Футбол. Оманлива тиша на початку року

Футбол. Оманлива тиша на початку року

Аналітика
Укрінформ
Жити по кишені правильно не тільки для будь-якої сім'ї, а й для футбольного клубу

Як відомо, у нашій країні заведено впадати в "кому" десь 25 грудня і з величезними зусиллями ("підніміть мені повіки!") виринати з неї приблизно після 13 січня. Але таке можуть собі дозволити лише досить благополучні організації і люди, або ті, хто нікому не потрібен і ні на що не впливає. Інші продовжують жити своїм життям і генерувати новини.

Нашого футболу, підприємства цілком кризового, за винятком, можливо, деяких ділянок виробництва", це стосується повною мірою. На превеликий жаль, у зведення новин періодично потраплять ті, від кого мало хто чекав такого сюрпризу.

Припустимо, до сюсюкання навколо запорізького "Металурга" - ай, ми шукаємо інвесторів, моліться про диво! - всі вже звикли. "Ще є надія" - таке загальне твердження, мовна фігура, тому що категоричне "померла так померла" язик не повертається вимовити, особливо якщо ти офіційна особа.

Багато говорили про те, що клуби на кшталт "Говерли", "Металіста" і "Волині" мають дуже мало шансів пережити 31 грудня - день, коли закінчується пільговий період з фінансового фейр-плей.

"Волинь" тільки Іссе Ндойє (пам'ятаєте, був у нас такий здоровенний "афроворотар", кидав м'яч через все поле, немов тенісний?) примудрилася заборгувати близько мільйона доларів, і це не порожні плітки, а рішення вищої спортивної інстанції - Лозаннського арбітражного суду.

Читаєш потім у якомусь малоінформованому виданні, що "ФФУ вирішила відібрати у "Волині" шість очок", і хочеться заглянути автору в його ясні очі - рідний, ти взагалі чув щось про Лозанну?! Загалом, якщо "Волинь" не заплатить до кінця січня - буде їй "і кава і какава з чаєм".

Прошу зауважити, це далеко не єдиний борг "Волині" такого роду! Можете уявити, який був рівень менеджменту цього клубу, як ікрою метали в ньому хазяйські гроші - поки не прибило 2014 роком?

"Металіст" тільки за обслуговування стадіону заборгував місту близько трьох мільйонів гривень. Так, футболістам зарплатку за місяць підкинули. Іронічна усмішка генерального директора Олександра Бойцана так і стоїть перед очима: "На мандаринки отримають!" Але краще згадати мудрість: якщо відібрати в людини все, а потім кинути йому дещицю відібраного, то вона, найшвидше, повинна цілувати руку, що підкидає... Так це гроші за трансфер Дієго Соузі «Спорт Ресіфі» зайшли в клуб. Більше таких надходжень не передбачається, а що стосується надходження коштів відгосподаря, який базується в Москві, цілком можна заспівати партію королеви Анни Австрійської: "А Лондон глух и нем и ждать известий нет причины. Ах, этот Бекингэм - и он такой, как все мужчины! Надежды никакой, и вижу я с тоской...".

З "Говерлою" - окрема історія, вона служить символом усього негативу такого роду, від вічних судів з колишнім наставником клубу Олександром Севідовим до заборгованості по зарплатні, яка вже набула воістину анекдотичних розмірів - скоро на третій рік піде.

"Когда средь стольких велеречий есть место письмецу Марселы...".. Нате вам - ліквідацію дніпродзержинської "Сталі"! Новачок Прем'єр-ліги виглядав цілком благополучно як за грою, так і за турнірноим становищем, і за своєчасності виплат, гроші лопатою в пічку не кидав, поводився акуратно, але чітко... насправді, призначення президентом клубу Вардана Ісраеляна, колишнього багаторічного спортивного директора спочилого у бозі донецького "Металурга", до чогось такого і повинно було призвести, і це розуміючій людині було очевидно, залишалися подробиці.

Було б дивно припустити, що "Сталь", яка жила 17 років зовсім іншим життям з іншими людьми, які поклали на її підйом чимало часу, сил і здоров'я, "без пилу і шуму" перетвориться на реінкарнацію одного з найдивніших клубів в історії футболу України. Грошей у "Металург" Д, під його туманні трансферні схеми, було закачано неміряно, там цікаво було б порівняти і з "Металістом" за керування Ярославського, і з "Динамо", і з "Дніпром"; а результат?! І ось результат: загальні збори, вищий орган "Сталі", яка є громадською організацією, прийняв рішення про розпуск клубу. Про це не оголошували офіційно, але власне рішення - такий собі секрет Полішинеля.

