Який футбол нас очікує?

Який футбол нас очікує?

Укрінформ
Попри стартові розчарування, футбольні надії все ж плекаємо

Реальний старт футбольного року-2016 в Україні стався порівняно давно - 9 лютого, але вийшов він настільки розчаровуючим, що так і тягне перейменувати його на фальстарт. ...

9 лютого - у плей-офф юнацької Ліги чемпіонів - чемпіон Англії "Міддлсбро" розгромив київське "Динамо" з рахунком 5:0. Очевидці розповідають, що могло й гірше статися. У чому причина такого провалу? Вважатимемо, що, у першу чергу, в силі суперника - так набагато приємніше й перспективніше.

18 лютого - "Шахтар" у Львові приймав німецький "Шальке" у матчі Ліги Європи.

За всіх променистих надій та іншого вболівальницького оптимізму, ми не чекали від "Шахтаря"  занадто вже багато. Причин тому було чимало:

1) продаж кращого бомбардира чемпіонату України Алекса Тейшейри у Китай; він вийшов неабияк вигідним і навіть рекордним для нашого чемпіонату - "Цзянсу Сунін" виклав за бразильця 50 млн дол, але протистоянню із "Шальке" це ніяк не могло допомогти;

2) дискваліфікація Фреда за допінг, виявлений під час його виступів за збірну Бразилії;

3) травми Бернарда, Дентіньйо, Азеведо;

4) відсутність посилення - "Шахтар" доводить, що дійсно зробив ставку на українську молодь, але Коваленку, Малишеву та ін. ще рости й рости;

5) відсутність офіційної ігрової практики - вічна проблема наших клубів на початку року.

На противагу цьому, варто покладати надії на молодість та нестабільність "Шальке", а також запал гравців "Шахтаря".

У принципі, перебіг матчу підтвердив побоювання - з поправкою на непередбачуваність футболу в цілому. Гості із Гельзенкірхена більшу частину зучтрічі виглядали краще, а недавній київський динамівець Юнес Беланда, у якого до "Шахтаря" свої рахунки, так просто виконував соло. Але жоден із трьох своїх моментів не використав. Приблизно стільки ж створив "Шахтар", але тут уже претензії щодо реалізації варто пред'явити нашому форварду Гладкому. 0:0, і команди перенесли з'ясування стосунків на іншу гру. Боязко, звичайно, хоча 11 років тому "Шахтар" навіть за гіршої ситуації (зіграв удома 1:1) "Шальке" здолав!

24 лютого - "Динамо" - "Манчестер Сіті", схвильований "Олімпійський", що переливається через край, великий футбол з великими надіями. Значно знелюднений, кризовий, але як і раніше грізний "Сіті" проти "Динамо", яке через недавні травми (Ярмоленко, Мораес) і зимову "безкормицю" перебуває у не дуже передбачуваному стані. Мотивація - на першому місці, туди ж заганяємо морально-вольові якості!

Більш того, проблеми безпеки теж на передньому плані - не вистачало нашим недоумкуватим та провокаторам ще що-небудь утнути. Заходи безпеки будуть могутніми та безпрецедентними. Або, принаймні, добряче забутими.

25 лютого - матч-відповідь "Шахтаря". Не варто занадто лякатися: "Шальке" аж ніяк не домашня команда, яка у рідних стінах стає на порядок сильнішою. Ось що напружує, так це те, що ми не вміємо грати з німцями на їхньому полі. Точніше, розучилися з тих пір, як обіграли... "Шальке"!

26 лютого - Конгрес ФІФА. У смертельній, але конструктивної сутичці за місце лідера світового футболу зійдуться генеральний секретар УЄФА швейцарець Джанні Інфантіно та бахрейнський шейх Салман Ебраїма аль-Халіфа - багаторічний керівник місцевої футбольної асоціації. Букмекери віддають перевагу другому, хоча в даному випадку логіку не так вже й легко вловити, можливо, не сподіваються на єдність Європи. Решту трьох кандидатів "ставщики" всерйоз не розглядають.

Визначтеся, з ким ви! Про значущість того, що відбувається, і про масштабність завдань, які стоять перед новим президентом, - ані слова. Аж занадто тема заяложена, у тому числі тими, хто анітрохи в ній не розбирається.

29 лютого - вибори у Прем'єр-лізі України. Єдиний зареєстрований кандидат - залишив у грудні пост виконавчого директора Федерації футболу України - Володимир Генінсон. Так що єдина інтрига - чи зволять клуби-учасники зібрати кворум або ж знову захочуть продемонструвати, що їм усе "по барабану".

Повірте, завдання, що стоїть перед президентом УПЛ - ще складніше в реалізації, ніж ті, що доведеться вирішувати президенту ФІФА! У тієї хоч грошей у достатку. Ось Генінсон і має намір навчати й змушувати Прем'єр-лігу заробляти.

10 березня - виконком ФФУ.

11 березня - Конгрес ФФУ. Заходи з розряду "два в одному". Президент Федерації футболу Андрій Павелко виступить зі звітною доповіддю і відповість на запитання, яке так люблять ставити навіть дуже далекі від футболу персонажі: "А що ви там робите, добрії люди?"

Зрозуміло, особливу увагу буде приділено планам підготовки до Євро-2016. Друзі, хтось буде сперечатися з тим, що це наша мета номер один на найближче майбутнє?! Ну, крім порятунку футболу у цілому!

15 березня - матч-відповідь "Динамо". Ну, ви розумієте... До речі, Андрію Ярмоленку, з огляду на його відмову від великих грошей у Китаї і виразний інтерес до чемпіонату Англії, до місцевої Прем'єр-ліги, буде приділено особливу увагу, а сам він зобов'язаний виростити крила за спиною - у плані швидкості, а не ангельського характеру.

Удачі всім нашим. Дуже сподіваюся, що врешті-решт розвіються ілюзії у тих, хто має намір вирішувати проблеми нашого календаря, розтикуючи зайві тури по єврокубкових днях. Нехай і "Динамо", і "Шахтар" продовжать відчувати підвищені навантаження у Лізі чемпіонів і Лізі Європи, з рештою ми якось розберемося!

Артем Франков, спеціально для Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-