Українки цього разу не здобули медалей на шаховому чемпіонаті

Українки цього разу не здобули медалей на шаховому чемпіонаті

Укрінформ
Закінчився чемпіонат Європи з шахів серед жінок, який проходив у Ризі. На жаль, фініш континентального форуму не приніс жодних значущих успіхів українським шахісткам.

На фініші змагань повністю втратила енергію Анна Музичук. У передостанньому турі чорними вона поступилася угорській шахістці Аніті Гарі, яка не входить до елітних. Думається, у хорошій формі Аня втримала б подібний ендшпіль із закритими очами. Висловлю припущення, що віце-чемпіонка планети ще не відійшла психологічно від поразки у фіналі чемпіонату світу в Ірані. На втіху їй можу сказати, що Олександр Сергійович Грибоєдов звідти взагалі не повернувся…

Марія Музичук без великої боротьби зіграла дві останні партії унічию. І лише досвідчені Наталія Жукова та Інна Гапоненко підтвердили свій високий клас і набрали на фініші півтора очка з двох. 

У підсумку наші шахістки показали такі результати: Марія Музичук (п'яте місце), Жукова (одинадцяте) та Гапоненко (п'ятнадцяте) - усі по 7,5 очка з 11-ти. Вони не програли жодної партії. Ці шахістки вибороли право грати на чемпіонаті світу 2019 року. 

Сім очок на рахунку Юлії Осьмак, яка здобула п'ять перемог. Юлія показала високий клас гри, до того ж серед її суперниць було принаймні шестеро елітних шахісток. Можна було б сказати, що Юлія упевнено стукається у ворота збірної України, якби її конкурентки не зіграли ще краще… Сімнадцяте місце Юлії дає їй певну надію, що її включать до чемпіонату світу.

По 6,5 очка набрали Анна Музичук (26-е місце), Наталія Букса (30-е).Ольга Бабій (42-е). Єлізавета Малахова (54-е) та Ольга Іваненко (55-е) - по 6 очок. Євгенія Долуханова здобула п'ять очок.

Чемпіонкою Європи стала грузинська шахістка Нана Дзагнідзе - 8,5 очка. Отож, Грузія радіє не лише безвізу, але й одразу позолотила цю подію. Щоправда, ця щаслива для Нани подія була з гірким присмаком - три дні тому помер її батько… Рідні не повідомили про це Нані, давши змогу дограти переможний турнір.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-