Пацієнт ще живий

Пацієнт ще живий

Укрінформ
5 інтриг чемпіонату України з футболу, матчі якого відновлюються цими вихідними.

Так, рівень українського футбольного чемпіонату останнім часом стрімко падає, що дозволяє гострословам змагатися у дотепах, наприклад, про те, коли досягнемо дна і чи постукає після цього ще хтось знизу. Однак класичне «маємо те, що маємо» підходить і до визначення теперішніх футбольних справ у країні. Футбол менше любити у нас не стали, вид спорту номер один таким і залишається. І хай вболівальники не заповнюють трибуни, та все ж, причаївшись біля телевізорів чи інших джерел інформації, вони спостерігатимуть за головними інтригами, які подарує футбольними гурманам весна 2017-го.

«Динамо» – «Шахтар»: більше, ніж матч

Це візитівка українського футболу. Класичне протистояння київських і донецьких завжди привертає увагу. І навіть 13 очок різниці між «Шахтарем» і «Динамо» не зменшить ваги та принциповості цього поєдинку. А у зв’язку з новою схемою прем’єр-ліги, коли команди на другому етапі турнірна доля розділить на дві шістки, таких побачень отримаємо ще три (крім чемпіонату, кубкова зустріч двох грандів дуже навіть імовірна у фіналі, а, можливо, й у півфіналі).

«Знаю, що для вболівальників наші матчі зі «Шахтарем» особливі. Для нас, звичайно, кожна гра важлива, та на цього суперника, зізнаюся, футболістів налаштовувати не потрібно. Деколи навпаки – варто дещо заспокоювати, щоби протистояти суперникові з холодною головою», – сказав в одному з інтерв’ю наставник «Динамо» Сергій Ребров.

«Я вже зрозумів, що поєдинки «Шахтар» – «Динамо» в Україні – це щось на кшталт баталій «Реала» з «Барселоною» в Іспанії чи «Бенфіки» з «Порту» в Португалії. І хоча очки варто набирати у всіх іграх, у випадку успіху в матчі з «Динамо» вони, схоже, вартують більше, ніж просто три пункти», – зауважив керманич «Шахтаря» Паулу Фонсека відразу після переїзду в Україну.

Пам’ятаєте, як минулого сезону донеччани хизувалися успіхами у двобоях із киянами, а чемпіоном же стало «Динамо». Так само і цього разу – для футболістів зі столиці України та їхніх фанатів надпринципово взяти верх саме в очному поєдинку, бо сумнівів у чемпіонстві «гірників» уже практично ніхто не висловлює. Навіть після вильоту «Шахтаря» з Ліги Європи, що може спричинити психологічну яму у донеччан.

Амбіції «Зорі»: посунути «Динамо»

Раніше, минулими сезонами, у луганської команди була мрія випередити «Дніпро» у боротьбі за 3-тє місце. Великі проблеми дніпровців (клуб узагалі рішенням ФІФА через борги колишнім тренерам та футболістам можуть перевести у першу лігу) значно полегшили виконання такого завдання. Тепер у «Зорі» з’явилася нова «ідея фікс» – адже у турнірній таблиці луганці відстають від «Динамо» лише на три пункти.

«Я добре усвідомлюю, що у нашому турнірному протистоянні з киянами саме вони є явними фаворитами, – підкреслив головний тренер «Зорі» Юрій Вернидуб. – Але поганий той солдат, який не хоче стати генералом. Ми вже спробували себе в Лізі Європи у поєдинках із такими опонентами, як «Манчестер Юнайтед», «Фейєнорд», «Фенербахче». То чому би не замахнутися на те, щоби зустрічатися з подібними суперниками і в Лізі чемпіонів? А для цього нам необхідно фінішувати в чемпіонаті України другими».

