Франческо Баранка, генеральний директор міжнародної асоціації Federbet
Є кілька індикаторів для визначення договірних матчів
08.11.2016 12:25

- До вирішення даної проблеми потрібно залучати всі букмекерські компанії, оскільки вони, як ніхто інший, зацікавлені у чесності матчів та максимально сприяють у допомозі нам. У нас були чудові результати співпраці з клубами і лігами. Наша асоціація все чітко контролює. Після того, як ми проводимо зустрічі з гравцями і пояснюємо, що все перевіряється (ставки, IP-адреси і т.д.), вони розуміють, що з нами жарти погані. Розуміння, яке приходить до них, щодо можливих наслідків, стає вирішенням даної проблеми. Попередження, стримування, кооперація з серйозними букмекерськими компаніями – це те, що допоможе нам виграти війну з шахраями!

- Які санкції за участь у договірних матчах ви вважаєте справедливими?

- Санкції дуже важливі, але вони не можуть вирішити проблему. Давайте будемо вкладати більше сил саме в попередження порушень! Почати ми можемо з пояснення ризиків молодим спортсменам, розповімо про наслідки. Впевнений, що це допоможе! Ми можемо ввести дуже суворі санкції, але поки люди самі не змінять ставлення до такого явища, нічого не зміниться. Спортсмени не злочинці, але дуже часто бувають надмірно азартними або ж просто піддаються якимось спокусам.

- Договірні матчі, на жаль, є в усіх країнах Європи та й у цілому світі. Чи знали ви, що матчі третього італійського дивізіону (LegaPro) вже давно перебувають під контролем організованої злочинності? Договірні матчі в Греції і на Балканах, матчі-привиди в Португалії, щиросердне зізнання кіпрського арбітра, розсип «договірняків» на ранніх стадіях Ліги Європи – це все ситуації, проти яких ми боремось. Різниця у тому, що в Україні відповідні установи зацікавлені у боротьбі з цим явищем. Ми бачимо, що присутнє прагнення виграти цю боротьбу, зокрема, український парламент наприкінці минулого року оперативно прийняв закон, що встановив механізми запобігання впливу корупційних правопорушень на результати офіційних спортивних змагань. Серед іншого, закон встановив кримінальну відповідальність за договірні матчі. В інших же країнах часто вставляють палиці в колеса. Ми активно налагоджуємо зв’язки з футбольними установами України. Що стосується Холдингу Parimatch, то така співпраця стала першою серед східноєвропейських брендів і відіграла важливу роль у нашому розвитку. Холдинг став для нас надійним та фундаментальним партнером. Завдяки інформації від букмекерів Parimatch за рік нам вдалося викрити велику кількість договірних матчів в багатьох країнах і регіону, і за його межами.

- З якими ще світовими букмекерськими компаніями ви співпрацюєте? Ці компанії мають достатньо важелів впливу на досягнення успіху в боротьбі з договірними матчами?

- Нашими партнерами виступає чимало компаній по всьому світу. Ми постійно працюємо над тим, щоб розширювати цей список. Адже чим більша кількість букмекерських компаній допомагатиме нам в цій боротьбі, тим вагомішими будуть досягнення. Як я вже говорив, букмекери відіграють важливу роль у нашій роботі, а ми, в свою чергу, виступаємо для них певною формою захисту. Їх звіти завжди точні та пунктуальні. Ми навіть не сподівались отримати настільки прозору та міцну співпрацю.

- Як ви вважаєте, чому для букмекерських компаній не вигідні договірні матчі?

- В деяких країнах поширений міф, що букмекери зацікавлені в організації договірних матчів. Але в абсолютній більшості випадків це не так! Вони найбільше від цього зла страждають, бо саме букмекерські компанії сплачують рахунки, виставлені шахраями. Крім того, нечесні спортивні змагання вбивають інтерес гравців робити ставки, а ставки – це головний фундамент такого бізнесу.

- В Україні відсутня букмекерська діяльність через відсутність закону про легалізацію цього виду підприємницької діяльності. Як ви вважаєте, чи потрібно державі звернути увагу на цю ситуацію і прийняти відповідні закони, грунтуючись на світовому досвіді?

Україна - єдина європейська країна, в якій відсутній закон про діяльність букмекерських компаній

- Моя думка залишається незмінною – в Україні необхідно якнайшвидше прийняти закон про легалізацію діяльності букмекерських компаній. Від цього виграють усі сторони! Наскільки мені відомо, це єдина європейська країна, в якій відсутній даний закон. Завдяки йому, держава отримала б чималі доходи за рахунок податків, клієнти-гравці – безпеку, букмекери – справедливу конкуренцію, а спорт – допомогу у боротьбі з договірними матчами. Я зіштовхувався з проблемами, пов’язаними з відсутністю якісних законів, на минулій роботі (мав досвід роботи букмекером). Не врегульований ринок тягне за собою безліч проблем, труднощі для клієнтів, договірні матчі і т.д. Влада України повинна зрозуміти, що такий закон стане хорошою можливістю для всіх. Я сподіваюсь, що ваша влада і парламент будуть такими ж оперативними у прийнятті закону про легалізацію букмекерських компаній, як були під час прийняття закону про запобігання корупційних правопорушень на результати офіційних спортивних змагань.

Святослав Василик, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-