Чи є український біатлон без сестер Семеренко?

Чи є український біатлон без сестер Семеренко?

Аналітика
Укрінформ
Чого чекати від наших біатлоністів в новому сезоні

В неділю 27 листопада в шведському Остерсунді стартував перший етап біатлонного Кубка світу. Відбулись дві змішані естафети і оптимізму нашим вболівальникам вони не додали. Лише 10 та 9 місця. Сподіваємось, що це був той випадок, коли довго запрягають, але швидко їздять та влучно стріляють.

Рік без сестер – шанс для дебютанток

Вперше за 12 років наша жіноча збірна розпочне сезон без лідерів – сестер Семеренко. Валя й досі лікує спину. За словами президента федерації Володимира Бринзака, справи у неї йдуть добре і Валя вже самостійно тренується. Якщо не буде рецидивів, тренери почнуть потрохи підпускати її до змагань другого ешелону в біатлоні – Кубку IBU.

Віта у вересні народила сина Марка. Почувається вона чудово і готова відновити тренування. Втім, навряд чи Віта здатна повернутися найближчим часом у змагальний ритм. Швидше за все, цього сезону ми її не побачимо на змагальних трасах.

За відсутності сестер Семеренко та дискваліфікованої за вживання мельдонія Ольги Абрамової наша основна четвірка на естафету матиме наступний вигляд: Анастасія Меркушина, Ірина Варвинець, Олена Підгрушна, Юлія Джима. 21-річна дебютантка першої збірної Меркушина вважається сьогодні головним талантом в українському біатлоні. Вона провела сильне міжсезоння, показавши в контрольних стартах швидкий біг. Що стосується Варвинець, то тренери дають їй чи не останній шанс закріпитися в головній команді. Якщо Ірина ніяк не покаже себе на перших етапах Кубка світу, то в естафетній четвірці її замінить Яна Бондар. Особливо тренери відзначають  прогрес Яни в стрільбі.

Лідерів, здатних зачепитися за призові місця в індивідуальних гонках, у нас двоє – досвідчена Підгрушна та 26-річна Джима. Головний тренер жіночої збірної Урош Велепец готовий до того, що Підгрушна повільно входитиме в сезон. Хід у неї ще слабкий, хоча стрільбу вона помітно підтягнула. Класних результатів від Олени чекатимуть вже після Нового року. Джима наразі перший номер української команди і, якщо їй не заважатимуть старі травми, то Юлія повинна боротися за високе підсумкове місце на КС та медаль на чемпіонаті світу. Що стосується традиційно сильної естафети, то наша стеля поки що – зачепитися за першу трійку.  Все ж без Семеренко і з двома новачками важко битися з сильними командами Німеччини, Норвегії, Франції, Італії.

У чоловіків відтепер тренер олімпійської чемпіонки

Перша п’ятірка чоловічої збірної залишилась незмінною: Сергій Семенов, Дмитро Підручний, Артем Прима, Олександр Жирний і Віталій Кильчицький. А ось тренер – новий - словак Юрай Санітра. Той самий який готував до олімпійського золота Анастасію Кузьміну. Тож очікування від Санітри великі. Якщо не нагороди, то хоча б якісний стрибок. Як засвідчили результати українців у міжсезонні, пан Юрай свою справу знає. Збірна вперше провела повноцінний збір в Канаді, майже усі поліпшили свою стрільбу та швидкість, покращилась і атмосфера в середині команди.

Від кого чекати високих місць? Великі надії покладали на швидкого Семенова, але той отримав на зборах травму і тепер потрібно зачекати на його цілковите відновлення. Є ще здатні на результат Підручний та Кульчицький. Насамперед, останній. Аналіз тренерського штабу засвідчив, що саме Віталій здійснив найбільш вражаючий прорив у бігових показниках. Окреслюючи мету на цей сезон, Володимир Бринзак зізнався, що головне – визначитись зі складом на Олімпіаду-2018 в Пхенчхані. При цьому високі місця та медалі ніхто не відміняв. Скажімо, було б непогано якби хтось завершив рік у топ-10 Кубка світу та взяв медаль на ЧС.

Перший український провал та повернення Домрачової

Тим часом в Остерсунді в неділю вже відбулися перші гонки. Змішана естафетна четвірка (Меркушина, Джима, Прима, Підручний) завершила гонку лише на 10 місці. При цьому ми відстали від переможців – норвежців на 2 хвилини 52 секунди. Провал списали на нервову стрільбу наших дівчат (у Джими взагалі дійшло до двох штрафних кіл) та економний біг чоловіків. Особливо Підручного, який беріг сили на індивідуальні гонки.

В одиночній змішаній естафеті (Варвинець, Жирний) українці фінішували дев’ятими. Відмінно відпрацювавши на стрільбищі, Іра та Сашко помітно поступались суперникам на дистанції. Тренери збірної України спокійно оцінили невдачі. На їх думку, варто робити поправку на старт сезону, певну втому після зборів та вітер на стрільбищі. Етап в Остерсунді відновиться вже 30 листопада жіночою гонкою на 15 км. 1 грудня чоловіки пробіжать дистанцію в 20 км. 3 грудня перші спринти, а наступного дня – гонки переслідування.

Що стосується інтриг в цілому, то за рік до Олімпіади фаворити спробують показати усе на що здатні. А тренери не відмовлятимуть собі у експериментах. Наприклад, цікавим буде етап КС в столиці Ігор Пхенчхані, де біатлонна еліта моделюватиме майбутні олімпійські гонки. У чоловіків трійка головних претендентів на перемогу в загальному заліку КС цілком прогнозована – Мартен Фуркад, Йоханнес Бо, Сімон Шемп. За титулом  найсильнішої біатлоністки світу вирушають Габріела Соукалова (вона одружилась і змінила прізвище на Коукалова), Марі Дорен-Абер, Лаура Дальмайєр, Кайса Мякяряйнен. В січні має повернутися після народження доньки Дарья Домрачова і не виключено, що білоруска також включиться у боротьбу за Кубок світу.

Святослав Василик, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-