Український шахіст Антон Коробов - дворазовий переможець турніру у 

Сибіру

Український шахіст Антон Коробов - дворазовий переможець турніру у Сибіру

Укрінформ
Харків'янин Антон Коробов став одноосібним переможцем шахового турніру у сибірському місті Пойковський. 

Як повідомляє Укрінформ, український гросмейстер набрав 6 очок з 9-ти.

Ця звістка особливо приємно для українських любителів шахів. Адже у першому півріччі Антона спіткала прикра серія невдач, він втратив понад п'ятдесят пунктів рейтингу, який переважав у нього 2700. Як на мене, причиною такого фіаско стала безперервна гра Коробова у змаганнях. Адже сили кожного шахіста не безмежні, і харків'янин не виняток.

Але варто було йому зробити паузу, і ми побачили "старого" Коробова, ініціативного, навіть агресивного. Зникли прикрі прорахунки. Натомість Антон демонстрував свіжу, винахідливу гру.

Щоправда, треба сказати, що на старті українському гросмейстеру пощастило. У другому турі він дістав чорними погану позицію  проти Віорела Бологана з Молдови, але той, маючий брак часу, припустився вирішальної помилки і склав зброю.  

Цей подарунок долі надихнув Коробова, і він почав  боротися з подвійною енергією. У п'ятому турі у гострому сіціліанському двобої Антон знову чорними переміг Іллю Сміріна з Ізраїлю. А в шостому - взяв гору білими над земляком Іллі - Емілем Сутовським. Той цілком справедливо вважається одним із найкращих у світі знавців захисту Грюнфельда.

Та українець зміг здивувати суперника в дебюті, дістати відчутну перевагу. А після енергійної атаки  Коробов швидко примусив Еміля капітулювати. Єдиної  поразки харків'янин зазнав від рейтинг-фавориту змагань Дмитра Андрєйкіна у передостанньому турі, коли на очко випереджав усіх суперників. Але його прямі конкуренти не змогли наздогнати українця.

У останньому турі Коробов у відмінному стилі чорним переграв колишнього земляка Ігоря Коваленка, який нині представляє Латвію. Це була третя перемога українця чорними. І вона була дуже вчасною. Адже поляк Радослав Войташек узяв гору над Бологаном. У підсумку поляк відстав лише на пів-очка від переможця. 

Остаточні підсумки турніру: 1. Коробов - 6 очок з 9-ти, 2. Войташек - 5,5 очка, 3-5. Максим Матлаков, Дмитро Андрейкін та Дмитро Яковенко (усі Росія) - по 5, 6-7. Смірін та Олександр Мотильов (Росія) - по 4,5 очка, 8. Сутовський - 3,5 очка, 9-10. Бологан та Коваленко - по 3.

Додамо, що це друга поспіль перемога українського шахіста в Пойковському. Минулого року він останньої миті замінив американця українського походження Олександра Онищука. Цього року Антон уже грав на "законних" підставах.

Звичайно, відмінна форма Коробова дуже радує прихильників української збірної. Видно, що Антон подолав кризу і може стати головним забійником нашої команди на Олімпіаді в Баку.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-