Від Франції-1960 до Франції-2016: Київ побачив видовище

Від Франції-1960 до Франції-2016: Київ побачив видовище

Укрінформ
Літописний цикл спогадів про історичні віхи 14-ти чемпіонатів Європи з футболу Укрінформ завершує польсько-українською кампанією-2012.

Фінальний турнір ХIV чемпіонату Європи з футболу в 2012 році вперше пройшов у східній частині континенту. Матч відкриття відбувся в столиці Польщі Варшаві, а фінал прийняла головна спортивна арена України - НСК "Олімпійський" у Києві.

У вирішальному матчі Іспанія подарувала світові незабутнє видовище, розгромивши збірну Італії (4:0), і стала першою в історії, хто виграв два чемпіонати Європи поспіль.

До символічної збірної Євро-2012 увійшли представники чотирьох країн.

Воротар: Ікер Касільяс (Іспанія; 20.05.1981) - вдруге поспіль представлений в топ-списку кращих гравців ЧЄ. У 2012 році на турнірі в Польщі та Україні пропустив всього один м'яч - в матчі групового етапу з Італією ворота Касільяса "розмочив" Ді Натале.

Захисники: Фабіу Коентрау (Португалія; 11.05.1988) - постійно прогресує з тих пір, як влітку 2011 року за 30 мільйонів євро перейшов в "Реал". Двома роками раніше, повернувшись в "Бенфіку" після сезону, проведеного в клубі з рідного міста "Ріу Аве" на правах оренди, він серйозно задумався про своє майбутнє, але потім стався прорив. Він допоміг "орлам" виграти чемпіонат Португалії, блискуче проявив себе на ЧС-2010 і незабаром був помічений скаутами "Реала". Технічний лівий захисник, який може зіграти і в середній лінії, провів від дзвінка до дзвінка всі матчі збірної Португалії, яка дійшла до півфіналу Євро-2012;

Пепе (Португалія; 26.02.1983) - яскравий зразок чіпкого обдарованого центрального захисника, який також здатний діяти на позиції опорного хавбека. Перейшовши у 2007 році за 30 мільйонів євро в "Реал", бразилець незабаром після цього прийняв громадянство Португалії, за яку він зіграв на Євро-2008, ЧС-2010 і Євро-2012. На обох європейських першостях входив до символічної збірної турніру;

Серхіо Рамос (Іспанія; 30.03.1986) - уродженець Севільї почав кар'єру в однойменному клубі, але у віці 19 років перейшов в "Реал". За Рамоса мадридці виклали 27 мільйонів євро - рекордну на той момент суму для внутрііспанского трансферу. У ту пору Рамос вже виступав за збірну Іспанії, що зробило його першим за 50 з гаком років футболістом, який дебютував в національній команді в такому юному віці. У складі збірної захисник виграв три великі міжнародні турніри поспіль. На Євро-2008 він діяв на правому краю, на Євро-2010 став частіше використовуватися в центрі оборони і в тому ж статусі відіграв Євро-2012;

Жорді Альба (Іспанія; 21.03.1989) - якщо до Євро-2012 він був слабо знайомий уболівальникам за межами Іспанії, то після закінчення першості зайвого представлення вже не потребував. Його гол допоміг чинним чемпіонам світу та Європи здобути перемогу в фіналі - 4:0. Перш ніж уразити ціль, двожильний захисник, здатний зіграти і на лівому фланзі, пробіг практично через все поле. Клубну кар'єру вихованець академії "Барселони" почав у складі "Валенсії", але через п'ять років повернувся у каталонський клуб, який заплатив за нього 14 мільйона євро.

