Гра за престиж. Чого чекати від наших клубів в євросезоні

Гра за престиж. Чого чекати від наших клубів в євросезоні

Аналітика
Укрінформ
Українські клуби дізналися своїх суперників на груповій стадії єврокубків. Тепер можна оцінити шанси та конкретизувати підготовку

«Шахтар», як один з фаворитів Ліги Європи, отримав цілком прохідну групу. «Динамо», аби повторити успіх минулого сезону в Лізі чемпіонів, доведеться показати свій максимум. А от «Зорі» достатньо мати гідний вигляд проти іменитих опонентів в ЛЄ. Головне – кожному з тріо доведеться попрацювати на відновлення престижу українського клубного футболу. Хоча б на рівні протистояння з турецькими клубами, які є серед суперників усіх трьох українських команд.

«Динамо»: час мобілізації

«Динамо» єдиний наш представник в престижній Лізі чемпіонів. Звісно, до киян буде прикута вся увага і очікування будуть завищені. Вболівальники чекають гри, перемог і мінімум проходження групи. Бо це наш чемпіон і це «Динамо». Але чи готова до цього команда Сергія Реброва?

Як показує старт українського чемпіонату, наразі не готова. Хай не вводять вас в оману п’ять перемог у п’яти перших матчах УПЛ. Наша ліга сьогодні слабка як ніколи. В жодному поєдинку динамівці не продемонстрували гри гідної європейських стандартів. Насамперед, бракувало думки в атаці та налагоджених командних зв’язків. «Динамо» грало занадто академічно та без належної концентрації. В Європі подібні недоліки миттєво призведуть до катастрофи.

Непереконливий футбол дехто виправдовує початком сезону, але тільки сліпий не помічає, що проблеми в іншому. По-перше, динамівські надії (Гармаш, Сидорчук, Рибалка, Макаренко, Бурда, Мякушко, Гонсалес) зупинились у зростанні. Ніхто з них не підріс у трансферній ціні за останній рік. По-друге, за винятком Віди та Мораеса, бракує мотивації лідерам команди Ярмоленку, Хачеріді, Кравцю. По-третє, склад «Динамо» переповнений баластом (Антунеш, Бельханда, Мбокані, Гладкий). Натомість голодних до прогресу молодих футболістів мало. Хіба що Буяльский.

У ситуації, що склалась, Ребров повинен струсонути команду. Лідери повинні або прокинутись, або поступитись місцем. У тренера залишилося менше трьох тижнів аби посилити проблемні позиції (в захисті, на флангах) та навести лад в атаці. До завершення трансферного вікна (1 вересня) президент Ігор Суркіс має визначитись з продажем Ярмоленка і, у разі його трансферу, знайти варіант для компенсації. Про підсилення складу перед ЛЧ ніхто не говорить, але після продажу Драговича і травми Хачеріді, бажано запросити якісного центрального захисника.   

Суперечливий «Наполі», підступний «Бешікташ»

Перший погляд на динамівську групу в ЛЧ («Бенфіка», «Наполі», «Бешікташ») – складно, але можна грати, перемагати і виходити у весняну частину. Грандів ніби немає, втім, кожен клуб амбітний і укомплектований класними футболістами. Календар у «Динамо» цілком прийнятний. Починаємо вдома 13 вересня проти «Наполі», який лише набиратиме оберти в чемпіонаті Італії. Завершуємо також в Києві 6 грудня проти номінально слабшої команди групи – «Бешікташа», а значить матимемо гарні шанси взяти, можливо, вирішальні три очки.

Проти першого суперника «Наполі» киянам буде важко. Ми традиційно погано граємо з дисциплінованими італійськими командами. До того ж у «Наполі», незважаючи на продаж Ігуаїна, сильна атака. Хамшик, Інсіньє, Габбьядіні здатні пройти любий захист, тим паче ослаблений захист «Динамо». Шанс команди Реброва в тому, що «Наполі» наразі лише звикає до нового тренера Саррі та може банально недооцінити українського чемпіона.

Не менш незручні для «Динамо» і португальські клуби. Але в попередній ЛЧ кияни подолали «Порту», а значить у Реброва знайдеться шифр і до «Бенфіки». У чемпіона Португалії склад переповнений амбітними футболістами, які мріють про топові чемпіонати, тому в ЛЧ «Бенфіка» викладатиметься на всі 100%. Проти них динамівцям буде найважче, той випадок коли команді Реброва знадобиться характер, фізика і вдача.

За класом гравців «Бешікташ» - команда рівня «Динамо». Влітку «Орлів» залишили зіркові легіонери (Гомес, Соса) і тепер там на провідних ролях місцеві футболісти. Проти турків динамівці грати вміють, сподіватимемось, що і з цим «Бешікташем» вони впораються. Ключове протистояння – в другому турі (28 вересня) в Стамбулі. Для команди Реброва дуже важливо витримати тиск трибун і досягти результату в улюблених контратаках.  

«Шахтар» за вибаченнями, «Зоря» за іміджем

Для «Шахтаря» євросезон перетворюється в одне суцільне вибачення перед вболівальниками за провал у відборі до ЛЧ. Керівництво клубу вже озвучило ціль в Лізі Європи – дійти до фіналу. Мовляв, тільки так ми виправдаємось за невдачу. Донеччани важко звикають до реформ нового тренера Паулу Фонсеки. Трапляються важкі поразки і конфлікти на очах у публіки. В той же час склад «Шахтаря» дозволяє клубу планувати вдалу кампанію. Усі лідери (Пятов, Срна, Ракицький, Степаненко, Коваленко, Фред, Тайсон, Марлос, Едуардо) на місці, на додачу Фонсека вдало розкручує колишніх резервістів – Дентіньо, Ісмаїлі, Віллінгтон Нем.

В групі ЛЄ жереб підкинув «Шахтарю» добрячу інтригу. Паулу Фонсека зіграє проти свого попереднього клубу португальської «Браги». Тут вам і бажання Фонсеки довести правоту свого вибору, і плани помсти «Браги» за весняні поразки в ЛЄ. Буде цікаво, але мінімум 4 очки «Шахтар» повинен брати. Мають перемагати гірники й інших суперників - бельгійський «Гент» та турецьку «Коньяспор». Єдина проблема – як «Шахтарю» зібрати на матчі ЛЄ хоча б половину «Арени Львів».

Задача «Зорі» в Лізі Європи проста – написати нову сторінку в історії клубу, набути досвіду, а, як вдасться, то ще й заробити очок і грошей. Сподіваємось, команді Юрія Вернидуба вистачить натхнення і сил. А класних молодих футболістів там достатньо. Соболю, Гречишкіну, Гордієнку, Караваєву, Петряку, Кулачу вже час засвітитись у Європі. Підтримати молодь в «Зорі» повинні досвідчені Каменюка, Ліпартія, Любенович та перспективний нападник з Бразилії Пауліньо.

Потрапивши в групу з «Манчестер Юнайтед», «Фенербахче» та «Фейєноордом», луганський клуб сьогодні взагалі не будує ніяких турнірних планів. Тут аби за три-чотири очки у підсумку зачепитися. Проти турків на власному полі цілком можна грати. А у нестабільного і юного «Фейєноорда» можна виграти навіть в Роттердамі. Глобально «Зорі» слід лише радіти такому безжальному жеребу – про клуб почують в Європі, гравців мають стимул показати себе, а трибуни домашньої арени луганчан в Одесі мають бути переповнені. Ще б пак, з «Ман Юнайтед» приїде сам Жозе Моурінью!

Святослав Василик, Київ

        

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-