Чому українські футболісти їдуть до Туреччини?

Чому українські футболісти їдуть до Туреччини?

Укрінформ
Головний тренд футбольної зими-2017 в Україні – величезний інтерес турецьких клубів до наших гравців 

Переїхали поки що троє футболістів, ще мінімум п’ятеро можуть здійснити перехід найближчим часом.

Караваєв, Селезньов, Рибка… хто наступний?

Зима 2017-го запам’ятається українським вболівальникам нечуваним апетитом турецьких клубів до гравців УПЛ. Наразі вже троє українців офіційно стали гравцями клубів з турецької Сюпер Ліг. У якості вільних агентів до «Карабюкспору» перейшли форвард «Шахтаря» Євген Селезньов і воротар «Динамо» Олександр Рибка. Півзахисник збірної та «Зорі» (належить «Шахтарю») Олександр Караваєв на правах оренди перейшов до одного з трьох стамбульських грандів – «Фенербахче». Причому, Караваєв вже в дебютному матчі за нову команду забив м’яч і віддав гольовий пас.

В найближчі дні до Туреччини може переїхати захисник збірної та «Зорі» (також належить «Шахтарю») Едуард Соболь. Інший стамбульський гранд «Бешікташ» готовий взяти його в оренду на півроку з опцією викупу. Також дуже близький до переходу нападник «Динамо» Олександр Гладкий. Форварда, який провалив у Києві першу половину сезону, хочуть бачити у «Аланьяспорі». Одразу два суперклуби «Бешікташ» і «Галатасарай» ведуть боротьбу за динамівського центрбека Домагоя Віду. Перші готові віддати 2 млн євро лише за оренду, а другі платять 4,5 млн за повноцінний трансфер. Умова «Динамо» - не менше 8 млн євро.

Серед тих, кого турецькі ЗМІ в розділі «Трансфери» згадують регулярно, це «гірник» Ярослав Ракицький, захисник «Динамо»  Євген Хачеріді, динамівський хавбек Сергій Сидорчук. Так, Ракицьким досі активно цікавляться в «Бешікташі», хоч «Шахтар» і намагався відлякати турків цінником у 30 млн євро. «Галатасарай» готовий заплатити 1 млн євро за Хачеріді, а «Фенербахче» пропонує вигідні умови за піврічну оренду Сидорчука. Крім них, в Туреччині взимку можуть опинитися динамівський нападник Жуніор Мораес, захисник «Зорі» Форстер, форвард «Шахтаря» (восени грав у чемпіонаті Росії) Будківський та півзахисник «Ворскли» Кобахідзе.

Зв’язки, історія, ринок та війна

Турецький ажіотаж можна пояснити кількома обставинами. Насамперед, між країнами тісні футбольні зв’язки. Щороку українські клуби проводять зимові збори на середземноморському узбережжі Туреччини (Белек, Кемер, Анталья, Сіде, Аланья). Цим займаються сотні найрізноманітніших агентів, які володіють повною інформацією про склади українських команд, про трансферні ціни та зарплати наших футболістів. Ще в 90-х, коли тут грали Віктор Гришко і Юрій Шелепницький, українці заробили гарну репутацію в місцевому чемпіонаті. Згодом додала нам авторитету яскрава, хоч і нетривала, гра за «Фенербахче» Сергія Реброва.

Окрім старих зв’язків  на користь пожвавлення напрямку «Київ – Стамбул» зіграли і ринкові чинники. Криза та здешевлення УПЛ змусили українських агентів та футболістів активніше дивитися в бік Босфору. Як написало популярне турецьке видання Fanatik: «Українці їдуть до нас, бо тут їм пропонують високі зарплати, малі податки, комфортні умови. В кожному клубі є російськомовні перекладачі, а авіаквиток до Києва коштує менше 50 євро».

Суттєво вплинув і фактор війни. Як пише Fanatik, далеко не всі українці готові зараз їхати в ментально ближчий і багатий чемпіонат Росії. Більшість принципово відмовляють росіянам і приймають пропозиції від південних сусідів. З іншого боку, сама Туреччина потерпає від терактів і це відлякує багатьох європейських і південноамериканських легіонерів. От на їх місця і запрошують українців турецькі клуби. Такий собі збіг інтересів – недорога футбольна сила з України заповнює турецький ринок праці, який переповнений вакансіями.

У кого які шанси

Українських легіонерів в Туреччині можна чітко розділити на дві категорії. Перші їдуть пересидіти скрутні часи і заробити собі на футбольну пенсію. Скажімо, Селезньов і Рибка точно поїхали у провінційний але заможній «Карабюкспор» (клуб утримує сталевий гігант Каrdemir) з метою поліпшити фінансові справи. Така  ціль, вочевидь, і у Олександра Гладкого. Далеко небідний «Аланьяспор» пропонує екс-форварду «Шахтаря» і «Динамо» гарні умови за короткотривалий контракт.

Другий різновид наших футбольних мандрівників розглядають турецький чемпіонат як трамплін у власній кар’єрі. 24-річний Караваєв пішов на півроку в оренду у «Фенербахче» аби здобути досвід і по можливості зробити собі ім’я в Європі. На Олександра там по-справжньому розраховують як на універсального флангового гравця і таким шансом гріх не скористатися. Піде гра – будуть і нові пропозиції. Наприклад, «Шахтар» поверне Караваєва під Лігу чемпіонів, або ж «Фенербахче» запропонує повноцінний контракт. Схожі перспективи і у Соболя. Його «Шахтар» віддає в оренду в «Бешікташ» і там наш збірник здатен сходу стати гравцем основного складу і навіть лідером.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-