Півзахисники: Самі Хедіра (Німеччина; 04.04.1987) - голосно заявив про себе в сезоні 2006/07, вигравши зі "Штутгартом" чемпіонат Німеччини. Серед переваг цього різнопланового центрального півзахисника - швидкість, витривалість, техніка і гра головою. Народився він у Штутгарті в родині німкені та тунісця. На чемпіонаті Європи-2009 серед молоді привів збірну Німеччини до золотих нагород в якості капітана. Разом з "бундестім" дійшов до півфіналу на ЧС-2010 і Євро-2012. Після світової першості перебрався зі "Штутгарта" в "Реал";

Андреа Пірло (Італія; 19.05.1979) - його по праву називають кращим плеймейкером свого покоління. З першого матчу за "Брешію", в якій він дебютував вже на другий день після 16-річчя, Пірло був приречений стати великим. Ціле десятиліття він виступав за "Мілан", у складі якого завоював два скудетто і став дворазовим переможцем Ліги чемпіонів УЄФА. Останній етап кар'єри Пірло пов'язаний з "Ювентусом". У таборі збірної Італії цей харизматичний майстер пасу виграв ЧС-2006 і дійшов до фіналу Євро-2012. На чемпіонаті Європи в Польщі і Україні він продемонстрував чудеса витривалості і запам'ятався неабияким ударом з пенальті в післяматчевій серії чвертьфінального поєдинку з Англією;

Андрес Інієста (Іспанія; 11.05.1984) - завдяки переможному голу у фінальному матчі чемпіонату світу-2010 лише закріпив за собою статус суперзірки. Вже довгий час цей півзахисник є ключовою фігурою як в своєму клубі, так і в збірній. Він яскраво виглядав на Євро-2008 і Євро-2012, де був визнаний кращим футболістом турніру, а також здорово зарекомендував себе в матчах за "Барселону". Поряд зі своїм співвітчизником Хаві Ернандесом Інієста уособлює стиль гри каталонського клубу, який за шість років тричі виграв Лігу чемпіонів УЄФА;

Хаві Ернандес (Іспанія; 25.01.1980) - "Барселона" і збірна Іспанії досягли гучних успіхів багато в чому завдяки розумній і винахідливій грі Хаві. Плеймейкер, обновив рекорд "Барси" за кількістю проведених зустрічей, прославився також прекрасним розумінням гри і вмінням віддавати дивовижні передачі. Поза всякими сумнівами, Хаві зробив величезний внесок в перемогу збірної Іспанії на Євро-2008, де він був визнаний кращим футболістом турніру, а також на чемпіонаті світу-2010 і Євро-2012.

Нападаючі: Маріо Балотеллі (Італія; 12.08.1990) - якось відсвяткував гол, задерши футболку і продемонструвавши напис "Чому завжди я?". Форвард відомий неординарною поведінкою і користується підвищеною увагою у журналістів. До того моменту, як у 19 років перейшов в "Манчестер Сіті" приблизно за 28 мільйонів євро, він вже був триразовим володарем скудетто і допоміг "Інтернаціонале" виграти Лігу чемпіонів УЄФА-2010. Моторний, швидкий і сильний нападаючий феєрично провів півфінал Євро-2012, забивши за Італію два м'ячі у ворота німців;

Кріштіану Роналду (Португалія; 05.02.1985) - вдруге увійшов до символічної збірної ЧЄ після Євро-2004, коли в 19 років забив свій перший мяч на міжнародній арені в матчі відкриття з греками і вивів команду в фінал. На клубному рівні вихованець академії "Спортинга" допоміг "Манчестер Юнайтед" завоювати в Англії три чемпіонські титули поспіль і перемогти в Лізі чемпіонів УЄФА-2008. У тому ж році він був визнаний гравцем року в європейському клубному футболі, гравцем року за версією ФІФА і отримав "Золотий м'яч". Потім за рекордні 92 мільйони євро перейшов в "Реал". У Мадриді португалець встановив нове досягнення - забив у "примері" 100 голів за 92 матчі.

