Ушеніна виграла бліц-турнир у Китаї

Ушеніна виграла бліц-турнир у Китаї

Укрінформ
Cказати, що українська шахістка Анна Ушеніна здивувала шаховий світ - це не сказати нічого. На першому жіночому турнірі Мастерс, який пройшов у китайському Ханьчені, вона виграла бліц-турнір. Причому двічі перемогла діючу чемпіонку світу китаянку Хоу Іфань.

Зірковий склад турніру, куди входили чотири чемпіонки світу та дві елітні шахістки, не виключаю, був організований для того, щоб продемонструвати черговий тріумф Хоу. Проте не так сталося, як гадалося, повідомляє Укрінформ.

У бліці перемогла діюча чемпіонка Європи Анна Ушеніна. Я не пам'ятаю такого випадку, щоб Іфань комусь з жінок поступалася у двох зустрічах. Але Ушеніна подолала не лише її, а ще й Хампі Конеру з Індії, росіянку Валентину Гуніну та болгарську шахістку Антуанету Стефанову - з однаковим рахунком 1,5:0,5. І лише українці Марії Музичук Анна поступилася - 0,5:1,5.  

У підсумку Ушеніна набрала, як і Хоу Іфань, 7 очок з десяти. Але дві особисті перемоги принесли їй перше місце. Третє місце - у Конеру - 5,5. четверта Гуніна - 5, п'ята Марія Музичук - 3,5, шоста - Стефанова - 2.

Додамо, що бліц був другим етапом турніру. А спочатку шахістки змагалися у швидких шахах. Перше-друге місця розділили Гуніна та Хоу Іфань - по 4 очки з 5-ти, але особиста перемога і тут була не на боці китаянки. Перше місце дісталося Валентині. Третьою, як і у бліці, стала  Конеру - 3,5. 4. Ушеніна - 1,5, 5-6. Марія Музичук та Стефанова - по 1.

Таким чином, у загальному заліку першою все ж таки стала Хоу, другою - Гуніна, третьою - Конеру.   

Досягнення Ушеніної нинішнього року налаштовують прихильників шахів України на оптимістичний лад щодо виступів національної жіночої збірної на Олімпіаді в Баку. Та про це ми ще встигнемо розповісти до початку вересня.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-