За шахову корону змагатиметься

За шахову корону змагатиметься "фанат незаконних анексій і тиранів"

Укрінформ
Суперником чемпіона світу з шахів норвежця Магнуса Карлсена буде росіянин Сергій Карякін.

Цей двобій має відбутися в Нью-Йорку у листопаді цього року.

СИЦІЛІАНСЬКИЙ ДВОБІЙ ЛІДЕРІВ

Доля першого місця на турнірі претендентів у Москві вирішилася на останніх секундах. На сцені залишилися тільки двоє шахістів, які лише могли претендувати на загальну перемогу. Решта шестеро закінчили свої партії миром і пішли зі сцени в прямому та переносному значенні.

В гострому варіанті Раузера сиціліанського захисту Фабіано Каруана чорними змушений був грати лише на перемогу. Вони з Карякіним лідирували, але в разі нічиєї додатковий показник (кількість перемог) був на боці Сергія. Щоправда, і в цьому випадку у Каруани ще лишався шанс, якщо б Віші Ананд (Індія) обіграв чорними росіянина Петра Свідлера. В цьому випадку до розподілу першого місця долучився б ще й Ананд, і тоді перший додатковий показник (особисті зустрічі) був би на користь саме американця. Але ця надія розтанула протягом останнього туру. Петро та Віші зіграли унічию, і Каруані не лишилася нічого іншого, як спробувати обіграти Карякіна.

І до певного часу у Фабіано були непогані шанси, та ближче до контролю він став грати не найкращим чином, а жахлива помилка на 36-у ході в приблизно рівній позиції призвела його до негайної поразки.    

 Першою відгукнулася на перемогу Сергія Карякіна відома  англійська журналістка і шахістка Сара Херст. Вона написала: "Фанат незаконних анексій і тиранів". Та ми не будемо розбирати особистість переможця. Зазначимо лише, що він заслужив на перемогу, але те, що Карякіну щастило весь турнір і неймовірно пощастило у передостанній день, це - медичний факт.

ПОМИЛКА НА 102-му ХОДІ

Нагадаємо, що за два тури до кінця лідирували Карякін та  Каруана. Карякін грав чорними із Левоном Ароняном (Вірменія), а Каруана - білими із Свідлером.

Аронян не здобув будь-якої переваги в дебюті, та поступово переграв свого опонента. У трохи гіршій позиції росіянин припустився помилки, яка могла стати фатальною. 

Та, на його щастя, Левон пройшов повз проміжний розмін тур, який давав йому величезні шанси на перемогу. А після цієї похибки, білі, хоча і виграли фігуру, та пробити фортецю чорних уже не змогли. Аронян, щоправда, намагався це зробити аж до сто першого (!) ходу. У фінальній позиції, хоча білі мали зайвого слона за два пішаки, виграшу вже не було - нічия.  

У той же час Каруані конче потрібно було обіграти Свідлера, щоб обійти Карякіна. Адже при рівній кількості очок саме росіянин мав перевагу за додатковими показниками, а в останньому турі їм випало грати між собою. 

У період до контролю гра проходила зі змінним успіхом, але під кінець "основного часу" Каруана перехитрував росіянина. Партія перейшла у закінчення із зайвим пішаком у білих. Пізніше воно трансформувалося у ендшпіль - тура плюс слон - проти тури. Вердикт теорії для такого роду позицій - нічия. 

Та на практиці захищатися слабкій стороні дуже нелегко, особливо після семи годин виснажливої боротьби. Нещодавно, приміром, екс-чемпіон світу Володимир Крамник взяв гору над сильним кубинським гросмейстером Лазаро Брусоном. І не тому, що той не знав, як захищатися, а тому що був украй виснажений…

Точно така історія повторилася і з Свідлером. Він припустився фатальної помилки на 102-му (!!) ході. Але, на превеликий жаль для тих, хто симпатизував Каруані, той відреваншувався майже одразу. 

