Скандал у благородній шаховій родині добіг кінця

Скандал у благородній шаховій родині добіг кінця

Укрінформ
Здається, скандал, який пролунав наче вибух у шаховому світі, добіг свого кінця. 

Нагадаємо, що у березні у Львові пройшов матч за світову корону між нашою Марією Музичук та китаянокою Хоу Іфань. Ця подія стала справжнім святом. Протягом 17-ти днів увага всього світу була прикута до міста Лева. Та  свято скінчилося, і почалися будні. На жаль, вони стали доволі драматичними. 

Усе почалося з тривожних передчуттів львів’ян. Вони попередили Федерацію шахів України (ФШУ), що в разі невиплати ФІДЕ боргу у розмірі 60 тисяч евро проти українських шахістів можуть бути застосовані санкції. Заступник міського голови Львова Андрій Москаленко у листі на ім’я президента Федерації шахів Віктора Капустіна просив федерацію сплатити ці гроші.   

Цей лист здивував пана Капустіна. У відповідь він заявив, що саме львів’яни вели переговори з пані Марією щодо компенсації цих коштів у іншій прийнятній формі - тобто пропонували їй та її родині конкретні варіанти нерухомості.  Між тим, свій хід зробила ФІДЕ, і хід більше, ніж гучний. Якби він був би зроблений на шахівниці, його слід було відзначити знаками питання та оклику, що означає у шаховій нотації "сумнівний хід". Адже одним розчерком пера ФІДЕ дискваліфікувала усіх українських шахістів. Щоправда, це було зроблено тимчасово. А в разі виплати боргу всі рейтинги поверталися на свої місця. Тим не менш, ситуація виглядала досить дивно. Марія Музичук, яка мало того, що не отримала призові, до того ж опинилася без рейтингу. 

Після цього, високопосадовці обмінялися  досить різкими заявами. У  прес-релізі ФШУ зазначено, що саме організатори цього матчу (тобто львівські чиновники) мають врегулювати ситуацію.  У відповідь мер Львова Садовий назвав позицію Капустіна свідомим саботажем. 

Сказав своє слово і міністр молоді та спорту Ігор Жданов. Перше, що він відзначив: його міністерство і держава виконали усі зобов’язання, які взяли на себе. І додав, що організатори матчу не мають шукати крайніх, а сплатити борги. 

Здавалося, що ситуація зайшла в глухий кут. Та раптом у понеділок, 18 квітня, прийшла несподівана новина. На Фейсбуці Садовий написав: "Шахи. Проблеми з ФІДЕ вирішили. До кінця дня мають скасувати дискваліфікацію українських шахістів та відновити рейтинги.

Місто включилося в цю історію, бо це питання міжнародної репутації країни (в т.ч. і Львова, де проходив чемпіонат світу з шахів). Я би хотів у майбутньому бачити таку небайдужість і від інших відповідальних за шахи осіб".

Виходячи з цього листа, можна зрозуміти, що місто та його чиновники не повинні були сплачувати гроші. Але, що таке нещасні 60 тисяч євро у порівнянні з престижем країни та міста Лева? Тому вони проявили небачений альтруїзм і взяли на себе усі витрати. Що ж, таке благородство можна лише вітати.

Додамо, що ФІДЕ швидко відреагувала на цю ситуацію, й українські шахісти вже знову в законі. Вони мають рейтинги: і Марія Музичук, і її сестра Анна, які днями стартують на третьому етапі Гран-прі у Батумі. Й Павло Ельянов, який зіграє на супертурнірі у норвезькому Ставангері. Й Руслан Пономарьов, чиє ім’я є в списку учасників чемпіонату Європи, що відбудеться у травні. Й навіть скромний автор цих рядків, чий рейтинг, мабуть, не дуже цікавий для світової громадськості, але є дуже важливим для мене...

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-