Як футбол переміг страх. Чому це найкращий Євро в історії

Як футбол переміг страх. Чому це найкращий Євро в історії

Укрінформ
Вже зараз можна сказати, що цьогорічний чемпіонат Європи з футболу був найкращім за історію існування цих змагань.

Євро-2016 став прикладом того, як проводити великі спортивні змагання. Не гірше за організаторів показали себе на турнірі футболісти та вболівальники. В цілому чемпіонат можна вважати найкращим в історії. А критики хай наведуть хоч один суттєвий аргумент проти.

Багато класного футболу

Саме так. Футболу як сучасного виду спорту, а не гонитви за м’ячем хлопчаків на пустирі. Футбол став атлетичним, мобільним і таким, де тактика і жорстка боротьба відіграють ключову роль. Він залишається спортом номер один у світі. І планета мов зачарована слідкувала за турнірними перипетіями.    

Розчарувань на турнірі було куди менше, ніж приємних відкриттів.

Можливо, чекали більшого від Іспанії та Англії, але навіть ці збірні подарували класні моменти та навіть цілі матчі. Так само, як і українська збірна. За загальним провалом якось усі забули, що ми 70 хвилин грали на рівних з самими німцями.

На Євро-2016 кожен міг знайти собі щось до вподоби. Поціновувачі голів дивились Францію, любителі брітіш-стайл – матчі Уельсу, Ірландії та Ісландії, тонкі естети насолоджувались бельгійцями, угорцями і хорватами, шанувальники тактичних боїв не пропускали поєдинки Португалії, Італії, Польщі. Загальне враження від футбольної складової турніру – кожен прагнув результату і був добре підготовленим.

Не було відвертих аутсайдерів

Розширення формату до 24 збірних не перетворило чемпіонат на затяжне і нудне змагання. Скажімо, на попередньому етапі інтрига в кожній групі трималась до останньої секунди третього туру, а відвертих слабаків взагалі не було.

Безумовно, розчарували своїх уболівальників Україна, Чехія, Румунія, Швеція, Австрія. Втім, їх виступ це не власна жалюгідна гра, а швидше несподівано класний і якісний футбол від очікуваних аутсайдерів – Північної Ірландії, Албанії, Ірландії, Ісландії. Як не банально це звучить, але в Старому світі усі навчились грати у сучасний футбол – якісно захищатися, пресингувати, використовувати стандарти і бігати усі 90 хвилин.  

Без суддівських скандалів

Арбітри на Євро-2016 не зробили жодної великої помилки. Так, були неоднозначні ситуації з призначеними (за гру рукою Швайнштайгера в матчі Німеччина – Франція) чи не призначеними (в матчі Бельгія – Вельс) пенальті. Але ніякої тенденції в цьому не варто вбачати. Господарів турніру ніхто не «проштовхував». І жоден матч не був зіпсований саме через провальне суддівство.

Високий рівень роботи арбітрів пояснюють тим, що останнім часом у футбольне суддівство прийшло кілька нововведень – помічники за воротами, аудіозв'язок між членами суддівської п’ятірки, чіткі роз’яснення щодо спірних ситуацій, відеостеження за тим, чи перетнув м’яч лінію воріт. Усе це тепер і допомагає людям в чорному швидко орієнтуватися в ігрових моментах і приймати вірні рішення.  

Без грубощів та симуляцій на полі

Турнір у Франції вже називають найспортивнішим у плані боротьби на полі. Мінімум грубощів, мінімум неспортивної поведінки і лише три вилучення за турнір! Матчі Євро-2016 тепер слід показувати юним футболістам як приклад чесної та якісної захисної гри.

Не побачили ми й іншого потворного явища в сучасному футболі – симуляції. Вірніше, деякі спроби «театральщини» і «дайвінгу» таки були, однак арбітри рішуче на це реагували і не давали «артистам» жодного шансу. Наприклад, під час групового турніру на симуляцію страждали португальці, але вчасно опанували себе, почали грати у чоловічий футболі і, як наслідок, дійшли до фіналу.

Повні стадіони

Матчі Євро-2016 відвідало понад 2 млн глядачів. Це очікуваний рекорд чемпіонатів Європи, зважаючи на новий формат і 52 матчі. Середня відвідуваність стадіонів сягала 45,8 тисяч вболівальників за гру, наповнюваність трибун була 90%. Цифри вражаючі, однак і вони не здатні передати атмосферу свята, співу і суцільного креативу в костюмах та «луках».

При цьому за кадром трансляцій залишилась левова частка гостей Франції, які приїхали на чемпіонат без квитків на матчі. Їх метою було відчути дух Євро у фан-зонах і просто на вулицях міст-господарів турніру. Враження футбольних туристів не зіпсували ні дощі, ні високі французькі ціни, ні окремі прихильники міцних напоїв та бійок.

Терористи та хулігани не зіпсували свято

«П’ємо шампанське і плювати хотіли на терористів», - приблизно під таким гаслом  пройшов чемпіонат. Під час нього французи показали всьому світові, що жодні загрози терактів не варті того, аби зачинятися у собі і лякатися власної тіні. «Злякатися бойовиків і не піти на футбол – це значить програти», - писала французька преса і закликала відвідати Євро-2016.

Уже зараз можна сказати, що спорт переміг. Не знаємо, чого це коштувало спецслужбам, але жодного разу їх робота не затьмарила власне футбол. Не зіпсували свято й хулігани з Англії, Росії, Німеччини, Польщі, Хорватії та Угорщини. Їх вистачило на поодинокі інциденти на початку турніру, а далі панувала вже виключно гра. Гра, заради якої варто змінювати світ і змінюватись самому.

Святослав Василик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-