Шахова корона під хіджабом

Шахова корона під хіджабом

Укрінформ
Українки під орудою Анни Музичук посперечаються за шахову корону. В хустиночках.

11 лютого у Тегерані сядуть за шахівниці 62 учасниці чемпіонату світу серед жінок, які за нокаут-системою розіграють звання чемпіонки світу серед жінок. Чемпіонат триватиме до 5 березня. У раундах з першого по п’ятий шахістки зіграють по дві партії з класичним контролем. У фіналі передбачено чотири основні зустрічі. У разі нічиї переможницю визначатимуть у низці додаткових партій.

Мусульманські традиції та відмова Марії Музичук

Чому чемпіонат стартує саме в Ірані, адже відомо, що спортивних змагань там проводиться обмаль? Річ у тім, що ФІДЕ йде туди, де забезпечують призовий фонд, а приймати жіночі турніри не так вже і багато охочих. Але організатори турніру висунули умови, щоб учасниці неодмінно носили хіджаб. Англійський гросмейстер Найджел Шорт, який відомий своїм дошкульним гумором, так і назвав ці змагання: «Чемпіонат світу хіджаб».

Потім, щоправда, з’ясувалося, головне, щоб жінки ходили з покритою головою, тобто можуть носити шарф або хустинку. Рік тому в Тегерані проходив етап Грані-прі і жінки грали в хустинах. Казали, було трохи некомфортно через задуху, але в цілому ніяких проблем не виникло.

Однак в цьому році умови організаторів не сподобались кільком шахісткам, які через це відмовилися грати. Першою це зробила американка Назі Пайкідзе, її землячка Ірина Круш, потім ще кілька шахісток. І серед них - 15-та чемпіонка світу львів’янка Марія Музичук.

Офіційно вона пояснила своє рішення так: «Я вирішила відмовитися від участі, оскільки абсолютно очевидно, що Іран не є відповідною країною для такого престижного змагання». Малися на увазі  традиційні мусульманські обмеження для жінок – хіджаб та заборона спілкування з чоловіками. Втім, в кулуарах демарш Марії пояснили браком мотивації. Мовляв, Музичук-молодша вже була чемпіонкою світу і зараз їй цей турнір нецікавий.

Чемпіонські амбіції Анна Музичук

Так чи інакше, але необхідні 64 учасниці набралися. Хто ж є фаворитом турніру? Насамперед, це китаянка Ю Веньюнь (рейтинг - 2583) та українка Анна Музичук (2558). Серед претенденток називають також Хампі Конеру (Індія, 2547), Олександру Костенюк (Росія, 2549), Харіку Дронвалі (Індія, 2539), Катерину Лагно (Росія, 2530), Нану Дзагнідзе (Грузія, 2525), Валентину Гуніну (Росія, 2524), Антоанету Стефанову (Болгарія, 2512) та Жао Ксю (Китай, 2505). 

Експерти вважають, що дві явні фаворитки Тегерану-2017 - Ю і Аня Музичук. Завдяки своїм високим рейтингам вони можуть зустрітися лише у фіналі. Нагадаємо, що 26-річна Анна наприкінці минулого року виграла два чемпіонати світу серед жінок - у рапіді та бліці. І було б зовсім непогано додати до них титул класичної чемпіонки. Натомість, лідер рейтингу Ю Веньюнь щойно стала першою серед жінок на вельми сильному турнірі в Гібралтарі. До речі, там вона чорними розгромила поки що діючу чемпіонку світу, свою співвітчизницю Хоу Іфань.

Анна і Марія Музичук

Безумовною фавориткою можна було б також вважати і Конеру, але останнім часом вона знизила свої результати, і невідомо, в якій формі підійде до чемпіонату. Її землячка Дронвалі в останніх двох турнірах нижче півфіналів не опускалася, а отже теж є дуже небезпечною конкуренткою. Три колишні чемпіонки світу - Стефанова, Костенюк та наша Анна Ушеніна (2444), які вибороли цей титул саме за нокаут-системою, це дуже вольові та сильні шахістки, з якими також слід рахуватися.

Сітка, розклади, шанси

За кого вболівати крім Музичук? Насамперед, триматимемо кулаки за Анну Ушеніну, яка минулого року переконливо перемогла на чемпіонаті Європи і, думається, цілком спроможна боротися за те, щоб повернути титул.У Тегерані виступатимуть ще три українки. Це дворазова чемпіонка Європи Наталія Жукова (2447), Інна Гапоненко (2407), а також чемпіонка світу серед дівчат до 20 років Наталія Букса (2302).

Яка ж сітка чекає на наших дівчат? Якщо у перемозі Музичук у перших двох раундах сумніватися не доводиться, то вже в третьому колі на неї чекає дуже небезпечна російська «продіджи» Олександра Гарячкіна (2466). Ушеніна уже в першому раунді зустрінеться із сильною шахісткою з Білорусі Настасією Зязюлькіною (2390). Отож, від самого початку Анні доведеться грати з повною віддачею.

Наталія Жукова потрапила до «грузинської сітки». У першому раунді вона зіграє з Ніно Хурцидзе (2393), у другому турі (в разі перемоги) на неї теж гарантовано чекає грузинка (ймовірніше це буде Ніно Баціашвілі - 2492). Не виключений двобій з грузинкою також і в третьому колі. 

На Гапоненко випав нелегкий іспит вже на початку - вона гратиме з росіянкою Катериною Ковалевською (2423). Також вельми непроста  суперниця дісталася і Буксі - угорка в’єтнамського походження  Хоанг Тхань Чанг (2463). Але, за словами тренера Наталії Володимира Грабинського, вона наполегливо готувалася до цього змагання цілий рік. Можливо, така підготовка принесе свої результати.

Треба сказати, що на останніх світових чемпіонатах переможницями і фіналістками ставали далеко не ті, кого вважали фаворитами. Але цього разу ми сподіваємося, що Анна Музичук підтвердить свій статус і реально претендуватиме на корону.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-