На Олімпіаді ніхто не хоче поступатись

На Олімпіаді ніхто не хоче поступатись

Олімпіада-2016
Укрінформ
П’ятниця, як відомо, не принесла українським олімпійцям медалей. Хоча принаймні у трьох змаганнях вони були близькими до п’єдесталу.

Ірина Деха, виступаючи у важкоатлетичній ваговій категорії 75 кг, зайняла у ривку четверте місце і могла розраховувати на одну з медалей, але підвів ривок, де вона була тільки шостою. У підсумку — загальне п’яте місце. Не зміг піднятися вище цього місця і наш плавець на найкоротшій дистанції 50 м Андрій Говоров. А надії були. Адже у півфіналі він показав другий результат. П’ятим був у змаганні штангістів вагової категорії 85 кг і Олександр Пелешенко. Він теж був дуже близьким до здобуття медалі, адже після ривка ішов на другому місці. На його прикладі можна зайвий раз пересвідчитися, в якій надзвичайно гострій, нервовій, безкомпромісній  боротьбі проходить практично кожне змагання олімпійської програми. Тут ніхто не хоче поступатися і викладається по максимуму, а, можливо, навіть і понад його межі. Про це розповість для Укрінформу сам атлет та його тренер, але для початку — коротка інформація про перебіг учорашніх подій на помості Ріосентро.

Отже, на старт вийшли одинадцять штангістів. Після ривка припинив змагатися Аракел Мірзоян (Вірменія). Тактично грамотно, у межах своїх сил, вели боротьбу білоруси Петр Асайонок і Павел Хадасевич, але не вони виявилися головними суперниками  Пелешенка. Ними стали Деніс Уланов (Казахстан), Габріел Сінкраіан (Румунія), китаєць Тао Тіан та іранець Кіануш Ростамі. Причім кожен із них був на грані вильоту. Так, казахський штангіст тільки з третьої спроби підняв у поштовху вагу 215 кг. Дуже ризикував китаєць.  У ривку він тільки з третьої спроби взяв вагу 178 кг, а в поштовху взагалі пішов ва-банк: не піднявши у двох спробах початкову вагу210 кг, він у третій замовив 217 і надвольовими зусиллями зафіксував її над головою. І навіть іранець, який дуже впевнено виступив у першій вправі і врешті-решт переміг, теж був на грані дострокового вибуття із змагань. Він також двічі не підняв замовлену вагу (215) і теж пішов на ризик: замовив 217 і надзусиллями взяв цю вагу. До речі, 217 кілограмів у поштовху в цій ваговій категорії — це новий олімпійський рекорд. І його вчора встановили одразу три атлети. Ось якою ціною дістаються олімпійські медалі.  Казахський штангіст у підсумку виявився четвертим.

Наш Олександр вів з ними боротьбу на рівних. Як уже говорилося, у ривку він був другим — 175 кг, але стартову вагу у поштовху (210 кг), мобілізувавши всі свої сили, взяв лише з другої спроби. На більше його не вистачило. Правда, слід врахувати, що загальна сума двадцятидволітнього уродженця Луганщини — 385 кг — його особистий рекорд.

"Найприкріше те, що на тренуваннях я піднімав у сумі 400 кг, а тут, у вирішальному змаганні останніх років вийшло на 15 кг нижче, - розказав Олександр Пелешенко. - Певним виправданням цього може бути перенесена напередодні Олімпіади травма. Тут я боровся, як міг. Навіть шкіру на долоні зідрав. Але це незвичайні змагання — Олімпійські ігри, на них особлива конкуренція. Ви запитуєте, чи були тут фаворити. Скажу так: фаворитом міг стати кожен. І ні перед ким із них я не пасував. Якщо суперників боятися, то нічого виходити на поміст. Боротися потрібно, насамперед зі штангою. Якщо вона на сантиметр-другий відхилиться, то втримати її і зафіксувати надзвичайно важко.

Звичайно ж, я мріяв про медаль. І був близький до того, щоб її завоювати. Тепер доведеться відкласти це на чотири роки. До Токіо. А сьогодні, на жаль, не мій день. Я хотів би тільки відзначити дуже гарячу підтримку залу. Я був нею приємно вражений. Вона мені дуже допомагала".

Тренер нашої збірної Денис Готфрід додав, що в Олександра високі бійцівські якості і працездатність, а значить — і хороші перспективи. Йому зараз нелегко, адже він біженець із рідних країв на Луганщині. І це теж не може не впливати на його стан і підготовку. Готфріду, який є срібним призером Олімпійських ігор, добре відомо, що означає для спортсмена готуватися до головних змагань чотириріччя і брати в них участь. Він подякував усім, хто підтримав Олександра Пелешенка, зокрема керівникам Хмельниччини і міста Кам’янець-Подільська. А ще Денис Готфрід закликав повболівати в суботу за свого вихованця Дмитра Чумака, що вийде на олімпійський поміст у ваговій категорії 94 кілограми. «У нього є непогані шанси на призове місце», додав він.

Михайло Сорока (Укрінформ), Ріо-де-Жанейро

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-