Гра за престол. Хто переможе у фіналі Євро-2016?

Гра за престол. Хто переможе у фіналі Євро-2016?

Аналітика
Укрінформ
У вирішальному матчі за титул чемпіона Європи зустрінуться дві яскраві протилежності – обережно-захисна Португалія та натхненно-атакуюча Франція.

Протягом турніру обидві команди подолали своїх внутрішніх демонів і тепер готові приміряти корону футбольних королів Старого світу.

Найкраща робота над помилками

Друзі, зізнаймося, що у фінал Євро-2016 вийшли дійсно найкращі збірні турніру. Так, вони важко розпочали, заслужили багато критики, але зробили дуже якісну роботу над помилками і на вирішальних стадіях продемонстрували футбол гідний фіналістів. І хай усі розмови, що УЄФА та судді «тягнули» ці збірні у фінал залишаться на совісті прихильників теорії змов.

На адресу Португалії не лаявся хіба що лінивий. Мовляв, і нудні вони, і передбачувані, і Роналду поводить себе мов примадонна. Втім, «червоно-зелені» залишились вірними власному стилю. У вирішальні миттєвості з Хорватією та Польщею вони продемонстрували характер, а у півфіналі Роналду довів, що він сильніший за Бейла.

Франція спочатку не витримувала шаленого тиску ЗМІ та вболівальників. Перемоги в групі були непереконливими, а матч проти Ірландії взагалі ледь не закінчився катастрофою. Допомогла «терапія» з ісландцями. Господарі відчули власну силу і вже с німцями літали мов Астерікси. Незважаючи на проблеми, «триколірні» залишились здоровим колективом і не втратили шарм у грі.   

Реінкарнація Греції-2004

Коли говорять про цю збірну Португалії, то згадують чемпіонський шлях Греції на Євро-2004. У них багато спільного – скупий на видовище, але надійний футбол, залізобетонний захист, майже стовідсоткова реалізація, мудрий тренер-тактик. І дійсно, Фернанду Сантуш нагадує легендарного Отто Рехагеля. Його команда також ідеально підлаштовується під суперника, стає його тінню і у підсумку ловить на помилці.

До головних заслуг Сантуша слід занести його успішний пошук оптимального складу. Протягом Євро тренер відмовився від важкуватих ветеранів Рікарду Карвалью та Моутінью і зробив ставку на маловідомих Адріена Сілву, Данілу, Андре Гомеша. Серед знахідок Сантуша - юний Ренату Саншеш, який вже віддячив наставнику, забивши важливий м’яч полякам.

Нарешті найголовніший аргумент на користь Португалії – це Роналду. Попри усі промахи та істерики, він залишається неперевершеним футболістом. У півфіналі Роналду здійснив диво-стрибок і забив валлійцям, а це значить Кріштіану вже готовий включати режим супермена. На біду французького захисту розігрались і партнери Роналду в атаці - Нані та Куарежма. Отримавши фінальний адреналін, ця трійця здатна увігнати у сльози всю Францію.

Кращий напад чемпіонату

У Сантуша гідний опонент – Дідьє Дешам. Тренер французів довів, що здатен керувати зірковим складом. А коли необхідно він може і налаяти своїх гравців-мільйонерів, як це було у перерві матчу проти Ірландії. Дешам згуртував великих егоїстів в одну команду, і не дав запаморочитись їх головам від перших успіхів. Не став мудрувати тренер і з тактикою. В захисті «триколірні» грали максимально просто, натомість в атаці Дешам зробив ставку на інтуїцію лідерів. 

Проти Португалії гратиме найкращий напад турніру – 13 голів (середня результативність 2,17 голів за матч). Дует нападників Грізманн – Жиру найефективніший на Євро – 9 голів та 4 результативні передачі на двох. А ще у Дешама є Дімітрі Пайє, який спеціалізується на важливих голах. Не піде у Грізманна з Жиру, обов’язково заб’є Пайє.

На завершення про статистику та забобони. Французи вірять у магію цифр і сподіваються на продовження успішних серій. 10 матчів без поразок, 10 поспіль перемог над португальцями, 2 фінали Євро (1984, 2000) – 2 перемоги. Португальці вбачають добрий знак в тому, що на вирішальний матч «галльські півні» вийдуть у запасній формі. Усі шість перемог на Євро-2016 французи здобули у синіх футболках, натомість у білих зіграли внічию проти Швейцарії. Тож, білий колір допоможе команді Роналду? Побачимо вже невдовзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-