Вейк-ан-Зеє: Ельянов пройшов повз можливість вийти у лідери

Вейк-ан-Зеє: Ельянов пройшов повз можливість вийти у лідери

Укрінформ
Чергові чотири тури, що пройшли на міжнародному шаховому супертурнірі Tata Steel Masters у голландському Вейк-ан-Зеє, дали поживу для роздумів.

Українець Павло Ельянов трохи загальмував, проте лишається одним із претендентів на перемогу в турнірі. Додамо, що в цілому якість партій українського гросмейстера перебуває на високому рівні.

Звернемо увагу на кілька моментів. У партії п'ятого туру з Левоном Ароняном Павло білими дістав приблизно рівну позицію. Та трохи переоцінив свої шанси і продовжував наполегливо грати на перемогу. Я певен, якщо б Ельянов своєчасно схаменувся, він без проблем зробив би нічию. Але оскільки він вважав свою позицію кращою, то шукав продовження, які ведуть до переваги. Отак харків'янин і зазнав першої поразки…

Наступного дня український гросмейстер знову грав білими проти Сергія Карякіна (Росія). Харків'янин обрав на першому ході 1.е2 - е4. Це продовження лише нещодавно з'явилося в дебютному репертуарі Павла, а це значить, що він багато працював над цим масивом дебютів.

Утім, Карякін, який готував відповідь 1… е7-е5 для матчу на першість світу, чорними спромігся зрівняти гру в антиберлінському варіанті іспанської партії. Знову Павло наполегливо боровся за ініціативу, але цього разу своєчасно зрозумів, що треба проявити обережність, і партія закінчилася унічию.

Партії сьомого та восьмого раундів проходили за відчутної переваги українського гросмейстера, але принесли йому і певні розчарування. Граючи чорними з лідером американцем Веслі Со, Павло чудово розіграв італійську партію. Узагалі в цьому дебюті він є знаним фахівцем, причому як білими, так і чорними. Нагадаємо, що Павло поставив цей дебют Марії Музичук, яка досить успішно застосовувала його білими у матчі проти китаянки Хоу Іфань. 

У напруженій боротьбі харків'янин у слушний момент пожертвував пішака і захопив ініціативу. Та, на жаль, пройшов повз можливість здвоїти тури, яка давала чорним вирішальну перевагу. А так Со, якому неймовірно щастить у Вейку, все ж таки зміг врятуватися - нічия.

Свою восьму партію (проти поляка Радослава Войташека) Павло знову почав ходом королівського пішака. Після дебюту на шахівниці виникла обопільно гостра позиція, де білі домінували на ферзевому фланзі, а чорні намагалися організувати атаку на білого монарха - на королівському. Після похибки поляка перевага білих стала вирішальною. Але, на жаль, і цього разу харків'янин пройшов повз виграш і вдовольнився розподілом очка.

Со виграв у Войташека в п'ятому раунді і вийшов у одноосібні лідери. Потім він грав досить обережно і зробив три нічиї. Наприклад, у зустрічі восьмого раунду проти Карякіна (білі) в позиції повній життя суперники погодилися на нічию. Це рішення викликало подив і критику з боку коментаторів.

Не схожий тут на себе чемпіон світу Магнус Карлсен. У сьомому турі норвежець міг поставити мат у три ходи голландцю Анішу Гірі, та не помітив цього, і зрештою оголосив супернику тільки пат на 123-му ході, що, як відомо, дає лише пів-очка. А наступного дня в рівній позиції проти угорця Ричарда Раппорта (білі) припустився кількох помилок поспіль і несподівано програв.

Після восьмого туру лідирують: Со - 5,5 очка, Ельянов та китаєць Вей І - по 5, Башкарана Адхібан (Індія), Аронян, Карлсен та Карякін -по 4,5 очка.

Сьогодні, 23 січня, на турнірі - вихідний день. А до кінця змагань лишилося п'ять турів.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-