Цифри

Цифри "Євро-2016": Роналду як 4 збірні Угорщини

Укрінформ
Витрати організаторів - увосьмеро менші, ніж на Євро-2012

"Євро-2016" буде цікаво дивитися з багатьох причин, і не лише суто футбольних. Чи знали ви, що жоден з 15 чемпіонатів Європи не обійшовся бодай без однієї збірної-дебютанта європейських континентальних форумів? Цього разу новачків аж п'ятеро - Албанія, Ісландія, Північна Ірландія, Словаччина та Уельс. На "нашому" "Євро-2012" був лише 1 "новобранець" чемпіонатів Європи - це збірна України. А першість за цим показником належить "Євро-96", коли дебютували шестеро -  команди Чехії, Туреччини, Росії, Хорватії, Швейцарії, та Болгарії.

Цікаво й те, що на цьому Євро, суто статистично, вийти з групи буде легше, ніж не вийти. Збірні поділені на 6 груп, по 2 найкращі команди яких забронюють собі місця в 1/8 фіналу. А окрім них - ще 4 збірних, що посядуть 3 місця в своїх квартетах: їх визначать за додатковими показниками, як то кількість забитих голів, кількість пропущених, статистика у грі з лідерами групи, тощо. Груповий етап подолають 16 збірних із 24 (більше половини) і це чи не найважливіше нововведення з турнірної точки зору. Тримаймо його в голові, вираховуючи шанси наших хлопців на вихід із групи.

Франція стала рекордсменом з кількості проведених чемпіонатів Європи, для неї це вже третій турнір такого рангу. Саме тут відбувся перший в історії "Євро-60", а свій перший титул континентальних чемпіонів французи здобули на другому домашньому Євро, що відбувся у 1984 році.

352 футболісти із 552 заявлених на Євро не грають в чемпіонатах своїх країн і є легіонерами. А збірні Ірландії, Ісландії, Північної Ірландії та Уельсу на 100% складаються з легіонерів.

25 євро - саме стільки коштує найдешевший квиток на матч групового етапу "Євро-2016". Це дешевше, аніж на Євро-2012, де ціна на квитки стартувала від 30 євро.

При цьому найдорожчий квиток на фінальний матч нинішнього чемпіонату коштує 895 євро. Для порівняння, найдорожчий квиток на київський фінал "Євро-2012" коштував "всього" 600 євро. 

Найдорожчий футболіст, із заявлених на чемпіонат - Кріштіану Роналду, його трансферна вартість оцінюється в 110 мільйонів євро.  Він у 4 рази дорожчий, аніж весь склад збірної Угорщини, який оцінюють в 27 мільйонів. Трансферна вартість нашої команди - 128 мільйонів - все-таки Роналду українці "переважили".

"Найдешевші" гравці чемпіонату - голкіпер ісландської збірної Інгвар Йонссон та півзахисник турків Емре Мор, трансферна вартість кожного з них складає лише по 100 тисяч Євро. 

Загальна вартість всіх гравців турніру - 4 мільярди, 972 мільйони, 280 тисяч євро. Всі учасники минулого Євро коштували близько 3,7 мільярдів. Інфляція?

Франція витратила на підготовку до цього чемпіонату менше трьох мільярдів євро. Для порівняння, Україна на підготовку до минулого чемпіонату за різними даними витратила від 4 до 5 мільярдів євро, в той час як поляки оцінили свої витрати на той самий чемпіонат у 20 мільярдів. Трохи дивно, з огляду на те, що Польща з Україною приймали по 8 команд, а Франція - втроє більше - аж 24!

Євро-2012 відвідала рекордна кількість туристів - 1,8 мільйонів чоловік. За попередніми прогнозами, на ЧЕ у Францію приїдуть близько 1,5 мільйонів туристів, тобто є вірогідність, що наш рекорд і надалі триматиметься. Втім, чи не терористам за це "дякувати "?

І, насамкінець, цікава новина для вболівальників збірної України: матч-відкриття "Євро-2016" Франція-Румунія обслуговуватиме відомий у нас в країні арбітр Віктор Кашшаї, той самий, що на домашній для нас першості не зарахував гол Марко Девіча в ворота англійців. 

Євген Коровай

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-