Єлизавета Малахова та Михайло Олексієнко - нові чемпіони України з шахів

Єлизавета Малахова та Михайло Олексієнко - нові чемпіони України з шахів

Укрінформ
Чемпіоном України з шахів 2016 року став 30-річний львів'янин Михайло Олексієнко, учень знаменитого львівського тренера Володмира Грабинського. 

Скажу відверто, мене перемога Михайла щиро радує. У жовтні ми грали разом у півфіналі, де львів'янин теж став переможцем. Досить часто спілкувалися, в основному - в їдальні. Михайло справив дуже приємне враження своєю інтелігентністю, чемністю, доброзичливістю. А за шахівницею він був абсолютно переконливим. Було б дивно, якщо б хтось інший став переможцем того турніру.

Але то був півфінал. У фіналі - зовсім інші суперники. Олексієнко   був лише восьмий за рейтингом, та, очевидно, це його зовсім не бентежило. Уже із самого початку львів'янин грав енергійно та наполегливо. У першому турі він взяв гору над харків'янином Олександром Моісеєнком, переміг і в  другій партії, а в третій - мав абсолютно виграшу позицію - з харків'янином Олександром Ковчаном. Що сталося з Михайлом - сказати важко, але він схибив і партія скінчилася внічию. 

Коли у п'ятому турі Михайло білими поступився головному фавориту - харків'янину Антону Коробову, мало хто зважився б поставити на загальну перемогу Олексієнка. Та львів'янин виявив неабияку моральну стійкість і зробив потужний ривок. Зокрема, він переміг тричі поспіль: своїх земляків -  Мартина Кравціва та Андрія Волокитіна, а також Олексія Бахмацького (Харків). Швидка нічия в останньому турі гарантувала Михайлу звання чемпіона України.

Треба сказати, що він виявив себе як універсальний гравець, який добре орієнтується як у гострих позиціях, так і в технічних. Його закінчення з Волокитіним було розіграно просто чудово.

Додам, що цей успіх Олексієнка, певною мірою, стався внаслідок випадку. І не тому, що він завоював свій титул незаслужено. Просто Михайло мав летіти на турнір до Америки перед півфіналом, але рейсовий літак чомусь так і не вилетів, і тоді майбутній чемпіон вирішив переключитися саме на внутрішні змагання…   

Друге-третє місця розділили харків'яни Коробов та Моісеєнко, але "срібло" за додатковими показниками дісталося саме Коробову. Він  блискуче стартував - 4,5 очка з 5-ти. Такий результат, а головний творча, енергійна гра давали надію його прихильникам на найвищий результат. Але дві нічиї - з одеситом Євгеном Штембуляком  та аутсайдером -  полтавчанином Олексієм Соловчуком - мабуть, вибили його з наступального тонусу. А поразка від Захара Єфіменка з Мукачевого  позбавила Коробова можливості продовжувати боротьбу за чемпіонство.

Моісеєнко навпаки розпочав з поразки, та швидко оговтався і поступово вийшов на +2, демонструючи притаманну Олександру солідну гру. 

Підсумки турніру: 1. Олексієнко - 8 очок з 11-ти, 2. Коробов - 7. 3. Моісеєнко - 7, 4. Олександр Арещенко (Львів) - 6,5, 5. Мартин Кравців - 6,5, 6. Волокитін - 6,5 (усі троє - Львів) 7. Єфименко - 6, 8. Юрій Кузубов (Львів) - 5,5, 9. Ковчан - 4,5 10. Штембуляк - 3,5, 11. Бахмацький - 3, 12. Соловчук - 1,5.

Паралельно у Рівному проходив і чемпіонат країни серед жінок. У ньому, однак, не грали наші найсильніші шахістки - сестри Анна та Марія Музичук, Анна Ушеніна та Наталія Жукова. Тому, може, якраз завдяки цьому, й точилося найзапекліша боротьба. Переможницею стала Єлізавета Малахова (Соловйова) з Дніпра. Вона набрала - 6 очок з 9-ти, львів'янка Наталія Букса (теж, до речі, учениця Грабинського) набрала стільки ж очок, проте за додатковими показниками виборола "срібло". Третім призером стала досвідчена Інна Гапоненко з Херсона - 5,5 очка. Киянка Юлія Осьмак посіла четверте місце. У неї, як і у Ольгі Бабій (Калініної) з Тернополя - по 5. Шосте місце у Ольги Іваненко з Миколаєва - 4,5.  Сьомою була її землячка, торішня чемпіонка Анастасія Рахмангулова - 4 очки, 8. Маріца Цирульник (Дніпро) - 3,5, 9. Катерина Должикова (Київ) - 3, 10. Олена Мартинкова (Донецьк) - 2,5 очка.

Нова чемпіонка України добре зарекомендувала себе у юнацьких змаганнях, але на дорослому рівні це її перший серйозний успіх.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-