Шахісти грають на Острові безхвостих котів

Шахісти грають на Острові безхвостих котів

Укрінформ
Острів Мен поступово стає Меккою британських шахів. 1 жовтня тут стартував один з найсильніших у світі турнір за швейцарською системою, який організують британці.

Склад учасників вражає. Серед 137-ми учасників з 34-х країн гратимуть 47 гросмейстерів. Тут виступають три новоспечених олімпійські чемпіони: Фабіано Каруана (2813), Хікару Накамура (2787) та Веслі Со (2794). Також боротиметься і срібний призер Олімпіади у Баку, лідер українських шахістів Павло Ельянов (2741).

Відзначимо також багаторічного першого номера англійських шахів Майкла Адамса (2745), колишнього претендента на світову корону угорця Петера Леко (2709) та  китайця Ванг Хао (2710). Також привертає увагу і виступ чемпіонки світу Хоу Іфань (2658). Останнім часом шахова королева грає багато, але не вельми успішно. Зокрема, на Олімпіаді у Баку на першій шахівниці її випередила українка Анна Музичук. Отож, Хоу прагнутиме зіграти цього разу якнайкраще.

Україну, окрім Ельянова, тут представлятиме львів'янин Олег Романишин (2456), який близько сорока років тому був третім шахістом світу. А також наші провідні шахістки: екс-чемпіонка світу, діюча чемпіонка Європи Анна Ушеніна (2457) та її подруга по "бронзовій" збірній команді України Інна Гапоненко (2421).

На турнірі встановлено солідний призовий фонд. Перший приз - 12 тисяч фунтів стерлінгів, другий - 6 тисяч, третій - чотири. Перший жіночий приз складає 3,5 тисяч фунтів. Шахісти гратимуть дев'ять турів.

Острів Мен дуже приємне та екзотичне місце. Відзначу, що тут майже відсутні кримінальні прояви. Кажуть, що, коли хтось перевищив швидкість, то це привід для допису в газетах. У хорошу погоду звідси видні терени Англії, Уельсу, Шотландії та Ірладії. Тобто острів Мен знаходиться в центрі Британії. Знаний цей острів і наявністю безхвостих котів.

Тут любили жити багато знаменитостей. Зокрема - один з найкращих пілотів "Формули-1" Найджел Менсел, а також комік Норман Уїздом, який широко відомий глядачам старшого покоління як Містер Піткін.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-