Українка Ганна Ушеніна - чемпіонка світу з шахів

Українка Ганна Ушеніна - чемпіонка світу з шахів

Укрінформ
П'ятнадцятою чемпіонкою світу з шахів серед жінок стала 27-річна українка Ганна Ушеніна. У фіналі світової першості, що завершилася у суботу в Ханти-Мансійську (РФ), харків'янка на тай-брейку із загальним рахунком 3,5:2,5 здобула перемогу над Антоанетою Стефановою з Болгарії.

Ганна Ушеніна стала першою українською чемпіонкою світу з шахів серед жінок за часів Незалежності, повідомляє УКРІНФОРМ.

На шляху до фіналу Ушеніна обіграла перуанку Корі Дейсі (1,5:0,5), екс-українку Ганну Музичук, яка представляє Словенію (3:1), росіянок Наталію Погоніну (1,5:0,5) і Надію Косінцеву (1,5:0,5) та китаянку Цзюй Веньцзюнь (2,5:1,5).

Із загального призового фонду чемпіонату світу (450 тисяч доларів США) переможниця отримає 60 тисяч доларів.

Чемпіонати світу з шахів серед жінок проводяться з 1927 року. У 1950-1953 роках шаховою короною володіла уродженка м. Лубни, що на Полтавщині, Людмила Руденко, яка була другою в історії шахів і першою серед радянських шахісток чемпіонкою світу.

Чемпіоном світу ФІДЕ серед чоловіків у 2002-2004 був український гросмейстер Руслан Пономарьов, який у матчі претендентів виграв у свого співвітчизника Василя Іванчука.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-