Нічийна прем’єра. Як Україна ледь не обіграла героїв Євро-2016

Нічийна прем’єра. Як Україна ледь не обіграла героїв Євро-2016

Аналітика
Укрінформ
В стартовому матчі на чемпіонат світу 2018 року збірна України зіграла внічию з Ісландією 1:1.

Наприкінці гри «синьо-жовті» мали реальний шанс перемогти, але Коноплянка не реалізував пенальті.

Це була абсолютна прем’єра від Андрія Шевченка. Перший матч в якості головного тренера. І відразу національна збірна. Відразу офіційний відбірковий матч чемпіонату світу. Тло поєдинку було тривожним. Купа ігрових та кадрових проблем. Та ще й порожні трибуни «Олімпійського». Це наші старі гріхи ще з відбору на ЧС-2014. До речі, наша збірна чула підтримку вболівальників за межами стадіону і це точно додавало їй сил.

Аналітики та експерти радили Шевченку грати з позиції сили. Ісландці хоч і чвертьфіналісти Євро-2016, але клас оновленої збірної України все одно вищий. Аби довести це на полі «синьо-жовтим» необхідно було вийти на гру максимально вмотивованими, насамперед, нашим лідерам Ярмоленку та Коноплянці. Гравці мали контролювати м’яч, вигравати максимум двобоїв та не дати ісландцям використати свою головну зброю – стандарти.

З перших хвилин Шевченко кинув у бій усі креативні сили – Коваленка, Зінченка, Коноплянку і Ярмоленка. В ролі чистого нападника грав Коваленко. На фланги захисту новий тренер збірної виставив також  гравців схильних до комбінаційного футболу – Соболя і Бутка. Усього зі старту вийшло вісім вихованців «Шахтаря». Шевченко відверто робив ставку на футболістів, близьких за філософією гри.

Після того, як Ісландія швидко вийшла вперед, у нас було таке враження, що для збірної провальний Євро-2016 і не закінчувався. Знову незбагненні помилки у захисті, знову прямолінійний наступ. Збірна намагалася грати першим номером, але їй заважали постійні втрати м’яча в простих ситуаціях. Нових ідей від Шевченка ми не побачили. Наші вперто вантажили фланги, а далі вже як вийде. По центру ісландців дійсно було не протиснутись. Особливо, якщо комбінації будувати без швидкості.

Важливо було зрівняти рахунок ще до перерви і наші це зробили. Успіх до господарів прийшов після дальнього пострілу. Ракицький потужно вдарив, голкіпер відбив перед собою і Ярмоленко вдало поцілив з добивання. Гол міг стати переломним, бо за порожніх трибун і після швидкого пропущеного м’яча українці дуже довго приходили до тями. Здавалося, потрібно ще кілька вдалих дій і «синьо-жовті» дотиснуть ісландців у другому таймі.

З перших хвилин другого тайму було помітно, що українській збірній не вистачає кількох налагоджених схем. Гравців класних достатньо, але їм ніяк не вдавалося довести до кінця гарні задумки. Навіть пенальті не зуміли реалізувати. Удар Коноплянки з одинадцятиметрової позначки красномовно продемонстрував його нинішню форму. Головна риса – невпевненість у собі.

Насправді ж, 1:1 проти команди з топ-вісімки Євро-2016 – не найгірший дебют для Андрія Шевченка. З турнірної точки зору все лише починається. Є колосальний потенціал у Зінченка, Коваленка, Бутка, Соболя. А Ракицький, Степаненко, Ярмоленко, Коноплянка дійсно гравці високого класу, які здатні грати ще краще. Так, ми могли вигравати, але те як пробив пенальті Коноплянка, свідчить про стан усієї збірної. Ми перестали вірити у власні сили і сьогодні головне завдання тренерського штабу – повернути «синьо-жовтим» впевненість, натхнення, кураж.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-