Битва за Україну. День триста дев’яносто п’ятий

Битва за Україну. День триста дев’яносто п’ятий

Укрінформ
Президент України сказав, шо Україна поки не розпочинає наступ, бо чекає на постачання боєприпасів та зброї від західних союзників

Ми зібрали для вас інформацію про триста дев’яносто п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  25 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган провів телефонну розмову з путіним, у ході якої йшлося, зокрема, про війниу та Чорноморську зернову ініціативу - Директорат з комунікацій адміністрації президента Туреччини.

-   Султанат Оман пропонує Україні створити на своїй території зерновий або зерново-продовольчий хаб для безперебійних поставок українського зерна у країни Африканського рогу - Максим Субх, спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки. Україна може отримати доступ до одного з найсучасніших логістичних хабів, який функціонує, по суті, в Індійському океані. Окрім того, Оман має чудові політичні відносини з такими країнами, як Танзанія, Кенія, Сомалі, Уганда, Руанда, Ефіопія.

-   Наступний, 11-й, пакет санкцій Євросоюзу проти росії має бути прийнято впродовж наступних двох місяців, попри «втому» цією темою у низці країн ЄЄ - Матеуш Моравецький, прем'єр-міністр Польщі. 

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Я звернувся до Пекіна з проханням про співпрацю щодо мирного плану з 10 пунктів, запропонованого українською стороною, і проведення зустрічі на вищому рівні. Я не отримував пропозиції від Китаю бути посередником. Мені не надходило пропозиції зустрітися».

Олексій Резніков, міністр оборони: «Після того, як росія почала розконсервовувати танки Т-54, вироблені наприкінці 1940-их років, вони також вирішили створити дивізію з танків Т-34 часів Другої світової війни. План полягає у тому, щоб зняти їх з постаментів у містах по всій країні. (Танки) Abrams, Leopard і Challenger тепер мають бути дуже наляканими».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Зараз розгорнеться величезна закулісна дипломатична битва за повагу до зобов’язань в рамках Римського статуту… Тут же питання навіть не в путіні, і не в Україні, а в тому, що якщо відверто будуть зневажати ордер Міжнародного кримінального суду, то це розвалить Міжнародний кримінальний суд. Тому сам МКС тепер зацікавлений у повазі до його актів. Відповідно, ті країни, які підтримують МКС, зараз включаться в цю кулуарну дипломатичну битву за забезпечення виконання ордера».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Україна поки не може розпочати наступ, бо чекає на постачання боєприпасів та зброї від західних союзників - Володимир Зеленський, президент

-   За поточну добу противник на Бахмутському напрямку 178 разів відкривав артилерійський вогонь, відбулося 18 боєзіткнень і 5 авіаударів. Тільки в районі самого міста Бахмут відбулося 40 обстрілів і 16 боєзіткнень, 182 окупанта було знищено й 218 зазнали поранень - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ.

-   Українські захисники збили ворожий гелікоптер Мі-24 та 6 безпілотних літальних апаратів противника різних типів - Генштаб ЗСУ

-   Наступ рф на Бахмут майже зупинився, загарбники змістили фокус на Авдіївку – розвідка Британії. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що складну ситуацію на Бахмутському напрямку "вдається стабілізувати".

***

-   російські загарбники обстріляли пункт видачі гуманітарної допомоги у Херсоні, поранено двох цивільних – ОВА

-   російські війська обстріляли Часів Яр і Торецьк Донецької області з артилерії, 2 людини загинуло - Андрій Єрмак, глава ОП.

-   Унаслідок обстрілів минулої доби загинуло 16 цивільних людей, 59 зазнали поранень -  Military Media Center,

-   Окупанти за минулу добу 67 разів обстріляли Херсонську область, 2 людини загинуло, 6 отримали поранення – ОВА.

-   В Україні на фронті загинув громадянин Польщі - Міхал Дворчик, міністр канцелярії Ради міністрів Польщі. Журналіст Polsat News Матеуш Ляховський, який перебуває в Україні, написав у Твіттері, що загинув командир взводу Міхал у Міжнародному легіоні. Він перебував в Україні від квітня минулого року. Через місяць у нього мав закінчитися контракт, і він планував повернутися до Польщі, аби передавати у польській армії досвід, здобутий в Україні. Вічна пам’ять Герою…

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   26 березня о 3 (третій) годині за київським часом в Україні запроваджується літній час шляхом переведенням годинникової стрілки на 1 (одну) годину вперед.

-   Україна хотіла б зберегти нормальні відносини з Іраном, але для цього він має припинити поставку озброєння росії і, як мінімум, засудити використання рф його дронів проти України - Максим Субх, спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки.  

-   Міністерство закордонних справ працює над організацією влітку другого африканського турне глави української дипломатії Дмитра Кулеби і проведенням саміту Україна-Африка.

-   На платформі Національного агентства з питань запобігання корупції відбулося загальнонаціональне онлайн-голосування за кандидатів до Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України – МОУ. Участь взяли 41 тисяча 684 особи, українці обирали з-поміж 29 кандидатів. Після опрацювання масиву отриманих даних комісія із забезпечення проведення конкурсу оприлюднить список із 15 осіб, які набрали найбільшу кількість голосів та ввійдуть до складу ради.

-   На квітень запланований старт пілотного проєкту з розгортання системи е-документообігу у військових частинах, територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки й інших дотичних структурах – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

-   Національне агентство з питань запобігання корупції очікує внесення до санкційних списків України громадянина Австрії Зігфріда Вольфа, на якого російський олігарх Олег Дерипаска оформив активи,– пресслужба агентства.

-   Україна планує восени провести другий саміт Grain from Ukraine («Зерно з України»), аби забезпечити подальше функціонування цієї гуманітарної ініціативи - Максим Субх, спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки. 

