Українські гросмейстери переслідують лідерів ЧЄ-2016

Українські гросмейстери переслідують лідерів ЧЄ-2016

Укрінформ
Перший тур XVII чемпіонату Європи з шахів у Косово виявився просто чудовим для українських гросмейстерів. І хоча вони грали з не дуже сильними суперниками, все одно результати наших хлопців вражають. Вони виграли 13 партій. Причому серед них були відмінні творчі досягнення.

Про хід континентальної першості-2016 у коментарі Укрінформу розповів міжнародний майстер, тренер ФІДЕ Петро Марусенко.

"Чудово, а головне з великим апетитом провів першу партію Руслан Пономарьов. Він йшов уперед, незважаючи на матеріальні втрати і просто змів росіянина. Зовсім в іншому ключі грав Антон Коробов. Він продемонстрував чудову позиційну майстерність і переміг господаря змагань Авні Ермені. Але, починаючи з другого раунду, справи наших земляків значно погіршилися", - зазначив шаховий фахівець.

За його словами, з другого по пятий тури 14 наших шахістів здобули лише 15 перемог.

"Пономарьов подолав білими білоруського гросмейстера Олексія Александрова. Причому Руслан грав з ним, як кіт з мишею. Кілька разів він міг вирішити долю поєдинку, але трохи відпускав суперника. І так повторювалася кілька разів. Та кінець кінцем - перемога була на боці киянина! Та, на жаль, наступного дня екс-чемпіон світу випустив перемогу проти іспанця Івана Сальгадо. Граючи чорними, Пономарьов здобув кращий ендшпіль, та техніка (колись чи найсильніша складова його творчості) підвела його. Упертий Сальгадо звів партію до нічиєї. Наступний раз звитяга прийшла до киянина лише в шостому раунді. Він обіграв білими Мустафу Йилмаза з Туреччини. Цього разу Руслан зміг переграти суперника навіть у трохи гіршому закінченні", - поінформував Петро Марусенко.

На його думку, точно за графіком Пономарьова виступає й Олександр Зубов. Він подолав досвідченого грузинського гросмейстера Зураба Стуруа (чорні), а унічию зіграв з нашим Антоном Коробовим, французом Лораном Фрессіне та поляком Матеушем Бартелем, які переважали Зубова в рейтингу.

На ближніх підступах до лідируючої групи перебувають Коробов, Мартин Кравців, Олександр Бортник, Михайло Олексієнко та Валерій Невєров - по 4 очки.

"Кілька представників України зав'язли у нічийні трясовині. По одній перемозі та  п'яти нічиїх мають такі бойові шахісти, як Юрій Криворучко, Олександр Арещенко та Андрій Волокитін. Ті ж самі 3,5 очка на рахунку Олександра Мойсеєнка, який переміг двічі, але одного разу поступився. Стільки ж набрав і Ельдар Гасанов (три виграші). До фінішу ще 5 турів, і вони ще можуть виправити турнірне становище", - запевнив Петро Марусенко.

Після шостого туру лідирує хорват Іван Сарич - 5,5 очка. На пів-очка менше мають Радослав Войташек з Польщі, чех Давид Навара, росіянин Ернесто Інаркієв та колишній українець Ігор Коваленко, який нині представляє Латвію. Місця з сьомого по двадцять перше розділяють 15 шахістів, і серед них Пономарьов і Зубов.

Сьогодні, 18 травня, на турнірі - вихідний день.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-