******************

Вихід збірної Іспанії в фінал Євро-2012 став швидше чимось буденним, ніж неймовірним. Деяким футбольним експертам, втомленим від успіхів "Фурії Рохи" за чотири останні роки, цей сценарій здався навіть нудним. Але у вирішальному матчі на київському "Олімпійському" чинні чемпіони світу та Європи подарували світу незабутнє видовище.

Футбольна дружина Вісенте дель Боске готувалася увійти в історію як перша команда, яка виграла три великі міжнародні турніри поспіль, але тиску, здавалося, не відчувала. Правда, легкої прогулянки у фіналі в іспанців не передбачалося, адже напередодні вирішального поєдинку "Фурія Роха" позбулася найрезультативнішого форварда в своїй історії Давида Вільї, який отримав травму. Крім того, суперник збірної Іспанії по фіналу зумів пристосуватися до неповторного стилю гри чинних чемпіонів.

Це було очевидно на груповому етапі першості, адже в своєму першому матчі на турнірі іспанці обіграти італійців не змогли - 1:1. Потім, правда, пішли розгром Північної Ірландії і трудова перемога у нервовому поєдинку з Хорватією. У разі поразки збірна Іспанії повинна була покинути турнір, але завдяки голу Хесуса Наваса на 88-й хвилині вона пройшла в плей-офф.

У чвертьфінальному матчі з французами підопічні дель Боске проблем не відчули, а ось в наступному поєдинку зі своїми географічними сусідами португальцями їм довелося добряче попотіти. Команда Паулу Бенту на чолі з Кріштіану Роналду виявилася міцним горішком. Складалося враження, що вона зможе взяти гору, якщо зуміє діяти в завершенні атак так само здорово, як при їх побудові і розвитку в початковій стадії.

Втім, на перший план у півфінальній зустрічі вийшла гра в обороні. По завершенні 120 хвилин, протягом яких уболівальники не побачили жодного забитого м'яча, команди приготувалися до серії пенальті. Післяматчева лотерея проходила як на гойдалках і завершилася переможним голом Цеска Фабрегаса. З іншого боку, пенальті Серхіо Рамоса, який витончено підсік м'яч по центру, був виконаний настільки холоднокровно, що багато хто визнав його настільки ж важливим, як і вирішальний удар півзахисника "Барселони".

Трьома днями раніше уболівальники стали свідками не менш фантастичної серії пенальті, яка виявила переможця у чвертьфінальному матчі між збірними Італії та Англії. Тут головним героєм став Андреа Пірло, який допоміг "Скуадрі адзуррі" взяти гору ударом в стилі Антоніна Паненки. Півзахисник "Ювентуса" яскраво грав протягом всього турніру. Здатність цього футболіста читати гру і швидко переміщатися по полю не раз ставила його опонентів в глухий кут. У тіні Пірло виявився лише один раз - в матчі 1/2 фіналу. Його затьмарив Маріо Балотеллі, який оформив дубль, розбивши амбітні надії збірної Німеччини.

Складні матчі на стадії плей-офф не пройшли для італійців безслідно. В останній момент втома все ж далася взнаки. Більш свіжі іспанці повністю контролювали хід фінального матчу, починаючи з 14-ї хвилини, коли Давид Сільва відкрив рахунок ударом головою. Незадовго до перерви невтомний Жорді Альба подвоїв перевагу діючих чемпіонів і поставив команду Чезаре Пранделлі в складну ситуацію.

Травма Тьяго Мотти поставила хрест на надіях італійців врятувати зустріч. До того моменту, як футболіст отримав пошкодження, Пранделлі зробив все три заміни, і протягом останніх 28 хвилин його підопічним довелося грати вдесятьох. В кінцевому підсумку Фернандо Торрес і Хуан Мата довели рахунок до розгромного - 4:0. Збірна Іспанії перемогла Італію в основний час в офіційному матчі вперше за 92 роки. Це дозволило їй виграти третій великий міжнародний турнір поспіль.

За матеріалами uefa.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-