Сподіваюся, ви вже зрозуміли, що вираз "акціонери "Сталі" знову-таки виступає ознакою того, що людина не розуміє того, про що пише і говорить. Акціонери є в Дніпродзержинського металургійного комбінату, акціонери є у ІСД... Але яка їхня справжня позиція і який їхній вплив на ситуацію - питання, питання, питання.

Отже, у нас як мінімум п'ять команд Прем'єр-ліги з 14-ти під ве-е-личезним питанням. Позицію Федерації футболу, її комітету з ліцензування буде оголошено пізніше. Можу лише сказати, що перед Новим роком вона бачилася досить жорсткою - дотримуйтесь Правил гри, або звільніть місце. Як воно буде далі - подивимося. Одне можу сказати - як тільки почуєте "у футболі вищого рівня має бути представлено якомога більше регіонів", відразу ставте два заитання. Перше, найбільш сакраментальне - "навіщо, якщо люди все одно не ходять на стадіони і повернути їх туди може тільки жива інтрига, недоступна фінансовим інвалідам?" Друге - "а у вас скільки грошей і скільки боргів?"

Парадокс - Прем'єр-ліга буквально напхана безнадійними боржниками, перша ліга виглядає куди більш благополучною... Але парадокс тут лише видається: справа всього лише у від початку розумній фінансовій політиці. Жити по кишені правильно не тільки для будь-якої сім'ї, а й для футбольного клубу.

У зв'язку з тим неподобством, що відбувається, набрали надзвичайної сили та єдності розмови про необхідність скорочення Прем'єр-ліги до 12-ти команд і гри в два етапи - після 22-х турів (два кола) команди розбиваються на дві шістки і грають ще два кола (10 турів). В першій шістці інтрига забезпечується боротьбою за умовні п'ять єврокубкових місць (чому умовні? Ну мало хто може виграти Кубок країни!), у другій - порятунком від вильоту, який має тим чи іншим чином загрожувати як мінімум трьом командам. Робоча група у складі представників Федерації футболу, Прем'єр-ліги та клубів провела перше засідання у середині грудня, а другий раз, вже більш конкретно, повинна зібратися 20 січня.

Поки що ситуація така, як я вам розписав. Але новини продовжують надходити... Зрозуміло, йдеться зовсім не про заміну Рафи Бенітеса на Зінедіна Зідана, з приводу якої особисто я знизав плечима - це ж треба, настільки ризикувати настільки знатним клубом! Ну да ладно, президенту видніше. Йдеться про інше - скоро наші клуби повально повиходять з відпустки, визначаться підвислі трансфери кшталт переходу Дениса Бойка в "Севілью"... Ну а Руслан Малиновський вже в "Генку" (боляче, хлопці!) і Артем Кравець вже в "Штутгарті" (буде боротися за порятунок від вильоту, на жаль).

Зрозуміло, знайдеться місце і для нашої головної теми - назрілих і перезрілих реформ.

Невелика анонс-довідка. Слід чітко розуміти, коли у нас відновляться офіційні змагання і Україна знову розпочне футбольні баталії: 9 лютого. Підозрюю, не так вже й багато народу зрозуміє, про що мова, але ви - щасливий виняток: саме у цей день юнацька команда київського "Динамо" Мідлсбро зіграє з місцевою однойменною командою плей-оф Юнацької ліги УЄФА, як вона іменується офіційно (неофіційно - юнацька Ліга чемпіонів). Такий змінений регламент сезону-2015/2016 - сюди запустили за спеціальним алгоритмом додаткові 32 команди, які виграли молодіжні чемпіонати своїх країн. Поки інші 32 розігрували своєрідне задзеркалля головної Ліги чемпіонів - динамівські 19-річні рубалися, приміром, з однолітками з "Челсі" (дві поразки), "Порту" (дві перемоги) і "Маккабі" (нічия та перемога, "другі 32" безпосередньо вибивали одне одного. Тепер 8 команд, що зайняли другі місця в групах ("Динамо" серед них), повинні зіграти по одному матчу за вихід в основну сітку, куди вже пройшли безпосередньо всі переможці груп, наприклад, "Челсі".

Не пощастило нам, звичайно, на виїзді грати, але нічого - наші юнаки під командуванням Олександра Петракова (йдеться про збірну країни) не так давно перемогли англійських однолітків на їхньому полі, досвід надзвичайно корисний!

Ну а далі доросле "Динамо" зіграє у Лізі чемпіонів з "Манчестер Сіті" (24 лютого та 15 березня), "Шахтар" змагатиметься у Лізі Європи з "Шальке" (18 і 25 лютого)... Про чемпіонат України я б помовчав ще трохи. З одного боку, розклад давно сформований, з іншого - такі непонятки з якістю та кількістю учасників, що часом здаються цілком реальними найбільш фантастичні варіанти.

Артем Франков. Спеціально для Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-