Українець Ельянов одноосібно лідирує на супертурнірі у Голландії

Українець Ельянов одноосібно лідирує на супертурнірі у Голландії

Укрінформ
Блискуче стартував на престижному супертурнірі у голландському містечку Вейк-ан-Зеє український гросмейстер Павло Ельянов. У перших двох турах він здобув дві переконливі перемоги і став одноосібним лідером - 2 очка з 2-х.

У першому раунді Павлу протистояв угорський гросмейстер Рихард Раппорт, знаний своїм оригінальним підходом до гри. От і в партії проти харків'янина Раппорт вже на четвертому ході чорними обрав дуже свіжий хід, який не часто зустрічався на високому рівні. Чорні трохи послабили свою пішакову структуру, проте негайно скористатися з цього білі не могли. 

Проте, Ельянов нікуди й не поспішав. На шахівниці виникла складна закрита позиція. Чорні не витримали напругу боротьби і припустилися помилки. Після цього Павло надовго заволодів ініціативою. Жертвою якості за пішака він остаточно позбавив суперника контргри, а цього угорець ой як не любить. Повільно, але упевнено Ельянов нарощував перевагу, і на 41-у ході Раппорт зупинив годинник.

Наступним суперником Павла був досвідчений голландець Люк Ван Велі (білі). Український шахіст без претензій розіграв новоіндійський захист, проте залізною рукою зрівняв гру. А коли голландець відмовився від розміну коня на слона суперника, стало зрозуміло, що чорні боротимуться за перевагу. 

Велике враження справляла батарея з ферзя та слона, яку харків'янин виставив в своєму тилу. А коли в цейтноті Люк зробив природній хід, який виявився помилковим, українець провів блискавичну атаку, після якої білим вже не було порятунку. Ван Велі зробив ще кілька непотрібних ходів і все ж таки здався на 44-у ході.  

Якщо у першому турі партія Ельянова була єдиною результативною, то в другому - було ще два переможці. Чемпіон світу Магнус Карлсен в своєму стилі обіграв поляка Радослава Войташека. Хоча Карлсен і застосував білими рідкісний дебютний варіант у сиціліанському захисті, все ж він дістав лише мінімальну перевагу.

До того ж, на шахівниці лишилися різнокольорні слони, які, як правило, віщують нічию. Та Магнус уміло нарощував перевагу, Войташек помилився, потрапив до цейтноту і програв.

Пентала Харікрішна (Індія) білими переміг свого співвітчизника Башкарана Адхібана. Причому довгий час позиція чорних виглядала трохи кращою, та в цейтноті менш досвідчений Адхібан втрапив у матову сітку.

Отож, Павло Ельянов взявся за потенційний хвіст турніру. Проте не усім удасться обіграти його стартових суперників, які, що не кажіть, є дуже сильними гросмейстерами. Наприклад, нещодавній претендент на корону Сергій Карякін не зміг чорними взяти очко в Раппорта, а білими також зіграв унічию з Анішем Гірі з Голландії.

Після двох турів лідирує Ельянов - 2 очка з 2-х. Карлсен та Харікрішна мають в своєму активі - по 1,5.

Наведемо також жеребкування: 1. Харікрішна, 2. Адхібан, 3. Ельянов, 4. Карякін, 5. Веслі Со (США), 6. Войташек, 7. Дмитро Андрейкін (Росія), 8. Вей І (Китай), 9. Ян Непомнящий (Росія), 10. Карлсен, 11. Гірі, 12. Раппорт, 13. Ван Велі, 14. Левон Аронян (Вірменія).

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-