Економ-інтриги. Підсумки першої чверті чемпіонату України

Економ-інтриги. Підсумки першої чверті чемпіонату України

Аналітика
Укрінформ
Як модно нині говорити про українські реалії, наш футбол відштовхнувся від дна і повільно починає рух нагору

Інтрига, яку додала нова схема чемпіонату, амбітна третя сила у вигляді луганської «Зорі», команди-відкриття, поява нових зірочок – усе це свідчить про те, що УПЛ жива і навіть намагається розвиватись.

Грошей менше – інтриг і талантів більше

Нагадаємо, вперше в історії чемпіонат України розіграють у два етапи. Спочатку 12 команд зіграють у два кола. А потім перша шістка, також у два кола, визначить чемпіона, призерів та учасників єврокубків. Шістка знизу з’ясує, хто стане двома невдахами і залишить УПЛ. В результаті реформи боротьба за топ-6 стала тим локомотивом, який розігнав нудьгу в середині таблиці і змусив прогресувати такі клуби як «Олександрія», «Олімпік», «Чорноморець».

Тотальне здешевлення команд і нестачу гучних імен клуби УПЛ компенсували стрімким зростанням власних талантів та перезапуском кар’єр відразу кількох потенційно сильних виконавців. Наприклад, Бутка, Соболя, Ордеця, Богданова. В лізі вже немає тих грошей, що були років п’ять тому, але хоча б клубів-примар і злісних боржників УПЛ зміг позбутись. Як позитивний момент відзначимо повернення великого футболу в Суми (гарна ідея донецького «Олімпіка») та спроби «Шахтаря»  грати топ-матчі в Харкові.

Щодо якості та конкурентоспроможності українського клубного футболу, то вони залишились на рівні «масних» часів. Перша трійка (сьогодні це «Шахтар», «Динамо», «Зоря») гідно грає в єврокубках. Тоді як середняки провалюються. Цього разу «Ворскла» і «Олександрія» зганьбилися у протистоянні з клубами Хорватії. Українські команди хоч і не пропонують нам яскравого видовища, втім вони здатні вчитися і додавати у майстерності. Найприємніше, що у лідери починають виходити вихованці українських шкіл, а не куплені легіонери.

Блискуча «Зоря», класний «Чорноморець» та невгамовний «Олімпік»

Як свідчить перше коло, головний суперник «Шахтаря» зовсім не «Динамо», а «Зоря». Луганчани закономірно обіграли киян на їх полі, мінімально поступились «Шахтарю», граючи без половини основного складу, і якби не поразка від «Дніпра», то команда Юрія Вернидуба реально претендувала б на перше місце.  При цьому «Зоря» ще й пристойно грає в групі ЛЄ, лише брак досвіду не дозволив їй брати очки в Манчестері і Роттердамі. В чому секрет команди Вернидуба? Це прогрес ключових футболістів (Шевченка, Караваєва, Петряка, Соболя) відсутність  слабких місць, глибина складу та мотивація.

Якщо підйом «Зорі» очікувався, то прорив «Чорноморця» став головною несподіванкою зі знаком плюс. Одеська команда – третя за домашньою відвідуваністю (в середньому більше 8 тисяч глядачів за матч) і це також показник того, що команда відроджується після розпродажу та скорочення бюджету. Хлопці Олександра Бабича налагодили гру в захисті, окремо відзначимо шість сухих ігор воротаря Боровика. А навівши лад біля власних воріт, «Чорноморець» почав впевнено набирати очки. За якістю футболу саме одесити - претендент №1 на останню путівку в єврокубки.    

Якщо «Чорноморець» взяв порядком, то «Олімпік» - емоціями та натхненням. Керівництво донецької команди прийняло виграшне рішення проводити домашні матч в Сумах, а коли на твої поєдинки почали ходити по 7 тисяч вболівальників, то і футбол пішов веселіший. Відзначимо чудову тренерську роботу Романа Санжара, який після провального старту зробив роботу над помилками, змінив кількох виконавців і змусив команду грати у атакуючий імпульсивний футбол. Поряд з відомими виконавцями (Петров, Богданов, Лисенко) у «Олімпіка» розкрилися і нові постаті в нашому футболі – Нємчанінов, Поступаленко, Шестаков. 

Нові імена: Циганков, одеський захист, український аргентинець

Криза, згортання трансферних закупів, від’їзд частини гравців закордон дали шанс молоді. Багато хто цим шансом скористався. Якщо говорити про головне відкриття, то більшість експертів зійшлись на грі лівого вінгера «Динамо» Віктора Циганкова. Він – нині єдина «світла пляма» у грі чинного чемпіона. Свіжість ідей, нестандартні рішення, індивідуальна майстерність – усе це миттєво зробили рудого хавбека ледь не головною надією нашого футболу. Якби не травма, Циганков мав би більше ігрового часу, але й тих 210 хвилин в чемпіонаті вистачило аби зрозуміти масштаб його таланту і запросити в збірну.

До відкриттів зарахували майже увесь захист «Чорноморця», де Євген Боровик творив дива у воротах, Олег Данченко «прасував» правий фланг, а Давид Хочолава і Євген Мартиненко створили непрохідний мур в центрі. У класного атакуючого півзахисника дуже швидко виріс лідер «Олімпіка» Антон Поступаленко. Традиційно нову зірочку серед нападаючих запалили «Карпати», де гучно заявив про себе аргентинець Густаво Бланко Лещук.

Багато по-справжньому талановитої молоді лише на підході і їм потрібен час, довіра тренерів та підтримка партнерів. Скажімо, у класного форварда повинен вирости Андрій Борячук з «Шахтаря», величезні аванси вже отримує 19-річний нападник «Волині» Артем Дудик, блискуче майбутнє пророкують хавбеку «Ворскли» Дмитру Кравченку. А про те, що нинішні «Карпати» і особливо «Дніпро» буквально переповнені перспективними хлопцями, й говорити годі. Цим би клубам адекватне керівництво, мудрих тренерів і через сезон-другий вони б мали команди, які б грали Європі.

Потопаючий чемпіон

Як би ми не шукали позитив, але центральна тема першого кола – чергова криза «Динамо». Саме криза, а не те про, що говорять президент Ігор Суркіс та головний тренер Сергій Ребров. Їх бажання приховати проблеми за ширмою спаду форми лідерів чи втратою мотивації у групи гравців, виглядали незграбно. Усе стало наслідком системних помилок у керівництві клубу та розгубленістю в тренерському штабі. Негаразди розпочались нагорі, а провальні виступи - це вже похідне.

Спочатку «Динамо» видало серію з трьох матчів без перемог – поразки від «Ворскли» і «Зорі», та нічия з «Шахтарем». А на стику першого та другого кола кияни двічі втратили очки в поєдинках із середняками «Чорноморцем» і «Олександрією». Найгірше, що ігрова криза лише поглиблювалася, а всі спроби Реброва розпалити у футболістів емоції завершились розпачем. Тренер відверто заявив: або замінюйте мене, або змінюємо гравців.

Про причини кризи написано багато. Тут і від’їзд креативного помічника Ріанчо, і кадрові помилки, і раптовий розлад всередині колективу. Спроби Реброва змінювати основу по ходу сезону (поява Циганкова і Рудька) кардинально нічого не змінили. Тому чекаємо на зимову революцію в складі. І не факт, що її проводитиме Ребров. Наразі завдання «Динамо» - сильно не відпустити «Шахтар» і «Зорю», та спробувати повернутися у чемпіонські перегони вже весною.

Святослав Василик. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-