Розганяємо сум, видовище не гарантуємо. Головні інтриги 1/8 фіналу

Розганяємо сум, видовище не гарантуємо. Головні інтриги 1/8 фіналу

Укрінформ
Груповий етап Євро-2016 завершено і попереду найцікавіше – матчі на виліт. Вперше у фінальній частині чемпіонату Європи буде стадія 1/8-ої і так вийшло, що кубкова сітка сформувалась дуже нерівноцінна.

З одного потоку - збірні великої п’ятірки (Німеччина, Італія, Іспанія, Франція, Англія), розбавлені командами Словаччини, Ірландії та Ісландії. А з другого - лише приховані фаворити (Португалія, Бельгія, Хорватія, Польща) та сенсаційні середняки (Уельс, Швейцарія, Угорщина та Північна Ірландія).

Дисбаланс утворився через те, що Іспанія та Англія посіли у своїх групах другі місця. От і маємо, перша частина сітки зібрала усіх фаворитів, а з другої до фіналу дійде збірна, яка ще не вигравала Євро. Хто саме? Вочевидь, це поки що найбільша інтрига усього турніру. Достатньо своїх менш глобальних інтриг і в 1/8 фіналу. 

Чи побачимо нарешті чемпіонський футбол?

Претендент на титул №1 – Франція зобов’язана проходити ірландців. Так, у господарів наразі багато недоліків, а головний тренер Дідьє Дешам до сих пір у пошуках оптимального складу і моделі. Але в той же час господарям найбільше не щастило – 4 рази вони влучили у каркас воріт. Як почнуть влітати голи, то і Франція повернеться на чемпіонську стежку.

Інший мисливець на чемпіонство – Німеччина готується обіграти словаків. Підстав для оптимізму достатньо. У німців найбільше варіантів для посилення гри і найдосконаліше володіння пасом. Зокрема, у команда 91% точних передача, а Кроос віддав їх найбільшу кількість серед усіх гравців Євро - 318. За показником володіння м’яча німці перевершили навіть  іспанців (66%), тому змагатися з ними у комбінаційному футболі - самогубство. Словакам залишається сподіватись винятково на свого «вождя» Гамшика.

Хто виживе у битві грандів?

Матч Іспанія – Італія для декого ледь не завчасний фінал. Але ж хто винен іспанцям, які почали ліпити коників вже в першому таймі поєдинку з Хорватією. Сьогодні ж експерти вже смакують це протистояння і називають його битвою художника з вантажником.

Зрозуміло, що з пензлем то іспанці, які мають найбільший відсоток точних передач – 93%. Персонально у Інієста 262 точних взаємодій з партнерами. Безперечно, Іспанія має найкращий потенціал в атаці. Втім, тренер «Фурії рохи» Вісенте Дель Боске все одно мусить чимось дивувати суперника, який ідеально грає у захисті.  

Руйнуючи чужу гру, Італія шукатиме свій шанс. Сил на це у них не бракує. За три матчі італійці набігали найбільше серед усіх учасників Євро - 337 км. Що ж до атаки, то тут фахівці сперечаються. Одні кажуть, Італія має прихований наступальний потенціал. Інші взагалі не бачать у італійців ідей біля чужих воріт. А от у чому точно команда Антоніо Конте матиме перевагу, то це воротарська позиція. Буффон – це залізний аргумент Італії.

В якій парі побачимо потенційного фіналіста?

Грандіозної «перестрілки» чекають від матчу Хорватія – Португалія. У «червоно-зелених» один Роналду вже «настріляв» 30 ударів. Якщо вистачить сил, оминуть травми і не зіб’ється приціл, то зірка «Реалу» здатна затягти свою збірну далеко. Можливо навіть у фінал. У хорватів на тлі усіх зірок (Модрич, Манджукич, Ракітич, Перішич) все одно виділявся капітан Даріо Срна. Його фірмові навіси – головна зброя «картатих».

Третій кандидат у фіналісти – Бельгія збирається завершити угорський концерт на Євро-2016. В цій парі чекаємо на класичний двобій класу з силою. «Червоні дияволи» швидко прийшли до тями після італійського ляпаса і тепер розганяють найкращі контратаки на турнірі. Феномен мадярів, на думку експертів, у їх недооцінці, фарті та відмінній фізичній готовності. Більшість угорців грають у місцевому «камерному» чемпіонаті і до Франції вони приїхали свіжими та бадьорими.  

Чи здатна Польща на велику сенсацію?

У Польщі ейфорія і там чекають від збірної великих звершень. Кажуть, усе складається на нашу користь і команда стає сильнішою з кожним матчем. Про недоліки пишуть мало, хоча лідери «біло-червоних» не показують сильного футболу. Так, зірковий форвард Левандовський серед невдах групового етапу, а в пасиві Криховяка найбільше фолів (11).

Їх суперник Швейцарія насправді набагато сильніший, ніж вважають у Польщі. За допомогою Джаки, Шакірі і Мехмеді вони краще комбінують (90% точних передач). У них один з найнадійніших воротарів чемпіонату Зоммер. А нападники Сеферович з Емболо здатні зіграти гостро саме проти габаритних польських захисників.

Скільки британських збірних пройде далі?

В той час як Східна Європа втрачала (Україна, Росія, Чехія, Румунія, Албанія, Туреччина), представники британського футболу зберегли усі чотири збірні. Мінімум одна з них пройде до чвертьфіналу, зважаючи на пару Уельс – Північна Ірландія.

На папері «Дракони» фаворити протистояння. У них неперевершений Бейл (3 голи і 17 ударів) та лідер за відборами м’яча – Ремзі (31). Швидкі та вибухові валлійці здатні за лічені секунди перебудувати свою гру від глухого захисту до масованого наступу. В активі північноірландців характер, зубатий захист та мінімум один гольовий момент за гру.    

Ще два тижні тому ніхто б не сумнівався, що Англія обіграє Ісландію. Але сьогодні ця пара найбільша загадка стадії 1/8 фіналу. Стартовий клас англійців випарувався. Розчарували Харт і Кейн. А Рой Ходжсон досі не може зліпити повноцінну атаку. На боці Ісландії симпатії та кураж. На біду британців вікінги ще й чудового грають у повітрі, а форвард Сігторссон лідер за показником виграних сутичок у повітрі (39).

Є ще ірландці, але, чесно кажучи, шансів пройти французів у них немає. Ну, хіба, що на поле в Ліоні зійде Святий Патрік і допоможе землякам. Гадаємо, цей матч претендуватиме на звання найкращого на турнірі за атмосферою та вокальним супроводом у виконанні вболівальників зі Смарагдового острова.

Скільки побачимо овер-таймів та серій пенальті?

Скептики вважають, що в плей-офф буде ще менше видовищного футболу і ще менше забитих м’ячів. На груповому етапі результативність склала 1,92 гола за матч, а це вельми скромний показник. В поєдинках на виліт, де пануватимуть захисні конструкції та обережність, вона може знизитись майже до чистої одинички.

Як наслідок, не в усіх матчах усе завершиться після 90 хвилин гри. Скажімо, британські журналісти прогнозують щонайменше три овер-тайми і одну серію післяматчевих пенальті. До речі, найбільше вболівальники хочуть побачити дуель одинадцятиметрових між італійцем Буффоном та іспанцем Де Хеа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-