Від Франції-1960 до Франції-2016: Рекорд результативності Платіні

Від Франції-1960 до Франції-2016: Рекорд результативності Платіні

Укрінформ
Укрінформ продовжує згадувати історичні віхи чемпіонатів Європи з футболу. Цього разу - Франція-1984

Фінальний турнір VII чемпіонату Європи з футболу у 1984 році вдруге приймала Франція. Збірна господарів і стала його переможцем, вигравши в фіналі у команди Іспанії - 2:0.

На цьому чемпіонаті Європи знову було вирішено проводити півфінали.

До символічної збірної Євро-1984 увійшли представники чотирьох країн.

Воротар: Харальд Шумахер (ФРН; 06.03.1954) - проявив себе у всій красі, хоча німцям і не вдалося захистити чемпіонський титул. Особливо запам'ятався його ефектний сейв на останній хвилині матчу з Румунією, що дозволив команді ФРН утримати перемогу - 2:1.

Захисники: Жоау Пінту (Португалія; 21.11.1961) - першість континенту-1984 стала для нього першим великим турніром у складі збірної. До цього в рядах національної команди він провів всього шість матчів, зате після турніру у Франції став гравцем "основи" на довгий час. У фінальному турнірі Жоау Пінту являв собою зразок надійності в обороні і здорово підключався до атак;

Карл-Хайнц Ферстер (ФРН; 25.07.1958) - після "золота" на Євро-1980 залишив яскравий слід і на ЧЄ-1984, а також двох поспіль чемпіонатах світу, де брав "срібло";

Мортен Ольсен (Данія; 14.08.1949) - Євро-1984 стало для датчан першим великим турніром за 20 років. Команда не розчарувала своїх уболівальників, дійшовши до півфіналу, а її повноправним лідером був 34-річний капітан Ольсен. У Франції він виводив команду на всі матчі за винятком пропущеного через травму півфіналу з іспанцями;

Андреас Бреме (ФРН; 09.11.1960) - не пропустив жодного матчу на трьох чемпіонатах Європи поспіль і по праву заслужив репутацію одного з кращих крайніх захисників за всю історію.

Півзахисники: Ален Жіресc (Франція; 02.08.1952) - мініатюрний верткий хавбек був ідеальним підношувачем снарядів для Мішеля Платіні. Вперше Жіресс голосно заявив про себе на ЧС-1982, де відзначився дублем у ворота північноірландців і забив один з м'ячів у епічній битві з німцями у півфіналі (3:3, поразка французів по пенальті). На Євро-1984 його значення для команди було ще більш помітним - за феноменальні диспетчерські навички і працездатність вболівальники і фахівці прозвали уродженця Лангуарана "мотором";

Жан Тігана (Франція; 23.06.1955) - в опитуванні при визначенні кращого гравця Европи-1984 поступився тільки кращому снайперу турніру Мішелю Платіні. Уродженця Малі відрізняли ідеальне поєднання техніки і "фізики", а також вміння рятувати команду у найпотрібніший момент. Наприклад, у додатковий час півфінального поєдинку зі збірною Португалії. За рахунку 2:2 Тігана здійснив слаломний прохід у штрафну суперника і, діставшись до лицьової, виклав м'яч точно на ногу Платіні, який не промахнувся;

Франк Арнесен (Данія; 30.09.1956) - атакуючий хав був головною ударною силою збірної Данії на Євро-1984 і ЧС-1986. На груповому етапі ЧЄ-1984 він відзначився двома голами з пенальті, а потім здорово провів півфінальний поєдинок з іспанцями, асистував Серену Лербю. Правда, дограти той матч до кінця йому завадила травма, через яку він не взяв участі в програній серії пенальті.

Нападаючі: Мішель Платіні (Франція; 21.06.1955) - гра капітана французів на домашньому Євро-1984 перевершила найсміливіші очікування. Він в блискучому стилі привів "триколірних" до першого в історії континентального титулу, відзначившись голами в кожному з п'яти матчів. Для початку в двох поспіль поєдинках групового етапу з Бельгією і Югославією нападаючий "Ювентуса" оформив хет-трику. Ще три голи стали переможними, в тому числі у півфіналі і фіналі. Не дивно, що за підсумками сезону, в якому Платіні став ще й кращим бомбардиром серії А, йому був вручений "Золотий м'яч". Французький плеймейкер - єдиний футболіст планети, якому дана нагорода вручалася тричі поспіль;

Руді Феллер (ФРН; 13.04.1960) - Євро-1984 став першим серйозним випробуванням форварда, де його команда не змогла просунутися далі групового етапу. Через чотири роки він потрапив в заявку на домашній чемпіонат Європи, однак через перелом руки допомогти як слід своїм партнерам не зміг. За його плечима три першості континенту і три чемпіонати світу, на одному з яких, у 1990 році, німці завоювали золоті медалі. Залишив національну команду після Євро-2004.

********

Чемпіонат Європи-1984 у Франції вийшов найбільш видовищним за всю історію континентальних першостей, причому, футбольна дружина Мішеля Ідальго виглядала помітно сильнішою суперників. У команді з'явився талановитий голкіпер Жоель Батс, але особливо вражала середня лінія: Мішель Платіні, Ален Жіресс, Жан Тігана і Луїс Фернандес, які складали так званий Магічний квадрат. Мабуть, у той момент збірна Франції мала найсильніший півзахист у світі.

З часів Жюста Фонтена за французів не виступали по-справжньому результативні форварди. Але тепер у них був Платіні - елегантний, меткий, сміливий. До чемпіонату Європи півзахисник "Ювентуса" підійшов, будучи кращим бомбардиром італійської серії А протягом двох сезонів поспіль. Не дивно, що його рекорд результативності тримається досі.

Платіні забив єдиний м'яч у стартовому матчі групи 1 з датчанами (1:0), а потім зробив по хет-трику в поєдинках зі збірними Бельгії (5:0) і Югославії (3:2). У результаті господарі впевнено посіли перше місце в квартеті. З другого місця у плей-офф вийшли данці на чолі з Пребеном Ельк'яром, а також Мортеном і Йєспером Ольсенами.

У групі 2 іспанці розійшлися миром з Румунією і Португалією з однаковим рахунком 1:1, після чого здолали збірну ФРН завдяки голу Антоніо Маседи Франсеса під завісу зустрічі. У підсумку збірна Іспанії вийшла до 1/2 фіналу з першого місця, залишивши німців за бортом плей-офф.

Друга путівка у півфінал дісталася португальцям, які в Марселі розіграли з господарями право на участь у вирішальному матчі. В основний час була зафіксована нічия - 1:1, а на 98-й хвилині Жордау забив свій другий м'яч у матчі й несподівано вивів збірну Португалії вперед. "Триколірні" відповіли точним ударом Жана-Франсуа Домерга, а за хвилину до кінця додаткового часу Платіні з передачі Тігана провів переможний м'яч. В іншому півфіналі збірна Іспанії зламала опір данців.

У першому таймі фінального матчу на "Парк-де-Пренс" м'ячів забито не було, а на 57-й хвилині Платіні зі штрафного влучно поцілив у ворота іспанців, які захищав Луїс Арконада. Це був дев'ятий гол хавбека в п'яти матчах чемпіонату Європи. Після цього з поля був вилучений Івон Ле Ру, але навіть у меншості господарі подвоїли рахунок - відзначився Брюно Бельон. У підсумку збірна Франції вперше в історії виграла великий турнір.

За матеріалами uefa.com

На фото: французи відзначають перемогу над Іспанією у фіналі ЧЄ-1984 (Getty Images)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-