Боротьба за шістку: гра тактиків

Новий формат чемпіонату України породив нову інтригу для так званих середняків, які прагнуть затесатися поближче до лідерів. Якщо «Шахтар», «Динамо» і «Зоря» вже забезпечили собі місця в елітному секстеті, то «Олександрія», «Олімпік», «Ворскла», «Чорноморець», «Зірка» і навіть «Сталь» мріють вибороти ще три путівки. Судячи з висловлювань керівників перелічених клубів – це для них своєрідна справа принципу. А це означає, що найближчі чотири тури, які залишилися до закінчення першого етапу, подарують чимало безкомпромісних поєдинків – так би мовити, «лоб у лоб».

Додав «шухеру» у цій когорті прем’єрлігівців і трансферний хід від керівництва клубу з Кам’янського. Деякі експерти запрошення на посаду головного тренера «Сталі» білоруського фахівця Леоніда Кучука назвали чи не найпомітнішою подією зимового середсезоння. «Боротьба триватиме до останнього туру, – зізнався наставник одеського «Чорноморця» Олександр Бабич. – Шанси на потрапляння до першої шістки оцінюю 50 на 50. Головний суперник – це «Сталь». Прийшов новий тренер, думаю, вийде цікава гра тактиків».

І це при тому, що кам’янська команда відстає від прохідної 6-ої позиції аж на 9 очок. За 4 тури до кінця. А її чи не найбільше остерігаються опоненти. Нічогенький такий ажіотаж…

Боротьба за єврокубки: не стати шостим зайвим

Коли колективи прем’єр-ліги остаточно сформують дві шістки, то у верхній з них з’явиться новий момент істини. Як відомо, від України у єврокубки наразі проходить п’ять представників. Тож стати у цій компанії шостим зайвим буде надзвичайно прикро. «Важливо не лише потрапити у шістку, а й зробити все, аби вибороти путівку до Ліги Європи. Там ми ще не сказали свого останнього слова», – зазначив головний тренер «Олександрії» Володимир Шаран.

Тому фактично кожен поєдинок провідного секстету, мабуть, стане такою собі міні-битвою у намаганні вигризти очки. Причому ті, хто все ж таки добереться до еліти, без сумніву спробують «кусати» і грандів – Шахтар» і «Динамо».

Загадкові аутсайдери

Немає чого втрачати «Волині», «Дніпру» і «Карпатам». Попри проблеми, які змусили їх «записатися» до списку так званих «неблагополучних», команди з усіх сил боротимуться за збереження місця у прем’єр-лізі. Уся трійка перебуває і надалі під загрозою санкцій від дисциплінарних структур ФІФА, УЄФА та ФФУ. З «Карпат» ще на початку сезону зняли 6 очок, «Дніпро» вже не дорахувався 12-ти, і лише «Волинь» поки що уникнула кабінетних очкових втрат, зате лучанам заборонили підписувати нових футболістів.

Окремо у цьому списку стоїть львівський клуб. «Карпати» взимку провели шалену, як для аутсайдера, трансферну кампанію – продавали гравців, переглядали потенційних новачків ледь не пачками, підписали кількох футболістів. З усього видно, білоруському фахівцеві Олегові Дулубу дозволили будувати колектив під власне футбольне бачення. «Для мене переїзд із Білорусі в Україну – це безперечний крок уперед, – розповів він. – Вірю, що тут мені вдасться реалізувати мої тренерські ідеї на вищому рівні. Насамперед звертаю увагу на психологію в команді. Налагодимо мікроклімат – тоді й прийдуть перемоги».

Не повинно виникнути психологічних питань у лучан, зважаючи на вагомий фактор мотиватора Віталія Кварцяного, який, попри значні кадрові труднощі, знає, як витиснути з молодих футболістів максимум. Незважаючи на втрати виконавців у «Дніпрі», в головного тренера Дмитра Михайленка залишилася обойма як досвідчених гравців, так і молодих та перспективних. Тож прохідних матчів не передбачається.

Віталій Павлишин,  Львів

Фото: football.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-