Фінішна пряма у Білий дім: Майк Тайсон проти Леброна Джеймса

Фінішна пряма у Білий дім: Майк Тайсон проти Леброна Джеймса

Аналітика
Укрінформ
Це жарт, але не зовсім. Кого підтримають зірки спорту США та яке місце займає спорт у житті та виборчих програмах Дональда Трампа і Гілларі Клінтон?

Трамп любить, знає і розраховує на спорт

З двох головних кандидатів певна стратегія стосовно спорту і спортсменів проглядається лише у Дональда Трампа. Все ж таки людина у темі з 80-х років. Саме тоді успішний мільйонер почав організовувати у своїх казіно та готелях боксерські бої, будувати гольф-клуби, спонсорувати клуб з американського футболу. Згодом Трамп розгледів бізнесовий потенціал у змаганнях з рестлінгу (мікс з шоу, бійки та боротьби) та змішаних єдиноборствах ММА.

Трамп понад 30 років знайомий з Майком Тайсоном, Доном Кінгом, власниками ліг та клубів з американського футболу і баскетболу, елітою гольфу. Він регулярно «світиться» на спортивних подіях і не приховує своїх вболівальницьких пристрастей. Занурення у світ спорту дозволило Трампу вміло використати цю фішку у власній передвиборчій програмі. Від цілком прагматичних і продуманих планів дати більше привілеїв тим, хто спонсорує спорт, до напівжартівливого пункту «перевірити, що кожен громадянин США може дозволити собі грати в гольф».

В команді Трампа скандальні зірки та друзі Путіна

Легенда боксу Майк Тайсон на кожному кроці зізнається, що він старий і вірний друг Трампа. «Він і сьогодні тисне мені руку при зустрічі», - каже «Залізний Майк». Боксер згадує як той допомагав йому у численних судах і обіцяв, що переконає віддати свій голос за лідера республіканців більше 20 тисяч чоловік. Тайсон, який давно прийняв іслам, не вірить, що Трамп насправді заборонить в’їзд до США мусульманам. Каже, це лише хід у передвиборчих перегонах.

Окрім епатажного Тайсона симпатиками Трампа є не менш скандальні постаті – промоутер Дон Кінг, напівбожевільний 5-разовий чемпіон НБА Денніс Родман, ікона рестлінгу та актор-невдаха Халк Хоган. Ви будете сміятися, але Дон Кінг, підозрюваний в ухилянні від сплати мільйонних податків та відомий хабарник, пожалівся, що Америка наскрізь корумпована. І подолати цю корупцію може лише Трамп. Між іншим, Трамп сам здатен дати майстер-клас з ухиляння від податків. 

Вірним кандидату від республіканців залишається самий відомий на сьогодні у світі гравець у американський футбол Том Бреді. Щоправда більшість населення планети знають його як чоловіка супермоделі Жизель Бюндхен, а не як квотербека «Нью-Інгленд Петріотс». «Він мій друг, він чудовий хлопець, він багато чого досяг, він підніме Америку», - весь час повторює Бреді. Трамп високо цінує його підтримку, каже «одна заява від Бреді дає ефект кількох компаній політтехнологів».

Серед тих хто «спортивно» підтримав Трампа є, звісно, і росіяни. Це екс-боксер, а тепер депутат Думи Микола Валуєв та боєць зі змішаних єдиноборств Федор Ємельяненко. Обидва вважаються особистими друзями Путіна і хизуються знайомством з Трампом.

На боці Клінтон головний спортсмен Америки

На відміну від Трампа Гілларі Клінтон в спорті орієнтується погано і ставку на нього не робить. Натомість в її зірковій армії прихильників майже увесь Голлівуд на чолі зі Стівеном Спілбергом та Леонардо Ді Капріо, а також американський шоу-бізнес. Найактивніші її фанатки - Бейонсе, Кеті Перрі, Леді Гага, Дженніфер Лопес. Прихильників спорту в Америці Клінтон вирішила взяти не кількістю, а якістю. Ще б пак. Пані Гілларі підтримує сам Король Джеймс!

Найпопулярніший баскетболіст планети та найвпливовіший спортсмен у США Леброн Джеймс публічно оголосив про симпатії до Клінтон. Форвард «Клівленд Кавальєрз» написав нещодавно у блозі, що голосуватиме за кандидата від демократів, бо вона розділяє його цінності. А саме збільшить фінансування шкільних та оздоровчих програм для дітей. Позиція Джеймса здатна стати вирішальною під час голосування в штаті Орегон. Тут до слів Леброна прислухаються.

Мало того, вибір Джеймса може додати голосів Клінтон в цілому по країні. Ось уже кілька років поспіль саме Леброн Джеймс перемагає у різноманітних опитуваннях на звання найулюбленішого спортсмена США. Його вплив на думки співвітчизників беззаперечний. Тим більше він є авторитетом для темношкірої молоді Америки – а це прихований виборчий потенціал для Клінтон. Особливо в таких штатах, як Флорида, Мічіган, Північна Кароліна.

Найсмішніше, що Трамп фанат Джеймса! Він ніколи цього не приховував, і завжди самовіддано вболівав за команди Леброна в плей-офф НБА. І ось така іронія долі. При цьому власник «Клівленду» і роботодавець Джеймса Ден Гілберт шалений прихильник Трампа. Кажуть, через це стосунки власника і зірки зіпсувалися остаточно. Але то Америка. Тут вибори більше шоу ніж протистояння світоглядів. Тому робота то одне, а голосування – інше.

Щодо інших «спорт-прихильників» Клінтон, то тут тенісна легенда Біллі Джин Кінг, харизматична фігуристка Мішель Кван та цілий іконостас НБА – Карім Абдул-Джаббар, Меджик Джонсон, Кармело Ентоні. Совість баскетбольного світу великий Абдул-Джаббар видав нещодавно Гілларі розкішний комплімент: «Клінтон поєднує ідеалізм та прагматизм. Вона презентує кращий світ і здатна зробити цей світ реальним. Вона втілює принципи розуму і не боїться протистояти конфедерації бовдурів, які намагаються зруйнувати єдність та культурне різноманіття Америки».

Святослав Василик. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-