Головне: Шевченко-тренер – це не провал

Головне: Шевченко-тренер – це не провал

Аналітика
Укрінформ
Незважаючи на катастрофічні прогнози, з першого матчу збірної під орудою нового тренера, можна зробити висновок, що робота пішла

Андрій Шевченко таки почав анонсовану перебудову збірної. Як засвідчила перша гра проти Ісландії, виходить поки що не все. Але позитивний зрушень більше. Та й нічию 1:1 з чвертьфіналістом Євро-2016 теж слід віднести в актив. Давайте зафіксуємо п’ять важливих висновків, що витікають з  дебютного матчу Андрія Шевченка у якості головного тренера національної футбольної збірної:

  1. Шевченко реально буде змінювати гру

Те, що було до матчу з Ісландією, і сам поєдинок продемонстрували: Андрій Шевченко рішуче взявся за перебудову збірної України. На перший збір він викликав одразу 32-х футболістів. Шевченко на власні очі хотів побачити якомога більше кандидатів, поспілкуватися з ними, оцінити їх готовність та настрій.

За враженнями самих футболістів новий тренер терпляче пояснює нові вимоги, багато говорить про тактику і сучасні тенденції. Його помічники – Мауро Тассотті і Рауль Ріанчо відтепер ставитимуть конкретні моделі гри. Тассотті реформуватиме захист, а Ріанчо – атаку. Сам Шевченко здійснює загальне керівництво та озвучує свої рішення. Можна стверджувати, що вперше в історії збірної України здійснюється така серйозна спроба перебудувати її гру.

  1. Захист навколо Ракицького

Прямо зараз важко сказати, що вийде зі спроб оновити захисну лінію «синьо-жовтих». Якщо Тассотті дійсно хоче, аби збірна грала у зональний захист, то йому з Шевченком доведеться добряче попрацювати. Як показали перші хвилини матчу з Ісландією, українським оборонцям важко тримати лінію – немає досвіду і зіграності. Пропущений м’яч від  ісландців саме з цієї опери: футболісти лише звикають до подібного стилю. І не факт, що в зонний захист ми гратимемо проти швидкої і технічної Туреччини.

Що стосується ключової фігури, то нею точно стане Ракицький. Проти ісландців він зіграв чи не найкраще. Надійно у відборі, без обрізок, кілька разів класно починав атаки, саме після його удару Ярмоленко зрівняв рахунок. В парі з Ракицьким гратиме Хачеріді, який вже одужав, а Кучер сяде на лаву. Гарне враження залишили нові крайні захисники. Бутко толково заробив пенальті, а молодий Соболь сміливо підтримував атаку. Хоча когось з них може витіснити універсал Федецький. 

  1. Атака навколо Зінченка

В дебютному матчі Шевченка було помітно і те, що збірна перелаштовується на новий стиль в позиційній атаці. Ми намагалися більше тримати м’яч і навіть мали 90% точних передач. Але при цьому з рухом вперед була біда і сила-силенна пасів йшли поперек поля. Ріанчо лише починає навчати футболістів новим схемам в атаці, але майбутнього диригента атак він схоже вже обрав.

Саме Олександр Зінченко намагався регулювати напрями наступу і робити гострі передачі. Виходило через раз, навіть трапилось кілька приголомшливих обрізок, але потенційно Зінченко може стати новим плеймейкером «синьо-жовтих». Не даремно ж тренерський штаб так зрадів новині про оренду Зінченка голландським ПСВ. Там він матиме регулярну ігрову практику, тоді як в «Манчестер Сіті» українця чекав глибокий резерв.

  1. Головна біда – хто забиватиме

Проти Ісландії в ролі нападника вийшов Коваленко. Швидше за все, це був вимушений експеримент. Чисті форварди Селезньов та Зозуля приїхали в збірну без ігрової практики і Шевченко ризикнув поставити на вістрі номінального півзахисника. Коваленко старався, але без навичок зіграв невдало. Навряд чи Шевченко наважиться вдруге на такий крок. Сподіваємось, до матчу з турками Селезньов, Зозуля, Кравець наберуть форму і почнуть забивати.

Відчувається, що як колишній класний нападник Шевченко гостро переживає те, що в Україні зараз фактично немає гідного форварда. Ті, що є, або нестабільні, або постійно травмовані. Не даремно ж на перспективу новий штаб викликав зовсім «зелених» нападників «Дніпра» Довбика і Баланюка. Такий собі мотиваційний крок та месседж для інших: працюйте і вас також покличуть.

  1. Зірки – головний біль Шевченка

Наші лідери Коноплянка та Ярмоленко чи не єдині, кого зміни у збірній наразі не зачепили. Обидва грали у свій звичний футбол – флангові проходи, зміщення в центр, спроби загострити. Ярмоленко, хоч і забив м’яч і кілька разів непогано прострілив, в цілому грав малоефективно. Коноплянка помітно гальмував атаку, коли намагався йти в дриблінг, чи шукав партнерів для точної передачі. Змарнований пенальті засвідчив його головну проблему зараз – невпевненість у власних силах після несподіваного переїзду з «Севільї» в «Шальке».

Шевченку зі штабом варто подивитись, як наші лідери гратимуть в найближчі тижні і робити висновки. Очевидно, в наступному матчі проти Туреччини їх ролі можуть змінитися. Скажімо, чому б не дати Ярмоленку роль прихованого форварда? А Коноплянку використати у якості головного джокера – підсилити ним атаку в другому таймі.

Святослав Василик, Київ     

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-