереду.

Адже у восьмому раунді на Павла чекав двобій з Каруаною. Вже тричі в цьому році харків'янин поступався американцю. Причому кожного разу виходив із дебюту з хорошою позицією, а ближче до контролю припускався вирішальних помилок. Та цього разу Ельянов був повністю сконцентрованим і залізною рукою зробив білими нічию. Проте і це ще було не все.

В останньому турі на нашого шахіста чекав ще один нелегкий іспит - партія чорними з іще одним олімпійським чемпіоном - Веслі Со. Можна стверджувати, що Павло упіймав удачу на острові Мен. І не дав жодного шансу на перемогу своєму грізному супернику - нічия. Цим самим він зафіксував собі перше місце. 

Тепер за очками його міг наздогнати лише Каруана, але додаткові показники все рівно були на боці українця. Фабіано грав у останньому турі з багаторічним лідером англійських шахів - Майклом Адамсом. Довгий час позиція була абсолютно рівною, але у кінці партії Майкл зробив кілька серйозних похибок і склав зброю. 

В Британії існує правило, за яким призові гроші діляться порівну між учасниками, які здобули однакову кількість очок. Отож, Ельянов і Каруана одержали по 9 тисяч фунтів, а, якби Адамс не схибив, перший приз був би на три тисячі більше… 

Треба зауважити, коли Ельянов давав інтерв'ю автору цих рядків перед початком Олімпіади в Баку, він розповів, що провів роботу над помилками. І збирається після невеликого відступу знову повернутися до когорти найсильніших. І слова Павла не розбіглися з ділом. На острові Мен він обійшов трьох олімпійських чемпіонів Каруану, Со та Хікару Накамуру, а також додав до свого коефіцієнту 15,5 пунктів, і тепер на перше листопада рейтинг Павла сягне цифри 2757.

Остаточні підсумки турніру: 1. Ельянов, 2. Каруана - по 7,5 очка, 3. Найдич - 7, 4-7. Со, Відіт, Девід Хавел (Англія) та Салем Салех (ОАЕ) - по 6,5, Накамура й Адамс набрали по 6 очок і розділили місця з 6 по 19. У турнірі грали ще троє українців, ось їхні результати: Анна Ушеніна - 5,5, Олег Романишин та Інна Гапоненко - по 5 очок.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-