Греко-римська боротьба із суперником і суддями

Греко-римська боротьба із суперником і суддями

Олімпіада-2016
Укрінформ
І знову нашу команду зачепило суб’єктивне, а точніше, мабуть, буде сказати упереджене суддівство.

Цього разу не у спортивній гімнастиці, а в греко-римській боротьбі, під час фінального поєдинку між нашим Жаном Беленюком і росіянином Давідом Чакветадзе (вагова категорія 85 кг).

Як можна підсудити комусь у боротьбі? Дуже просто. І всі це бачили. Суддя у першій трихвилинці робить кілька зауважень Беленюку: мовляв, той атакує з низько опущеною головою. Наш борець продовжує наступати і до перерви веде в рахунку 2 : 0. Друга половина поєдинку починається за тим же сценарієм. Але суддя вперто не помічає активності нашого спортсмена і ставить його у партер, і росіянин відігрує один бал. Але цього мало. Тому суддя повторює свій вердикт на користь Чакветадзе. Наш атлет продовжує активні дії, але його знову наказують. Цим не міг не скористатися досвідчений росіянин. Довести поєдинок до перемоги вже було, так би мовити, справою техніки, якої в нього не бракує.

Важко боротися не тільки з іменитим суперником, а й із суддею. А саме таким був фінальний поєдинок Беленюк — Чакветадзе. Упередженість рефері була помітна навіть непрофесійним у цьому виді спорту людям. Це підтвердили і розмови з фахівцями греко-римської боротьби у мікст-зоні, куди ми спустилися відразу після фіналу. Звісно, Жан Беленюк не став критикувати суддівство: його ж кар’єра тільки починається. Обмежився лише фразою: «ви ж самі все бачили».

Він додав, що дуже ретельно готувався і до цього поєдинку, і загалом до Олімпіади. «Нам, на відміну від інших видів спорту не потрібні якісь особливі зали і умови, — розповів борець. — І головний тренер збірної Артур Дзигасов, і мій безпосередній тренер Олег Сазонов доклали багато часу і сил, щоб вивести мене на високий рівень готовності саме на дні Олімпійських ігор. Змагання борців триває один день. На шляху до фіналу я проблем не мав: виграв у болгарина Байракова, білоруса Хамзатау, єгиптянина Сааді. І от прикра поразка у фіналі. Я дуже нею розчарований, хоча і срібна медаль — хороший результат. Але коли доходиш до вирішального поєдинку і золота медаль вже дуже близько, то, звичайно поразка за крок від неї залишає гіркий присмак. А суддівські рішення я не коментую. Це — справа тренерів і, напевне, нашої Федерації греко-римської боротьби. Тепер буду тренуватися ще з більшою віддачею, адже чотири роки до Токіо пролетять дуже швидко».

Саме велику працездатність і самовіддачу Жана Беленюка відзначили у розмові зі мною тренери збірної. Вони, на відміну від борця, не приховували свого незадоволення суддівством у фіналі. Поєдинок триває лише шість хвилин, спортсмен на них максимально мобілізовуються, і збити його з цієї настроєності не так вже й складно: досить лише два – три рази «поставити його на коліна». Сама так і було у цьому фіналі.

Прикро, коли долю зустрічі борців на килимі вирішують не майстерність і воля спортсмена, а «підкилимні» договорняки. Звичайно, не пійманий — не злодій. І в мене та моїх колег, українських журналістів, немає жодних доказів існування якихось домовленостей. Ми просто бачили те, що бачили: симпатії судді були явно на стороні росіянина. Ми також розуміємо, що після допінгового скандалу, в епіцентр якого потрапили олімпійці збірної Росії, керівництво її, та й спортсмени, звичайно, докладають надзусилля, щоб завоювати на Олімпіаді в Ріо якомога більше медалей та якнайвище піднятися у загальнокомандному медальному заліку і показати всім, що, мовляв, ми й «чистими», без стимуляторів перемагаємо. Що ж, поживемо — побачимо. Важливо тільки, щоб і інші стимули при цьому не вживалися.

Ми також не знаємо, як древні греки і римляни, захоплюючись цією класичною боротьбою, судили своїх атлетів, у тому числі й олімпіоніків. Думається, принаймні хочеться вірити, що судили чесно й неупереджено, інакше б ця боротьба знівелювалася, дискредитувалася, забулася. А вона ж пережила віки і увійшла в сучасні Олімпіади, і викликає в людей стільки хвилювань і емоцій.

Михайло Сорока, Ріо-де-Жанейро

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-