Збірна Шевченка: від скепсису до поваги

Збірна Шевченка: від скепсису до поваги

Круглий стіл
Укрінформ
Професіоналізм, стратегія змін, відкритість - такими словами можна підсумувати перші місяці роботи Андрія Шевченка на посаді головного тренера збірної України.

Про це та багато іншого поговорили під час круглого столу журналісти та відомі українські тренери. Захід  відбувся за ініціативи Офіційного спонсора національної збірної команди України з футболу ТМ "Parimatch" та був присвячений обміну першими враженнями від гри та результатів "синьо-жовтих" під керівництвом Андрія Шевченка. 

"Шевченко став першим тренером збірної України за багато років, який пішов на ризик і відразу почав змінювати склад та гру", - так оцінив його роботу відомий тренер та телевізійний експерт Олександр Іщенко.

За словами генерального секретаря Всеукраїнського об'єднання тренерів Анатолія Бузніка, Шевченко змусив змінити скептичне ставлення до себе та свого інтернаціонального штабу, а його політика відкритості швидко нівелювала увесь негатив після провалу на Євро-2016.

"Шевченко має отримати карт-бланш на чотири роки аби створити справжню команду", - заявив колишній тренер збірної України Йожеф Сабо.

На думку окремих журналістів, головна проблема з якою зіткнувся новий тренерський штаб - це скупий вибір гравців. Мовляв, наш футбол переживає глибоку кадрову кризу. З цим не погодились тренери. Вони кажуть, що за останні роки стався перелом: більшість легіонерів залишили наш чемпіонат, а українська молодь скористалась своїм шансом. Як результат, в Лізі чемпіонів "Динамо" виходить з десятьма українцями в основі, а в збірній нові імена (Бутко, Соболь, Коваленко, Зінченко) одразу ж стають ключовими виконавцями.

"У Шевченка вийшло навіть краще ніж ми чекали. Якщо не рахувати перших 20 хвилин матчу з Ісландією, то всю решту часу матчів збірна домінувала", - зізнався відомий український журналіст Артем Франков.

З цим не погодився його колега Юрій Сай, який нагадав, що "синьо-жовті" цілком могли програти в Туреччині та втратити перемоги з Косово та Фінляндією. Збірна повинна додавати аби гідно зіграти 24 березня в Хорватії. Це буде один з головних відбіркових матчів ЧС-2018. Фактично гра за перше місце в групі.

Взагалі, майбутній матч з Хорватією викликав жваве обговорення. Скажімо, Йожеф Сабо вимагає від федерації організувати взимку збір та хоча б одну контрольну гру для "синьо-жовтих". За словами прес-аташе збірної Олександра Гливинського, у федерації думають над цим, але буде важко домовитись з "Шахтарем" відпустити збірників. А це мінімум 9 футболістів. Офіційного вікна для збірних взимку немає, а "Шахтар" готуватиметься до плей-офф Ліги Європи.

Що стосується самої гри в Загребі, то журналісти не вірять, що Шевченко зіграє у глухому захисті. Натомість фахівці радять зробити ставку на перевірених бійців - Сидорчука, Гармаша і розбити пару Коваленко - Зінченко, яким наразі не вистачає бійцівських якостей.

Закінчилась зустріч дискусією навколо можливої натуралізації для збірної кількох легіонерів. "Марлос та Ісмаїлі з "Шахтаря" хочуть грати за Україну. Крім того, що вони сильні футболісти, то це ще й посилить конкуренцію в збірній", - наголосив Артем Франков.

Проти цього виступили тренери. Так, Йожеф Сабо порадив краще придивлятись до українців та довіряти їм, а натуралізовані бразильці - це головний біль та викинуті на вітер гроші. Підсумок суперечці підвів Олександр Гливинський: "З питання натуралізації Шевченко висловився чітко - хай іноземець спочатку отримає паспорт Україні, а потім ми будемо розмовляти".

В рамках заходу   ТМ «Parimatch» закликала журналістів до активної співпраці в рамках подальших соціальних заходів щодо популяризації футболу в Україні і підтримки наших спортсменів.

Святослав Василик, Київ

Фото: ffu.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-