Юрій Чебан знає шлях до олімпійського

Юрій Чебан знає шлях до олімпійського "золота"

Укрінформ
Вода мальовничого озера в районі Лагоа стала щасливою для одесита Юрія Чебана, який  щойно виграв другу золоту медаль для олімпійської збірної України.

Втім, кожен може бути ковалем свого спортивного щастя, якщо до цього наполегливо ітиме, докладаючи належні зусилля під час безкінечних виснажливих тренувань і вольові якості у ході змагань.

Кому-кому, а Юрієві цей шлях добре відомий. Можливо, як ніхто у нашій команді, він має неабиякий досвід саме олімпійських стартів. Вперше він став учасником Ігор ще у вісімнадцятирічному віці. У 2004 році в Афінах Юрій у підсумку посів далеке від п'єдесталу місце - десяте. Переміг тоді у веслуванні на дистанції 500 метрів німець Андреас Дітель. Чебан відстав від нього майже на півтори секунди. Але це була для нього, як і для його тренера В'ячеслава Сорокіна, велика наука і практика перемагати.

Через чотири роки на олімпійському веслувальному каналі в Пекіні він уже стояв на п'єдесталі. Правда, тільки на третій його сходинці. Тоді підвів його старт. Відстаючи на початку дистанції, Юрій зумів набрати швидкість і прийти до фінішу третім.

І це теж була для нього наука. У 2012 році на лондонській Олімпіаді він захопив лідерство уже з перших метрів дистанції 500 метрів. Після того переможного заїзду і церемонії нагородження він розповів мені про обрану ним і його тренером тактику:

- Взагалі-то я маю звичку під час проходження дистанції стежити краєм ока за суперниками. Але цього разу вирішив по сторонах не дивитися, а зосередитися на веслуванні. Про те, що переміг, дізнався вже після фінішу.

У Ріо-де-Жанейро Юрій Чебан скористався цим лондонським досвідом. Правда, цього разу дистанція була у два з половиною рази коротшою. Так що розкачуватися й роззиратися по сторонах часу не було. Ще до цього старту Юрієві довелося стовідсотково викластися у попередніх заїздах. Спочатку комп'ютери Олімпіади навіть "вилучили" його із складу фіналістів. Але це була помилка. Людська чи технічна - це вже не має значення. Головне, що Юрій виграв свою третю олімпійську медаль.

Коли почався для нього цей щасливий олімпійський шлях? У веслування Юрія привела його мама Людмила Олександрівна. До того він захоплювався різними видами спорту, відвідував гурток "умілі руки" і навіть займався в балетній студії. Мама, педагог за освітою, яка багато років учителювала, прийняла рішення спрямувати енергію сина на веслування. І не помилилася. Заняття Юрія поступово переросли в захоплення. Інтенсивні тренування під керівництвом досвідченого тренера В'ячеслава Сорокіна не могли не дати результату.

…Спогад із цих днів у Ріо. На нинішній Олімпіаді досі були перенесені тільки одні змагання: 10 серпня не відбулися фінальні заїзди в академічному веслуванні, в яких мали брати участь наші жіноча і чоловіча четвірки . Я не знав про відміну і приїхав на місце для фінішів. Там дув пронизливий вітер, ішов дощ і на озері розгулялися хвилі. Людей, крім обслуговуючого персоналу, не було. Та, на моє здивування, я побачив неподалік від берега знайому постать у каное з добре помітним розфарбуванням його бортів під український прапор. Це був Юрій Чебан, який, ігноруючи негоду, вперто веслував, готуючись до своїх майбутніх заїздів, один з яких щойно став золотим.

Михайло Сорока, Ріо-де-Жанейро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-