Шахи. Перемога Карлсена і катастрофа Ельянова

Шахи. Перемога Карлсена і катастрофа Ельянова

Укрінформ
Дещо сонна течія супертурніру в норвезькому Ставангері раптом була порушена вибухами на фініші. В центрі уваги був лідер - чемпіон світу з шахів норвежець Магнус Карлсен.

Про це кореспонденту Укрінформ повідомив міжнародний майстер, тренер ФІДЕ Петро Марусенко.

Спочатку скандинав подолав у своєму фірмовому стилі росіянина Володимира Крамника. У сьомому турі Володимир обрав чорними варіант ферзевого гамбіту, який за висновками теорії, не обіцяє чорним ніяких проблем. Але Магнус підніс супернику неприємний сюрприз, і вже на 19-у ході позиція чорних стала безнадійною.

Упевнена гра норвежця, здавалося, свідчила про те, що він без перешкод посяде перше місце. Та з цим був явно незгоден Левон Аронян (Вірменія). У передостанньому раунді він переграв лідера. Карлсен, який потрапив у трохи гірше становище, почав помилятися і не проявив упертості в захисті. Утім, сам Левон скромно зазначив: "Це був не день Карлсена". Так чи інакше, але перед останнім туром обидва ці шахісти ділили перше та друге місця.

В останньому раунді Магнус грав з українцем Павлом Ельяновим білими, а Левон - чорними з Пенталою Харікрішною з Індії. Певний момент, здавалося, що шанси Ароняна на перемогу в турнірі принаймні не гірші. Адже він мав кращу позицію, а український шахіст упевнено зрівняв шанси. Та під кінець раунду все перевернулася Павло став грати просто погано і розвалив свою позицію за кілька ходів. А вірменський шахіст втратив перевагу і досяг лише нічиєї.

Отож, чемпіон світу вперше виграв турнір "на своєму полі".

Серед зустрічей останнього дня привертав увагу двобій між болгарином Веселином Топаловим (білі) та Крамником. З часів їхнього матчу в Елісті, який проходив майже 10 років тому, вони не розмовляють один з одним, а також не тиснуть руки до і після партії. Можете уявити з яким запалом вони грають між собою. А тим більше, коли вирішувалася доля призового місця, а при удачі - й перемоги в турнірі. Ця партія не стала винятком, вона проходила із змінним успіхом і закінчилася внічию.

Катастрофічним вийшов фініш у нашого Ельянова. Він програв тричі поспіль. І що цікаво, харків’янин кожного разу мав непогані позиції, та наприкінці партій припускався фатальних помилок. Про зустріч з Карлсеном ви вже знаєте. Аналогічно він програв Ароняну чорними та китайцю Лі Чао - білими.

"Тут мені хочеться навести таку літературну аналогію, - зазначив Петро Марусенко. - Мій незбутній викладач Едуард Григорович Бабаєв колись говорив про Василя Андрійовича Жуковського: "Він був би перекладений всіма мовами світу, якби сам менше перекладав". Так і Павло... У його грі проявився "синдром тренера", він був дуже добре підготовленим до кожної партії, але наприкінці зустрічі раптом хибив. Словом, він зіграв би набагато краще, якби трохи менше займався тренерською діяльністю".

Ось якого вигляду набула підсумкова турнірна таблиця після фінішу.

1. Карлсен - 6 очок; 2. Аронян - 5,5; 3-5. Вашьє-Лаграв (Франція), Крамник та Топалов - по 5; 6-7. Лі Чао та Харікрішна - по 4,5; 8. Аніш Гірі - 4; 9. Ельянов - 3; 10. Нільс Гранделіус (Швеція) - 2,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-