Девіз українок на шаховому чемпіонаті Європи - надійність

Девіз українок на шаховому чемпіонаті Європи - надійність

Укрінформ
За останні чотири тури жіночого чемпіонату Європи з шахів, що проходить у Ризі, українські дівчата повільно, але упевнено просуваються уперед. Треба сказати, що девізом наших шахісток є надійність. Четверо з них не зазнали жодної поразки у перших сімох партіях. Це - сестри Анна та Марія Музичук, Наталія Жукова та Інна Гапоненко. 

Щоправда, в останніх чотирьох раундах наші лідерки дещо знизили темп. Сестри Музичук та Жукова здобули по одній перемозі та зробили по три нічиї. Треба сказати, що інколи українкам довелося демонструвати винахідливу гру в обороні. Так, у сьомому турі чорними врятували гірші позиції Марія Музичук - проти Бели Хотенашвілі та Жукова проти росіянки Катерини Лагно.

Про останню партію розкажемо трохи детальніше. Катерина - вихованка української шахової школи і довгі роки грала за збірну України. Але 2014 року Лагно несподівано перейшла до збірної Росії. Тоді Наталія Жукова прокоментувала цю подію так: "Очищення від паразитів завжди проходить безболісно. Насильно милий не будеш. Якщо вона не хоче грати за Україну, то навіщо нам ці люди. Очищення - завжди на краще".

Словом, стосунки між цими шахістками не були найкращими. І тому Жукова просто не мала права програвати, але певного моменту її позиція була дуже підозрілою. І Наталія зібрала усю волю й досягнула нічийного результату.

Однією з найбільших сенсацій на турнірі стала перемога киянки Юлії Осьмак над екс-чемпіонкою світу та Європи болгарською шахісткою Антоанетою Стефановою. У затяжній боротьбі чорними Юлія змусила суперницю зупинити годинник на 70-у ході. 

Після сьомого туру попереду Нана Дзагнідзе (Грузія), Еліна Даніелян (Вірменія), Олександра Горячкіна та Дарія Пустовітова (обидві - Росія) - по 5,5 очка. На пів-очка відстають п'ятнадцять шахісток, серед яких троє українок - це сестри Музичук та Жукова. Ще п'ятнадцять учасниць мають по 4,5 очка. Серед них також три українки - Юлія Осьмак, Інна Гапоненко та Наталія Букса. 

Як бачимо, претенденток на призові місця дуже багато. Але щоб потраппити у "призи", треба зробити потужний ривок. 

Сьогодні, 18 квітня - вихідний день. А потім пройдуть заключні чотири тури.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-