Матч за шахову корону. Китаянка робить

Матч за шахову корону. Китаянка робить "рибу"

Укрінформ
Восьма партія матчу за світову корону між чемпіонкою світу українкою Марією Музичук та претенденткою китаянкою Хоу Іфань знову закінчилася внічию.

Більш детального про суботню партію в ексклюзивному коментарі Укрінформу розповів міжнародний майстер, тренер ФІДЕ Петро Марусенко.

"Звичайно, Марії доводилася починати гру в екстремальних умовах - їй будь-що треба було набирати 2,5 очка з 3, щоб принаймні продовжити боротьбу. І це при тому, що Хоу Іфань у трьох матчах за корону не програла поки що жодної партії.

Проте, десь мала ж позначитися перевага чемпіонки в дебюті. Словом, українські прихильники шахів взяли своїм девізом слова Лесі Українки: "Без надії сподіваюсь", - зауважив фахівців.

При цьому, він уточнив, що Марія знову змінила свій перший хід (порівняно з першою та шостою партією).

"Вона пішла на дві клітинки від ферзя. Суперниця була згодна на каталонський початок, який уже зустрівся в третій зустрічі. Та цього разу українка відмовилася від ходу 2.с4, і партія швидко вийшла на рідкісний шлях розвитку. Тим не менш, чемпіонка світу виявилася, як завжди в цьому матчі, добре підготовленою в дебюті. Вона зняла напругу в центрі, продвинувши своїх пішаків.

Перевага білих стала вже відчутною. Але цього моменту китаянка стала грати дуже винахідливо: спочатку вона ходом короля дала дорогу своїм ферзю та турі, а королем почала втечу з королівського флангу. Потім чорні стали пропонувати розміни.

"Можливо, Марійці варто було не погоджуватися на всі з них. Але і цього разу українка витратила весь час, який був відведений їй на сорок ходів. І, можливо, на 30-му та 33-му ходах вона остаточно випустила перевагу. Спочатку Музичук розміняла коней, а потім - допустила розмін тур.

Після цього на шахівниці виникла позиція, яка в доміно характеризується поняттям "риба". Замкнений характер цього положення позбавив білих усіх шансів на будь-який активний план. У чорних же їх не було зовсім. На 44-у ході суперниці підписали мирну угоду.

Резюмуючи, може підкреслити, що вкотре в цьому матчі Марія втратила непогані шанси на успіх. Рахунок матчу став 5:3 на користь Хоу Іфань. Не треба бути професором в арифметиці, аби підрахувати, що лише дві перемоги допоможуть українці зрівняти рахунок. Будь-яка нічия робить китаянку чотириразовою чемпіонкою світу.

Втім, підбиватимемо підсумки після офіційного закінчення матчу. А дев’ята партія відбудеться в понеділок, 14 березня. Чемпіонка світу гратиме чорними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-