Французькі делікатеси. Головні інтриги Євро-2016

Французькі делікатеси. Головні інтриги Євро-2016

Аналітика
Укрінформ
Склад учасників, фаворити, прогнози та імовірні загрози - яким має бути чемпіонат

Напередодні старту головної футбольної події року ми виокремлюємо те, що цікавить вболівальників у першу чергу. Від прогнозу щодо майбутніх героїв та невдах до - можливого впливу Євро-2016 на футбольну моду і навіть міжнародну політику. Отже, до вашої уваги десятка головних інтриг турніру.

1. Як вплине на турнір збільшення кількості учасників?

Вперше у фінальній частині чемпіонату Європу зіграють одразу 24 збірні. У розширення є свої прихильники та опоненти. Перші кажуть, чим більше учасників тим більше фарб та емоцій матиме змагання. Інші стверджують, що подібне штучне "набухання" чемпіонату лише нівелює його значення і збільшує кількість прохідних та сірих матчів. Як воно буде насправді - покаже сам турнір. Принаймні, класних футболістів точно приїде більше, а з появою стадії 1/8 фіналу буде більше і видовищних ігор на вибування.

2. Чи зіпсують чемпіонат терористи? 

Після листопадових нападів терористів у Парижі питання безпеки Євро-2016 хвилює усіх - організаторів, учасників, вболівальників. Дехто навіть пропонував провести матчі без глядачів. Французька влада та спецслужби ніби й гарантують безпеку, втім останні події в Європі змушують гостей Євро-2016 бути пильними. При цьому медіа закликають фанатів не вдаватись у крайнощі і не дати мерзотникам можливості себе залякати. Як свідчить досвід, на час великих спортивних подій з терористами укладають "перемир'я", тож віритимемо у перемогу здорового глузду.  

3. Чи вийде з групи Україна?

Від нашої збірної, насамперед, чекаємо результату.  В другу чергу - змістовного футболу. Що стосується першого, то більшість вболівальників та фахівців вважають, що вихід з групи вже можна вважати успіхом. Нагадаємо, наші суперники там - чемпіони світу з Німеччини, як ніколи сильна польська команда та збірна Північної Ірландії, яка не програє вже більше року. Прохід до чвертьфіналу однозначно стане нагодою для свята в країні. А от на яскраву результативну гру від команди Фоменка чекають дуже обережно. Все ж наш стиль - це захист і контратаки. Гадаємо, 99% вболівальників згідні нудно виграти 1:0, ніж гарно програти 3:4. Щодо персональних очікувань, то сподіваємось на лідерські якості Ярмоленка, фінти Коноплянки та голи Зозулі. 

4. Хто влаштує найгучнішу сенсацію?

Сенсація на те і сенсація, що з'являється зненацька. Експерти, щоправда, зараз намагаються передбачити головну несподіванку Євро-2016 і перераховують кандидатів - Албанія, Ісландія, Угорщина, Північна Ірландія. Усі вони здатні як на одну гучну перемогу, так і на неочікуваний вихід з групи. Щоправда сенсація від ольстерців аж ніяк не входить у плани збірної України. Якщо ж говорити про реальний прорив у вісімку чи навіть четвірку найкращих, то тут варто назвати збірні Словаччини та Австрії. Обидві команди ідеально організовані, грають у сучасний футбол і мають сильних лідерів - Гамшика і Алабу.  

5. Хто з грандів провалиться? 

Крім злетів аутсайдерів найбільш "кровожерливі" вболівальники чекають і на провали фаворитів. Претендент №1 - Німеччина. Чемпіони світу останнім часом не схожі самі на себе. Діри у захисті, млявість в атаці, відсутність славетного німецького характеру. Хтозна, можливо падіння німців розпочнеться вже в стартовій грі з Україною?  Розчарувати своїх численних прихильників цілком можуть і англійці. Як завжди від цієї збірної чекають успіху і, як правило, завищені очікування її і гублять. Так, Англія везе на Євро-2016 купу розрекламованих талантів (Аллі, Кейн, Варді, Старрідж, Рашфорд), але усім їм бракує досвіду подібних змагань. 

6. Куди витягнуть свої посередні збірні - Португалії, Уельсу та Швеції - Роналду, Бейл та Ібрагімович?

Особлива увага до головних медійних персонажів турніру. Мегазірковий Кріштіану Роналду вкотре спробує дійти до призових місць разом зі збірною Португалії. Однак ця команда занадто стара і занадто беззуба в атаці, а сам Роналду вичавлений мов лимон після складного сезону в "Реалі". Усі чекають на подвиги іншої зірки "Реалу" найдорожчого футболіста світу Гарета Бейла. Той гратиме в оточенні земляків з Уельсу, які не приховують амбіцій здивувати футбольний світ. Нарешті, повинен записати собі в актив Євро-2016 великий швед Златан Ібрагімович. Вже час виблиснути йому і на рівні збірних. 

7. На якій стадії віддасть свій титул Іспанія?

Здається, заходить зірка переможців двох останніх Євро, чинних чемпіонів континенту іспанців. Старі герої (Касільяс, Іньєста, Фабрегас, Серхіо Рамос, Піке, Давид Сілва) вже, здається, розтратили свою магію, а нове покоління наразі не готове до великих справ. Навряд чи Іспанія провалиться настільки, що не вийде з групи, як на чемпіонаті світу два роки тому. Але і в півфіналі мало хто бачить цю перевантажену славою і піаром збірну. Команді Вісенте Дель Боске відверто не вистачає забивних форвардів та вміння грати зціпивши зуби.

8. Хто чемпіон - Франція чи Бельгія?

Якщо вірити букмекерам, то Франція головний фаворит турніру. На перемогу "галльських півнів" ставка 4 до 1. На користь Франції історія (вони перемагали на домашніх Євро-84 і ЧС-98) та найпотужніший склад. Атака господарів вражає кількістю майстрів (Жиру, Грізманн, Мартіаль), а в півзахисті діятиме тріо потенційних героїв чемпіонату Погба - Пайє - Канте. Завадити Франції може лише власна легковажність або ж бездоганний футбол їх сусідів з Бельгії. Золота генерація бельгійців (Куртуа, Витсель, Дембеле, Азар, Де Брюйне, Лукаку) вже готова до стрибка в історію футболу, але при умові, що зіркові індивідуальності відчують себе командою.  

9. Хто стане головною зіркою турніру?

А ось тут варіантів - безліч. Природно, що офіційним героєм Євро-2016 стане хтось зі складу команди-переможця. Скажімо, у французів роль кращого гравця здатні виконати Погба чи Грізманн. Куди цікавіше спрогнозувати майбутнього улюбленця публіки і ЗМІ. В Європі сьогодні достатньо футболістів, здатних закохати у себе своє грою. Можливо це буде німець Томас Мюллер, бельгієць Еден Азар, хорват Іван Ракітич чи наш Євген Коноплянка? 

10. Яку нову модну фішку подарує чемпіонат?

Великий футбольний форум - це не лише оглядини талантів та ринок трансферів, але ще й стартовий майданчик для нових трендів. Зачіски, модель і колір бутс, святкування голів, тренерські ритуали, фанатські флешмоби - все, що по-справжньому зачепить під час чемпіонату, здатне увійти у футбольну моду на найближчі роки. Тож чекаємо на старт і полюємо на усі новинки з позначкою "Євро-2016".

Святослав Василик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-