Сестри Музичук не використали шанси

Сестри Музичук не використали шанси

Укрінформ
Закінчився третій етап жіночого шахового Гран-прі у Батумі. Він приніс повне або часткове фіаско для сестер Музичук. Принаймні, можна констатувати, що ані Марія, ані Анна вже не мають шансів виграти нинішній Гран-прі. Для цього має статися неймовірне диво. 

Остаточні підсумки: 1. Валентина Гуніна - 7,5 очка з 11-ти, 2. Олександра Костенюк (обидва - Росія) - 7, 3-4. Анна Музичук (Україна) та Ніно Баціашвілі - по 6,5, 5-7. Нана Дзагнідзе (обидві - Грузія), Альмира Скрипченко (Франція) та Чжо Сюе (Китай) - по 6, 8-10. Марія Музичук (Україна), Ольга Гиря (Росія) та Лела Джавахішвілі (Грузія) - по 5, 11. Еліна Даніелян (Вірменія) - 4,5, 12. Бела Хотенашвілі (Грузія) - 4.     

Перші два місця у Батумі посіли Гуніна та Костенюк, які почали свої виступи з поразки. І не можна сказати, щоб якість їхньої гри була на високому рівні. Але, наприклад, Гуніній щастило просто фантастично. У п'ятому турі у позиції, близької до виграшної, їй раптом прогавила чисту фігуру Дзагнідзе, а потім ще втратила чудові шанси на нічию. Проте, відзначимо хороші бійцівські якості переможниць турніру, які після поразок продовжували успішно грати далі. 

До фінішу була реальною претенденткою на перше місце Аня Музичук. Треба сказати, що і якість її дебютної підготовки та й сама гра були на висоті. Але у зустрічі дев'ятого туру проти Баціашвілі Анна здобула чорними перевагу у захисті Грюнфельда. Та коли настав час цю перевагу реалізовувати, львів'янка двічі поспіль зіграла не найкращим чином. Позиція зрівнялася. А спроби ухилитися від нічиєї призвели Аню до прикрої поразки. Після цього знайти в собі сили боротися далі вона вже не змогла. Розподіл третього місця взагалі то непоганий результат, та не для старшої Музичук.      

На жаль, поганим видався цей турнір для Марії Музичук. Лише на хвилинку на її небосхилі засяяло сонечко, коли 15-а чемпіонка світу взяла гору над росіянкою Ольгою Гирею. Здавалося, вона забуде про тягар стартових невдач. Але вже наступного дня Марічка несподівано поступилася Даніелян. Причому українка чорними дістала трохи кращий ендшпіль. Але поступово програла його. На фініші екс-чемпіонка світу трохи виправила справи, перемогла Дзагнідзе, але цього для хорошого виступу було недостатньо.

Як на мене, діагноз можна поставити лише один - психологія. Екс-чемпіонка була явно налаштована на перемогу в турнірі, але невдалий старт збив їй психіку, вона розгубилася і почала грати невпевнено. Це призвело до непередбачених очкових втрат. Що ж, надалі Марії треба заспокоїтися і почати грати в свою силу. І, ми усі певні, що успіхи не забаряться!   

Тепер трохи про загальний очковий баланс після трьох етапів. Китаянку Хоу Іфань ми не беремо в розрахунок, бо вона вибула з Гран-прі. Отож, найкращі шанси на загальну перемогу в іншої китаянки Ю Веньюнь - 160 пунктів після одного турніру, Гуніна має 205 очок після двох етапів, Костенюк - 195 (2),  Чжао Сюе та Хампі Конеру (Індія)  - по 190 (2), Дзагнідзе набрала 205 балів, але вже закінчила свої виступи. 160 очок (2) має Марія Музичук та 130 (2)- її сестра Анна.

Попереду ще два етапи - у Нанкині та Ханти-Мансійську.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-