Робота водоканалів під час війни: виклики та шляхи вирішення проблем

Робота водоканалів під час війни: виклики та шляхи вирішення проблем

Укрінформ
7 червня, 9:30 - пресконференція на тему: «Робота водоканалів під час війни: виклики та шляхи вирішення складних питань».

Організатор: Асоціація «Укрводоканалекологія».

Учасники: Дмитро Новицький - президент Асоціації «Укрводоканалекологія», модератор; Тетяна Бойко - генеральний директор ТОВ «Білоцерківвода»; Григорій Голубовський - директор КП «Броваритепловодоенергія»; Наталія Музиченко - заступник директора з питань економіки КП «Чернігівводоканал»; Олег Гарник - експерт Аналітичного центру ВАОМС "Асоціація міст України"; Олександр Шкінь - директор Асоціації «Укрводоканалекологія»; Андрій Нікітін - віцепрезидент Асоціації «Укрводоканалекологія».

Коротко. Учасники заходу обговорять основні виклики та шляхи вирішення проблем, з якими зіткнулися водоканали від початку повномасштабного вторгнення і до сьогодні.

Довідково. Понад 500 об’єктів галузі водопостачання та водовідведення зазнали значних руйнувань, є водоканали, які практично повністю знищені. Також 70% населення перебуває під постійною загрозою залишитися без води внаслідок ракетних атак, збільшується ризик екологічної катастрофи у зв’язку з руйнуваннями систем водовідведення та очистки стоків.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлай-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 9:00 7 червня 2023, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

У Херсоні зруйновано 2 основних водозабори, які подавали воду в місто

Станом на ранок 7 червня у Херсоні вже затоплені 17 свердловин, 6 насосних станцій каналізації, зруйновано два водозабори, ще одна насосна станція водопроводу – під загрозою затоплення.

Про це повідомив директор міського комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Херсон» Олексій Савченко під час брифінгу «Робота водоканалів під час війни: виклики та шляхи вирішення складних питань», проведеного в Укрінформі.

«Станом на вчорашній день (6 червня) в місті залишалось 50 тисяч з 300 тисяч людей. На ранок 7 червня затоплені та знеструмлені низка об’єктів водопостачання, на Карантинному острові – усі. Зокрема, затоплені 17 свердловин та зруйновані два водозабори – основних, які подавали воду в місто. Станом на 9 ранку – вода продовжує прибувати. Існує загроза затоплення ще однієї насосної станції водопроводу», - зазначив очільник водоканалу.

Савченко наголосив, що також затоплені і знаходяться без електрики 6 насосних станції каналізації, в тому числі та, яка забезпечувала водовідведення центру міста – це майже 100 тисяч людей. Без централізованого водопостачання, за довоєнними розрахунками, в Херсоні залишилось 30 тисяч мешканців (мова йде про мікрорайон Острів, висота затоплення якого становить приблизно 1,50 м.), без водовідведення – 170 тисяч людей.

Наразі водоканал докладає максимум зусиль для забезпечення водопостачання та водовідведення міста. Виконується відкатка води з об’єктів, які потрапили в зону підтоплення, з використанням генераторів та відповідного обладнання. Міські очисні споруди працюють в штатному режимі.

Як повідомлялося, російські війська 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. Через підрив водосховища є ризики підтоплення енергетичних об’єктів на Херсонщині, зокрема Херсонської ТЕЦ. Наразі триває евакуація населення з потенційних районів затоплення.

В Україні зруйновано понад 800 км водопровідних та 244 км каналізаційних мереж

Внаслідок повномасштабного вторгнення в Україні зруйновано понад 800 кілометрів водопровідних та 244 кілометра каналізаційних мереж, а також знищено чи пошкоджено близько 70 насосних станцій та 23 очисні споруди.

Про це повідомив президент Асоціації «Укрводоканалекологія» Дмитро Новицький під час брифінгу «Робота водоканалів під час війни: виклики та шляхи вирішення складних питань», проведеного в Укрінформі.

«Без урахування ситуації з Каховською ГЕС, близько 5 млн українців не мають доступу до питної води. Ще 70% населення – постійно перебувають під загрозою залишитись без води. Зумовлено це російською агресією, яка завдала значних руйнувань галуззі водопостачання та водовідведення. Вже зруйновано понад 800 кілометрів водопровідних та 244 - каналізаційних мереж», - зазначив він.

Крім того, частково пошкоджено або знищено близько 70 насосних станцій та 23 очисні споруди.

За словами Новицького, основні проблеми, з якими стикнулись водопостачальні підприємства, стосувалися також порушення логістичних ланцюжків; здорожчання електроенергії, мастильних матеріалів, реагентів; відпливу кадрів; економічно необґрунтованого тарифу та відсутності державної допомоги; недоотримання коштів через відплив споживачів.

Новицький переконаний, що зараз галузь потребує підтримки, адже процес відновлення зруйнованої інфраструктури буде складним, потребуватиме часу для проєктування, пошуку нових підходів та джерел фінансування.

Стратегія водопровідної галузі має включати технічне переоснащення водоканалів, зміну політики тарифоутворення, впровадження директив ЄС та інтеграцію українського законодавства з європейським. Також вона повинна враховувати нові реалії та потреби, стати невід’ємною частиною загального плану відновлення України, а також втілюватись у співпраці з органами влади, додав президент Асоціації «Укрводоканалекологія».

Як повідомлялось, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури ініціювало виділення 1,5 млрд грн із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії для будівництва магістральних водопроводів на півдні України. Нова інфраструктура допоможе швидко відновити централізоване водопостачання до міст та сіл, де через підрив росіянами Каховської ГЕС виникли проблеми з водою.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-