Причому при правильній грі Фабіано встигав дати мат супернику саме на 50-у ході без взяття фігур і пішаків (це був би 116-й за ліком). Якби це трапилося хоча б ходом пізніше, Петро, за правилами, міг вимагати признати партію нічийною, попри те, що йому буде мат через хід. Але італієць теж грав майже сім годин і теж втомився. Так він пройшов повз реальний шанс на перемогу в партії та турнірі - нічия на 116-му ході.  

Аніш Гірі (Нідерланди) вже вкотре в цьому турнірі не використав чудову можливість і не зміг добити чорними Віші Ананда. Тут теж все скінчилося миром. Єдина результативна партія була у аутсайдерів: болгарина Веселина Топалова та американця Хікару Накамури. Топалов під кінець турніру зовсім розклеївся. Білим він вже з дебюту дістав погану позицію, та й в обороні виявив себе з не найкращого боку. У підсумку - чергова поразка.     

КОМУ ПОЩАСТИЛО, А КОМУ І НЕ ДУЖЕ…

Остаточні підсумки турніру: 1. Карякін - 8,5 очка з 14;  2-3. Каруана і Ананд - по 7,5; 4-7. Свідлер, Аронян, Гірі та  Накамура - по 7; 8. Топалов - 4,5 очка.

Коротко характеризуємо гру кожного з учасників. Про щастя Карякіна вже йшла мова, але додамо його наполегливість, винахідливість й упертість у захисті.   

Каруані навпаки не щастило. Він мав двічі перемагати Топалова (дві нічиї), у першому колі брати гору над Карякіним. Щоправда, натомість він міг поступитися Гірі та Свідлеру (перше коло). У його активі одна з найкращих партій турніру - білими проти Накамури. 

Ананд показав, що сила його гри не знизилася. Його тонкі ендшпільні перемоги над Ароняном та Карякіним були просто чарівними. Підвела ветерана погана гра чорними.

На думку гросмейстерів Сергія Шипова та Іллі Сміріна, які чудово коментували цей турнір, найякіснішу гру продемонстрував саме Гірі. Але низький процент реалізації "гольових моментів" не дозволив йому боротися за перемогу в турнірі. 14 нічиїх з 14 - цей рекорд не перекриє ніхто і ніколи. 

Ароняна вочевидь підвели нерви. Він разом із Карякіним був у лідерах після першого кола, а в другому не виграв жодної партії, поступившись двічі. Причому, за позиціями, він у чотирьох зустрічах мав непогані шанси на перемогу. Звичайно, в Ароняна ще є час, щоб поборотися за корону. Інакше він ризикує потрапити до когорти славетних шахістів типу Штейна, Геллера, Кереса, Полугаєвського, які мали чудові результати у найпрестижніших змаганнях, але, коли більш чи менш наближалися до корони, раптом не могли виявити свої найкращі якості.  

Свіжу і цікаву гру продемонстрував Свідлер, він чудово зіграв у захисті, але не використав кілька чудових можливостей. Накамура погано почав турнір, і лише потужний ривок на фініші приніс йому 50 відсотків. Щодо Топалова можна сказати одне: цей видатний шахіст, ані в шаховому плані, ані фізично не був готовим до змагання такого рівня. Це, мабуть, найгучніший провал у його кар'єрі.

Взагалі фахівці відзначали надто вже велику кількість помилок, яких припускалися найкращі гросмейстери світу. Дехто пояснював це втомою, пов'язаною з підготовкою до гри за допомогою комп'ютерів. Отож, вихід - простий, менше готуйтесь - краще гратимете!

Додамо, що безглуздою здається система, за якою переможець визначається за додатковими показниками (особиста зустріч, кількість перемог). Потрібні додаткові змагання, інакше може статися, що долю першого місця можуть вирішити сторонні учасники. Таке могло статися, якби Ананд виграв у Свідлера, а Карякін з Каруаною зіграли б унічию. Якщо хтось вважає, що швидкі шахи - це несерйозно, то за вісім місяців до матчу з чемпіоном, можна було організувати повноцінний матч або матч-турнір з нормальним контролем.  

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-