Лубінець: російських полонених утримують відповідно до Женевської конвенції

Лубінець: російських полонених утримують відповідно до Женевської конвенції

Фото
Укрінформ
В Україні російські полонені утримуються відповідно до вимог Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Фейсбуку.

У відповідь на доповідь щодо поводження з військовополоненими, яку оприлюднила Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні, він повідомив про результати нещодавнього моніторингового візиту працівників Офісу омбудсмана до табору військовополонених.

За словами Лубінця, під час моніторингу перевірялися умови утримання російських військовослужбовців, їх харчування, наявність медичного забезпечення та дотримання інших прав, гарантованих Женевськими конвенціями.

«Встановили, що російські військовополонені утримуються відповідно до вимог Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Температурний режим у приміщеннях та розпорядок дня відповідає всім вимогам конвенції. Військовополонені мають право на зв'язок з рідними шляхом періодичних (по черзі) телефонних дзвінків, а також мають право на працю. Харчування здійснюється за загальновійськовою розкладкою продуктів», - заявив омбудсмен.

Він також відзначив високий рівень медичного забезпечення військовополонених: «У медичній частині є стоматологічний кабінет, флюорографічний апарат та апарат УЗД. А у вільний час військовополонені мають змогу переглядати новини або грати у футбол на території табору».

Читайте також: Україна передала росії усіх важкопоранених полонених, яких можна транспортувати

Лубінець зауважив, що за узгодженням із Мін'юстом вільний доступ до табору мають журналісти іноземних медіа.

«Зокрема, під час здійснення моніторингу працювала телекомпанія ТF1 (Франція). Медійники навіть скуштували харчі, які споживають російські військовополонені. Також у таборі були представники ООН, МКЧХ та інші іноземні журналісти», - зазначив омбудсман.

Як зауважив Лубінець, «у вказаному звіті ООН, на жаль, опублікована інформація про негативні аспекти утримання російських військових у полоні, однак зовсім не окреслені позитивні факти, бодай про телефонний зв'язок із родичами. Адже українські полонені не забезпечені навіть таким правом і тривалий час не мають можливості поспілкуватися зі своїми рідними».

Читайте також: Україна веде переговори з рф про декілька обмінів паралельно – Координаційний штаб

Уповноважений наголосив, що Україна дотримується Женевських конвенцій, міжнародного права й відкрита для міжнародних організацій. Також він закликав світ та міжнародні організації допомогти Україні у питанні допуску до місць утримання наших полонених.

Як повідомляв Укрінформ, Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні презентувала дві доповіді - про поводження з військовополоненими та загальну ситуацію з правами людини в Україні за шість місяців до 31 січня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-