***

-   Національний банк України впродовж тижня продав на міжбанківському валютному ринку 495,45 млн дол. США – Нацбанк. Всього з початку 2023 року регулятор продав на міжбанку 6,9 млрд дол. та купив 61,3 млн дол.

-   Катарська компанія QTerminals, яка взяла у концесію морський порт «Ольвія» у Миколаєві, зберігає робочі місця для українських працівників попри те, що порт не функціонує, і має намір продовжувати працювати на українському ринку - МЗС

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Президент США Джо Байден підкреслив, що Сполучені Штати й інші країни Заходу є набагато  потужнішою силою, яка спирається на свої численні альянси, в порівнянні з Китаєм, росією та іншими країнами, що вважаються противниками вільного світу – ЗМІ. Президент Байден заявив, що Китай поки не надав росії зброю для її війни в Україні.

-   Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час поїздки до росії чітко дав зрозуміти путіну, що не слід розгортати атомну зброю – Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

-   Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький планує переконувати партнерів в ЄС у потребі спільної закупівлі боєприпасів за межами Євросоюзу, оскільки снаряди Україні потрібні вже зараз, а в Європі їх недостатньо - RMF FM. У світі є кілька регіонів, зокрема Південна Корея та Ізраїль, де таких боєприпасів набагато більше. Наразі Франція виступає проти закупівлі амуніції за межами Євросоюзу, наполягаючи на тому, щоб вигідні контракти йшли європейським фірмам.

-   Канцлер Німеччини Олаф Шольц очікує, що агресивна війна росії проти України триватиме до того часу, поки путін не зрозуміє, що анексувати значну частину української території йому не під силу. Але цей крок ще не на часі у диктатора.

-   Робоча група ЄС, яка розглядає можливість використання заморожених російських активів для відбудови України, збереться наступного тижня для обговорення цього питання - New York Times. Світовий банк оцінює збитки, завдані країні війною країні, у $411 мільярдів. Торік західні банки заморозили близько $300 мільярдів активів центробанку рф, також заморожено великі суми приватних російських грошей.

-   Європейський Союз може накласти торговельні обмеження на країни, які здійснюють поставки пральних машин та вживаних автомобілів до росії, оскільки чіпи з цих пристроїв використовуються для ремонту пошкодженої військової техніки рф - The Telegraph

-   Угорщина не зможе підтримувати інтеграцію України до ЄС та НАТО без вирішення питання угорських шкіл на Закарпатті - Петер Сійярто, глава МЗС країни. Днями Будапешт вказав, що угорський уряд підтримав би членство України в ЄС лише за умови, якщо українці внесуть зміни до свого закону про освіту.

-   Двопартійна група сенаторів закликала адміністрацію президента США Джо Байдена надати Міжнародному кримінальному суду (МКС) докази воєнних злочинів росії в Україні - лист сенаторів. Лист підписали шестеро сенаторів – демократи Річард Джозеф «Дік» Дурбін, Роберт «Боб» Менендес, Річард Блюменталь і Шелдон Вайтгаус та республіканці Ліндсі Грем і Том Тілліс.

-   Голова КНР Сі Цзіньпін проігнорував пропозицію президента США Джо Байдена про телефонну розмову - Reuters. Президент Байден заявив минулого місяця після того, як американський винищувач збив китайську повітряну кулю над територією США, що він планує поговорити з головою КНР Сі Цзіньпіном про цей епізод і «розчистити повітря» між двома супердержавами.

-   Підтримувані Іраном бойовики здійснили ракетний обстріл військової бази на північному сході Сирії в районі Грін-Віллідж, де дислокуються американські війська, у відповідь США завдали повітряного удару. Внаслідок атаки ніхто не постраждав, жодної шкоди техніці чи спорудам завдано не було.

-   УЄФА відповів на заклик євродепутатів заборонити членство команд із білорусі, пообіцявши обговорити це питання на засіданні керівництва асоціації – Sportschau. На засіданні виконкому УЄФА 4 квітня в Лісабоні йтиметься, зокрема, про дискваліфікацію команд із білорусі.

-   У США внаслідок вибуху на шоколадній фабриці, що стався у штаті Пенсільванія у п'ятницю, загинуло 5 людей, ще 6 наразі вважаються зниклими безвісти – AP. Причина вибуху розслідується.

ВОРОГ

-   Голова держдуми рф володін запропонував заборонити МКС на території рф і ввести покарання за сприяння організації. рф шукатиме союзників, які відмовляться від суду в Гаазі – ЗМІ.

-   російський "Газпром" скоротив транзит газу в Європу через Україну приблизно на 15% до 36,2 млн куб. м - росЗМІ. За 24 березня через газовимірювальну станцію "Суджа" було подано 42,5 млн куб. м. За 25 березня планується подати 36,2 млн куб. м. Таким чином, прокачування знизилося приблизно на 15%. Транзитна гілка через Україну залишається єдиним маршрутом постачань російського газу в держави Центральної та Західної Європи.

-   російське керівництво прагне цього року залучити ще 400 000 контрактників на війну проти України, але це нереально – Bloomberg.  Кампанія з набору контрактників вже розпочалася, регіональні чиновники отримали квоти на набір та розсилають потенційним добровольцям повістки.

-   медведєв вважає правильним поширювати інтернетом піратські копії творів, які їм недоступні через санкції – росЗМІ.

-   росіяни все частіше скаржаться на високу ціну та нижчу якість китайських автомобілів, які наростили свою присутність на ринку після виходу західних автовиробників -  Reuters. На китайські автомобільні бренди, такі як Haval, Chery і Geely, зараз припадає майже 40% продажів нових автомобілів у РФ, порівняно з менш ніж 10% у січні-лютому 2022 року.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-